Πολιτική

14/10/2020 - 14:54

Ήρθε στη Λέσβο η Beate Gminder... είδε και τους τρεις! Το αποτέλεσμα;

Συναντήσεις με τους Δημάρχους της Λέσβου και τον Περιφερειάρχη

Κάποτε ο απολογισμός όλων αυτών των συναντήσεων πρέπει να γίνεται με αντίστοιχες ανακοινώσεις μετά από εύλογο χρονικό διάστημα.

Ένα νησί που έχει χορτάσει από επισκέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων και ένα πολιτικό προσωπικό του νησιού που μερικές φορές παίζει τον ρόλο του επαίτη και άλλες φορές το ρόλο του καλού παιδιού της Ε.Ε. στην μεταναστευτική πολιτική ....

 

Την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής του Task Force της Ε.Ε. για Λέσβο κα Beate Gminder υποδέχτηκε σήμερα 14.10.2020 στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Αφού την ενημέρωσε για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στην προηγούμενη πενταετία όταν και ξεκίνησε το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού, τόνισε την μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά που υπέστησαν οι νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλά σημείωσε για πολλοστή φορά, πως πάγια θέση δική του και της Περιφέρειας, είναι η πλήρη αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και καμία δομή με τον τρόπο που αυτή σχεδιάζεται από την Ε. Ε. 

Αμέσως μετά την συνάντηση ο κ. Μουτζούρης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Είχα την ευκαιρία να θέσω στην Επικεφαλή το Task Force της Ε.Ε. για Λέσβο την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και κυρίως στην Λέσβο. Την ενημέρωσα για τα δεινά,  την οικονομική και κοινωνική ζημιά που έχουν υποστεί οι νησιώτες όλο αυτό το διάστημα. Της διεμήνυσα πως σταθερή μου άποψη και θέση της Περιφέρειας, έτσι όπως έχει εκφραστεί και δια του Περιφερειακού Συμβουλίου, είναι πως δεν μπορεί στην Λέσβο και στα νησιά μας να υπάρχει δομή διαμονής, πέραν από ένα μικρό  καταγραφικό κέντρο ολίγων ατόμων  που θα παρέχει διεκπεραιωτική διαδικασία στους αιτούντες άσυλο και θα είναι ολιγοήμερης παραμονής. Με την γείτονα Τουρκία να εξακολουθεί να είναι επιθετική κάθε συζήτηση για δομές χιλιάδων ατόμων στην Λέσβο είναι απαγορευτική και για εθνικούς λόγους. Παράλληλα ζήτησα από την Ε.Ε. να υπάρξει μέριμνα για τους κατοίκους των νησιών μας με έμπρακτη στήριξη. Όλα αυτά τα χρόνια οι Λέσβιοι, οι Χιώτες και οι Σαμιώτες δεν έχουν καμία ουσιαστική  στήριξη  και δεν έχουν αποζημιωθεί για την ζημιά που έχουν υποστεί έχοντας αλλάξει προς το χειρότερο την καθημερινότητας τους ελέω μεταναστευτικού. Οφείλει η Ε.Ε. να σταθεί στο πλευρό τους, όχι με χρονοβόρες διαδικασίες, με χρηματοδοτήσεις έργων ΕΣΠΑ κτλ, αλλά με άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις που θα της αισθανθούν οι ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του Βορείου Αιγαίου». 

Από την μεριά της η Γερμανίδα εκπρόσωπος της Ε.Ε ευχαρίστησε δια μέσου του Περιφερειάρχη τους κατοίκους του Βορείου Αιγαίου για την αλληλεγγύη τους, ζητώντας να της αποσταλούν εγγράφως τα αιτήματα για άμεση στήριξη τους μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

δφ
Με τον Δήμαρχο Μυτιληνης 

  Με το Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Beate Gminder.

Σκοπός της επίσκεψης της κας Gminder και των αξιωματούχων που τη συνόδευαν ήταν να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που επικρατεί στο νησί σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και τους τρόπους με τους οποίους οι Ευρωπαίοι εταίροι μπορούν να συνεισφέρουν για την εξομάλυνση του προβλήματος και την επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, αφού καλωσόρισε τους αξιωματούχους, απευθυνόμενος στην κα Gminder, τόνισε την ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού από τους πρόσφυγες και μετανάστες, της αναλογικής κατανομής τους στα μέλη κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας την ακαταλληλότητα της προσωρινής δομής στον Καρά Τεπέ και ζήτησε το κλείσιμό της και την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών. Πρότεινε, δε, τη λύση μίας μικρής δομής, μακριά από κατοικημένες περιοχές του Δήμου Μυτιλήνης. 

Όσον αφορά στην αξιοποίηση του πρώην ΚΥΤ Μόριας και υιοθετώντας σχετική απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Μόριας, πρότεινε την ανέγερση σχολικού συγκροτήματος στην περιοχή και συγκεκριμένα Μουσικού Σχολείου, καθώς και ανάλογων αθλητικών εγκαταστάσεων. 

Η τοποθέτηση αυτή του Δημάρχου βρήκε απόλυτα σύμφωνη την αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τόνισε ότι πρόκειται για μία εξαιρετική ιδέα. 

Ο Δήμαρχος έβαλε στο τραπέζι και την προοπτική ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την πλήρη ανακατασκευή του Παλαιού Κολυμβητήριου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά και για την ενίσχυση του στόλου απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου, ώστε να εκσυγχρονιστεί και να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει.

Κατά την αποχώρηση της η κα Gminder δέχθηκε συμβολικά δώρα από τον Δήμαρχο, που περιελάμβαναν μία αναμνηστική πλακέτα και ένα βιβλίο του Θεόφιλου.

 

σ
 Με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου 

 Με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου 

Και τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο επισκέφτηκε σήμερα στο γραφείο του Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Beate Gminder που συνοδεύονταν από τον ανώτερο αξιωματούχο Πολιτικής Υποστήριξης για τη Διαχείριση του Μεταναστευτικού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εμμανουήλ Μανωλεδάκη. 

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Άρης Ελευθερίου. 

Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια για θέματα Μετανάστευσης, επισκέπτεται τη Λέσβο προκειμένου να δει από κοντά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε επίπεδο υποδομών για το μεταναστευτικό και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε επαφές με τους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης του νησιού.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου αναφέρθηκε στο ιστορικό του μεταναστευτικού ζητήματος στο νησί τα τελευταία πέντε χρόνια και τόνισε ότι σήμερα -και ειδικά μετά τα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια- είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να γίνει επιτέλους αποσυμφόρηση, μεταφέροντας παράλληλα τις πάγιες θέσεις του δημοτικού συμβουλίου ως προς το όλο ζήτημα.    

Μοιράσου το άρθρο!