Πολιτική

23/03/2012 - 13:17

Ηλίας Γιαννίρης: Να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο το ζήτημα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου

yle="text-align:justify;">Αίτημα προς το Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Αθ. Γιακαλή και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβούλιου Στ. Δημηρούδη κατέθεσε ο Ηλίας Γιαννίρης, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο, για να συζητηθεί εκτός ημερησίας διάταξης το ζήτημα της παύσης λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 27ης Μαρτίου.

Τις τελευταίες ημέρες η οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών μας έχει δεχθεί άλλο ένα πλήγμα με την είδηση της αναστολής λειτουργίας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου. Ο ρόλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην περιφερειακή ανάπτυξη, δεδομένου πως βασική αποστολή της είναι η χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας και η στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της περιφέρειας μας. Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν άλλο ένα καρφί στο σταυρό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας καθώς πλήττεται η αναπτυξιακή προοπτική τους, μετά την διαφαινόμενη εξομοίωση του ΦΠΑ, την κατάργηση φορέων που σχετίζονται με το νησιωτικό χώρο (ΥΠ Ναυτιλίας, ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής) κλπ. Αφαιρούνται τα διοικητικά και διαχειριστικά εργαλεία από την Περιφέρειά μας για την όποια ανάκαμψη και ο έλεγχος της περιφέρειας περνάει σε κεντρικό επίπεδο (Κυβέρνηση, κεντρικές τράπεζες).
Η συνεταιριστική τράπεζα ήταν ένα σημαντικό τοπικό αναπτυξιακό εργαλείο. Πρόσθετο πρόβλημα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποτελεί η απώλεια των συνεταιριστικών μεριδίων που κατείχε η Περιφέρεια μεταβιβαζόμενα από τη ΝΑ Λέσβου.

Είναι σημαντικό να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 27/3/2012 το συγκεκριμένο ζήτημα έτσι ώστε να ενημερωθεί το σώμα για το κόστος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τις τελευταίες εξελίξεις καθώς και τις πρωτοβουλίες που προτιθέμεθα να λάβουμε για την προστασία του θεσμού της συνεταιριστικής τράπεζας, των εργαζομένων αλλά και των επενδυτών των νησιών μας.

Μοιράσου το άρθρο!