Πολιτική

19/02/2020 - 09:19

Ήρθε γεωτρύπανο για την Καράβα - Τα «μαθηματικά» του Μηταράκη!

Δεν χρειάστηκε να περάσουν περισσότερο από 24ωρες για να σκάσει η φούσκα του δήθεν «παγώματος» για τις κλειστές δομές μεταναστών. Οι χθεσινές δηλώσεις  του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου  Νότη Μηταράκη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν οι εργασίες, δηλώνει ο Υπουργός! Και όσο κρατούσε το «πάγωμα» η Κυβέρνηση συνέχιζε το έργο της με την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών, δηλώνει επίσης ο Υπουργός!

Από την άλλη ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης είχε μια κρυφή ελπίδα ότι θα ξεκινήσουμε διάλογος από μηδενική βάση.  Η ελπίδα αυτή καταρρίφθηκε άμεσα από τον Υπουργό Μετανάστευσης όποτε και ο Περιφερειάρχης  Κώστας Μουτζούρης έδωσε άκυρο στη συνάντησή τους τις επόμενες ημέρες. «Ας μην περιμένει αδίκως» ήταν το μήνυμα Μουτζούρη προς Μηταράκη.

Και οι Δήμαρχοι του νησιού απέναντι στο σκηνικό εμπαιγμού δεν έχουν καμία διάθεση να δώσουν άλλοθι στη Κυβέρνηση με ένα δήθεν διάλογο και ασφαλώς ούτε να προτείνουν κάποια νέα τοποθεσία για την κλειστή δομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες στην  έκταση που έχει επιταχθεί θα ξεκινήσουν οι εργασίες (το επιβεβαίωσε και ο Υπουργός όπως έχουμε αναφέρει) . Εκτός  από την  περίφραξη η πρώτη βασική εργασία είναι οι γεωτρήσεις.  Χθες  ήρθε με το πλοίο  το γεωτρύπανο και αναμένει το πράσινο φως για να μεταβεί στην περιοχή. Το Υπουργείο διαθέτει έτοιμες γεωλογικές  μελέτες  γεωτρήσεων στην περιοχή και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ικανοποιητικές ποσότητες νερού.Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή προγραμματίζονται δύο γεωτρήσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα «μαθηματικά» του Υπουργό Νότη Μηταράκη όπως αναλύθηκαν σε χθεσινή του συνέντευξη στο Real fm και στο Νίκο Χατζηνικολάου.  Σύφμωνα με αυτά τα «μαθηματικά».  Δημιουργούνται 20.000 θέσεις μεταναστών στις κλειστές δομές στα νησιά του Αιγαίου. Ο μέγιστος  χρόνος παραμονής ατόμων που θα γίνει αποδεκτή η αίτησή τους για άσυλο θα είναι 2 μήνες.  Ο μέγιστος χρόνος παραμονής όσων θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής  θα είναι 6 μήνες. Επομένως ο μέσος χρόνος παραμονής μεταναστών- προσφύγων στις κλειστές δομές θα είναι οι 4 μήνες. Ο  πληθυσμός των 20.000 ατόμων κάθε τετράμηνο (κατά μέσο όρο) θα αλλάζει στις κλειστές δομές.  Συνολικά δηλαδή οι κλειστές δομές μπορούν να αντέξουν ετήσιες ροές 60.000 ατόμων ( 3 τετράμηνα x  20.000 άτομα).  Αυτοί είναι οι υπολογισμοί της Κυβέρνησης. Βέβαια ο Υπουργός απέφυγε να εξηγήσει με λεπτομέρειες τι θα γίνει αν οι ροές είναι μεγαλύτερες και τι ακριβώς θα γίνει με όσους ήδη βρίσκονται στα νησιά.

Πάντως αν ως νησί θέλαμε να «παγιδέψουμε» τον Υπουργό και να απαντήσουμε στην πρότασή του να υποδείξουμε χώρο για την κλειστή δομή… καλό θα ήταν να υποδείξουμε τη Μόρια!  Ασφαλώς και θα συναντούσαμε την αντίδραση της Κυβέρνησης ! Όχι για πρακτικούς λόγους (απεναντίας η Μόρια έχει ήδη υποδομές) αλλά επειδή δεν έχουν σκοπό να κλείσουν τη  Μόρια. 

 Περιθώρια πλέον δεν θα υπάρχουν. Η αναμέτρηση πλησιάζει…

Μοιράσου το άρθρο!