Πολιτική

13/03/2020 - 06:02

Η σιωπή των "γαλάζιων" για τα γεγονότα βίας στη Λέσβο και η ακροδεξιά πολυκατοικία - Ανακοίνωση από τη Συμπαράταξη Πολιτών

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταδικάζει την στάση Κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης απέναντι στα γεγονότα βίας και μίσους που ζήσαμε στα νησιά μας

Αρκεί άραγε η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την διερεύνηση της δράσης των νεοναζί σε Έβρο και νησιά, για να «σώσει» την παρτίδα; Μήπως αρκεί η -πράγματι γενναία- παρέμβαση του Π. Βογιατζή; ‘Η μήπως βοηθούν τα δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού ομίλου Μαρινάκη που αναφέρουν ότι «Μία επικίνδυνη κατάσταση διαμορφώνεται στη Λέσβο, καθώς το ακροδεξιό στοιχείο αναβιώνει στο νησί την ίδια ώρα που οι προσφυγικές ροές έχουν σχεδόν σταματήσει, μετά την απαγόρευση απόπλου από το τουρκικό Λιμενικό.»;

Και βέβαια όχι. Καμία κατηγορηματική καταδίκη των γεγονότων. Ούτε καν οι συνήθεις «μασημένες κουβέντες» του τύπου «είμαστε ενάντια στη βία από όπου και αν προέρχεται». Οι ΝΔάτες της κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης, αλλά και οι «ανεξάρτητοι», δεν βρήκαν να πουν ούτε έναν σκληρά καταδικαστικό λόγο για όσα ζήσαμε το τελευταίο 10ήμερο από ακροδεξιές ομάδες που λειτουργούσαν ως πολιτοφυλακή, κάτω απ τη μύτη αστυνομικών, στρατιωτικών ή κυβερνητικών  δυνάμεων.

Αντίθετα οι αυτοδιοικητικές μας αρχές παραμένουν σιωπηλές ως προς τα γεγονότα αυτά, συνεχίζοντας με τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις τους να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Τα κυβερνητικά στελέχη από την άλλη πλευρά, συνεχίζουν δημόσιες δηλώσεις, εμφανίσεις σε ΜΜΕ και δημοσιεύσεις στα social media προσπαθώντας να ποινικοποιήσουν κάθε αντίθετη άποψη, που τους χαλάει το αφήγημα που «δικαιολογεί» την απόλυτη αποτυχία στη διαχείριση του προσφυγικού. Στόχος τους φαίνεται είναι να μαζέψουν στην ακρο-δεξιά πολυκατοικία τους, όσο γίνεται περισσότερους φοβισμένους και θυμωμένους πολίτες, που οι ίδιοι δημιούργησαν συστηματικά με τον τρόπο που λειτούργησαν από την αρχή του προσφυγικού. 

Προσπαθούν να πείσουν όλους ότι η χώρα, επιτέλους, έχει μια κυβέρνηση που νοιάζεται για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών, αδιαφορώντας για το αν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες, αδιαφορώντας για το αν προκαλεί με τη στάση της φαινόμενα μισαλλοδοξίας και ρατσισμού. Τα μέτρα που λαμβάνονται καθημερινά στη Βουλή, όπως αυτό της διακοπής υποστήριξης στους έχοντες άσυλο χωρίς αντίστοιχες πολιτικές ενσωμάτωσης, το μόνο που καταφέρνουν είναι να φέρουν μεγαλύτερη εξαθλίωση στους αιτούντες άσυλο που θα τους οδηγήσει σε έκνομες ενέργειες στη προσπάθεια τους να επιβιώσουν.   

Ταυτόχρονα, καθώς οι επιτάξεις και η εισβολή των ΜΑΤ δεν απέδωσαν, προσκρούοντας στην πάνδημη εξέγερση όπως έδειξε η μεγάλη συμμετοχή τόσο στις απεργιακές συγκεντρώσεις όσο και στα μπλόκα, η κυβέρνηση προχωράει στη διαχείριση του προσφυγικού δια της «κοπώσεως». Οι πρόσφατα αφιχθέντες μετανάστες παραμένουν σε λιμάνια και παραλίες, αφού κανείς δεν τους δέχεται και δομές-φυλακές έτοιμες δεν υπάρχουν ακόμη. Οι «παλαιοί» συνεχίζουν να ζουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, αφού οι «γαλάζιοι» περιφερειάρχες ακόμη αντιδρούν στη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Παράλληλα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ενίσχυσης των δομών που πλήττονται από το προσφυγικό και ειδικότερα των δομών υγείας. Ιδιαίτερα σήμερα που η εξάπλωση του κορωνοϊού, κάνει την ήδη προβληματική κατάσταση να μετατρέπεται σε άκρως επικίνδυνη.

Φαίνεται ότι «ποντάρουν» ακριβώς στο να υπάρξουν και νέες «αυθόρμητες» εξεγέρσεις των κατοίκων κατά «παντός υπευθύνου» του προσφυγικού, δηλαδή των ΜΚΟ, των αλληλέγγυων, της Ύπατης Αρμοστείας, αλλά ακόμη και της FRONTEX.

Στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ανησυχούμε για την κατάσταση που επικρατεί και παρακολουθούμε τα γεγονότα από κοντά. Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας, ζητάμε την άμεση αποκατάσταση της τάξης και την επαναφορά του τόπου στις δημοκρατικές διαδικασίες. Πιστεύουμε ότι ακόμα και αυτή την στιγμή ο Περιφερειάρχης μπορεί και πρέπει να συμβάλλει σε αυτό, μέσω της συνεργασίας με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του Βόρειου Αιγαίου. Με μια δυνατή φωνή να ζητήσουμε τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων, κατοίκων και προσφύγων με άμεσα μέτρα την αποσυμφόρηση των νησιών και την μη κατασκευή νέων κλειστών δομών πλην της Σάμου. 

Γι αυτό συμμετέχουμε στο ανοιχτό κάλεσμα συμπόρευσης όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στην επικράτηση ακροδεξιών, ξενοφοβικών και διχαστικών αντιλήψεων και πρακτικών μέσω του προσφυγικού. Επικροτούμε ΟΛΕΣ τις φωνές που αντιτίθενται στη λαίλαπα αυτή και πιστεύουμε ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τις όποιας φύσης επιφυλάξεις και τακτικισμούς. 

Προτρέπουμε λοιπόν όλους να ξεπεράσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, όπως έκαναν οι ευρωβουλευτές του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και των Φιλελεύθερων που ένωσαν τη φωνή τους με τους Σοσιαλοδημοκράτες, τους Πράσινους και τους Αριστερούς για να διατρανώσουν την υποστήριξη τους στη χώρα μας απέναντι στο «μαύρο» μέτωπο της Ευρώπης των Ορμπαν, Σαλβίνι, ΛεΠεν, Κουρτς και Βεμπερ. 

Μοιράσου το άρθρο!