Πολιτική

27/12/2010 - 11:16

Ημερίδα για τη νησιωτικότητα: Στο επίκεντρο οι θέσεις του Οικολογικού Ανέμου

Με επιτυχία διοργανώθηκε, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκά Νησιά: προοπτικές ανάπτυξης στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής μετά το 2013», στη Χίο, στις 20-12-2010.

Ο στόχος της ημερίδας συμπίπτει με τιςθέσεις του «Οικολογικού Ανέμου στο Βόρειο Αιγαίο», καθώς, στις εισηγήσεις τους οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι τα νησιά είναι ιδιαίτεροι χώρουπου όπως και οι ορεινές και οι αραιοκατοικημένες περιοχές και χρειάζονται ιδιαίτερη μέριμνα και ειδικές πολιτικές για οικονομική κοινωνική και εδαφική συνοχή.

Ιδιαίτερη σημασία είχε η εισήγηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου με θέμα «Πράσινη διάσταση της περιφερειακής ανάπτυξης», όπου επισημάνθηκαν τα εξής σημεία για το νησιωτικό χώρο:

  • Υπάρχει απόσταση του νησιωτικού χώρου από την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη κατά τους χειμερινούς μήνες.
  • Υπάρχει η ιδιαιτερότητα των νησιών λόγω του ευαίσθητου φυσικού και πολιτισμικού πλούτου και ότι είναι απαραίτητο να τον σεβαστούμε και να τον αξιοποιήσουμε  μέσα σε μια γενικότερη πολιτική πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης .
  • Μεγάλη σημασία έχει ο στόχος που πρέπει να θέσει η Περιφέρεια για να αναθεωρηθεί το εθνικό χωροταξικό σχέδιο και να προστεθεί ο Ανατολικός άξονας της χώρας, από τη Μακεδονία-Θράκη, το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο μέχρι την Κρήτη, με τις κατάλληλες υποδομές και δρομολόγια, ως άξονας που θα ενοποιήσει αυτές τις Περιφέρειες με βάση τις αρχές του μεταφορικού ισοδύναμου.
  • Θα πρέπει να υπάρξει ένα συμφωνημένο πρόγραμμα 10ετους ορίζοντα για την Περιφέρεια και για κάθε νησί-Δήμο, και ευέλικτες ειδικές πολιτικές που μπορεί να μην ακολουθούν το πλαίσιο του ανταγωνισμού με το οποίο λειτουργεί η ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξειδικευτεί η κοινωνική πολιτική, η αξιοποίηση του πολιτισμού και του εναλλακτικού τουρισμού, να δημιουργηθούν πολιτικές ώστε να πηγαίνουν οι υπηρεσίες στους νησιώτες, τα νησιά να γίνονται γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών.

Τέλος, ο κ. Τρεμόπουλος αναφέρθηκε σε μια σειρά από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Προγράμματα που μπορεί να αξιοποιήσει η Περιφέρεια.

Στην ημερίδα παρέστη η υποψ. Αντιπεριφερειάρχης του Οικολογικού Ανέμου Μαρία Μπογή, η οποία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για το συνδυασμό μας μα διαπιστώνουμε ότι οι θέσεις μας, του Οικολογικού Ανέμου, ταυτίζονται με πολλές από  τις απόψεις πανεπιστημιακών, ειδικών επιστημόνων και πολιτικών. Ο συνδυασμός μας θα επιμείνει, ώστε το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο να αναλάβει δράση  στο ζήτημα της νησιωτικότητας και να επεξεργαστεί έναν Οδικό Χάρτη για την προώθηση προς την Κυβέρνηση και την ΕΕ της σημαντικής αυτής υπόθεσης. Φτάνουν πια οι διαπιστώσεις και τα λόγια. Χρειαζόμαστε επιτέλους μια συνεκτική πολιτική για τα νησιά μας

 

 

Πληροφοριακά στοιχεία για τους συντάκτες:

1.

Στην Ημερίδα,  η οποία οργανώθηκε από την Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου  Σοφία Θεολογίτου, συμμετείχαν με παρεμβάσεις και εισηγήσεις:

  • Οι υφυπουργοί κ. Ελπίδα Τσουρή υφ. Θαλασσίων υποθέσεων, νήσων και αλιείας.
  • και κ. Παναγιώτης Ρήγας  υφ. Περιφερειακής ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
  • Οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης, Λεων. Αντωνακόπουλος, Γιώργος Κρεμλής,
  • Γεώργιος Τούσσας, Jean Peyrony, Maria Canameras Bernaldo, Μιχ. Τρεμόπουλος.
  • Οι καθηγητές  Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιαν. Σπιλάνης, Ανδ. Οικονόμου, Γιωργ. Μπενέτος κυρία . Μαρ. Λεκάκου  κ. Γιαννης Τσαμουργκέλης
  • Ο προϊστάμενος Αρχής Πιστοποίησης  κ. Δημ. Σουσούνης
  • Ο προϊστάμενος Συντονισμού Κυπριακής Προεδρίας ΕΕ κ. Άδωνις Κωσταντινίδης
  • Ο κ. Γιάννης Φίρμπας διευθυντής και εκπρόσωπος του Υπ. Αναπτ. & Ανταγωνιστικότητας.

 

2.Η ομιλία του ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου είχε ευρεία απήχηση μεταξύ των συνέδρων.

Σημαντικές επισημάνσεις έγιναν και από άλλους σύνεδρους, όπως:

  • Κατάργηση του ορίου των 150 χιλ. που χρησιμοποιείται για την διαδικασία ταξινόμησης των νησιών ως παραμεθορίων περιοχών.
  • Έναντι 500 εκατομμυρίων κατοίκων που ζουν στην ΕΕ μόνο τα 14 εκατομμύρια ζουν σε παραμεθόριες ορεινές  και νησιωτικές περιοχές.
  • Οι νόμοι χρειάζονται πολιτική βούληση για να εφαρμοσθούν .
  • Απαιτείται η αξιοποίηση συλλογικών μορφών όπως συνεταιρισμών , και η δημιουργία συνεταιριστικών τραπεζών
  • Απαιτείται πίεση για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου.
  • Όταν εφαρμόζεται ένα μέτρο σε ηπειρωτικούς χώρους είναι φθηνότερο έναντι των νησιών.

 

Μοιράσου το άρθρο!