Πολιτική

20/12/2012 - 14:40

Η πρόταση για δημιουργία δικτύου νησιωτικών Περιφερειών προωθείται

Η πρόταση για δημιουργία δικτύου νησιωτικών Περιφερειών προωθείται

yle="text-align: justify;">Με την ευκαιρία της χθεσινής επίσκεψης των Περιφερειαρχών στην ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, μετέφερε την πρόταση για τη δημιουργία δικτύου νησιωτικών Περιφερειών, στους Περιφερειάρχες του Νοτίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη και των Ιονίων Νήσων κ. Σπυρίδωνα Σπύρου, λαμβάνοντας τη θετική τους ανταπόκριση για τη δρομολόγηση άμεσων εξελίξεων.
Όπως είναι γνωστό, ο Περιφερειάρχης είχε εισηγηθεί κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου την προώθηση μίας κοινής κίνησης των νησιωτικών Περιφερειών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό διεκδικητικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες των νησιών της χώρας μας.
Οι περιπτώσεις των προωθούμενων αλλαγών και συγχωνεύσεων της Κυβέρνησης στις Δ.Ο.Υ., στα Νοσοκομεία και στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια, αποτέλεσαν μία ακόμη ευθεία βολή κατά της νησιωτικότητας, που απαιτούσε μία κοινή και δραστική αντιμετώπιση των δύο βαθμών της αυτοδιοίκησης αλλά και όλων των φορέων των νησιωτικών Περιφερειών.  
Οι Περιφερειάρχες ήταν θετικοί στην πρόταση, ενώ υπήρξε και επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη που είναι ενήμερος για την πρωτοβουλία. Από την πρώτη αυτή επαφή, συμφωνήθηκε η μεταξύ τους συνεννόηση στο αμέσως επόμενο διάστημα για την πραγματοποίηση στις αρχές του Ιανουαρίου μίας συνάντησης των φορέων και των τεσσάρων νησιωτικών Περιφερειών όπου θα διαμορφωθεί το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο.
Τις επόμενες ημέρες, η πρόταση θα προωθηθεί και στα Περιφερειακά Συμβούλια των υπολοίπων νησιωτικών Περιφερειών για να κοινοποιηθεί η πρωτοβουλία συνολικά στο νησιωτικό χώρο.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής μετά την εξέλιξη αυτή, δήλωσε:
«Είναι πια βίωμα πως ούτε τα ψηφίσματα των Περιφερειακών συμβουλίων μας, ούτε οι μεμονωμένες επαφές του κάθε φορέα με την κεντρική κυβέρνηση μπορούν να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στις συνεχείς βολές κατά της νησιωτικότητας. Έχω τονίσει ξανά πως κάποιοι νομοθετούν χωρίς να γνωρίζουν τι σημαίνει νησιωτικότητα, ούτε την καθημερινότητα των πολιτών των νησιών. Άποψή μου είναι πως απαιτείται μία κοινή συντονισμένη δράση και μέσω αυτού του δικτύου που επιχειρούμε να δημιουργήσουμε, πιστεύω ότι θα βρεθούμε μπροστά από τις εξελίξεις και θα έχουμε σαφώς μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις διεκδικήσεις μας συνολικά. Επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των φορέων για να εξασφαλίσουμε στους συμπολίτες μας και στις κοινωνίες μας ίσους όρους με εκείνους της ηπειρωτικής χώρας. Τα προβλήματά μας σα νησιώτες είναι κοινά. Η αντιμετώπισή τους σήμερα πρέπει να είναι κοινή.».
 

Μοιράσου το άρθρο!