Skip to main content
|

Ήταν μια ήρεμη "φιλολογική" συζήτηση για τη δακοκτονία ...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ακόμη μια συζήτηση για τη δακοκτονία στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το 1Ο θέμα της σημερινής συνεδρίασης  ήταν :

Ενημέρωση για τη «Δακοκτονία 2024»

 Εισηγητής: Αναστασία Αντωνέλη  Αντιπεριφερειάρχης  Πρωτογενούς Τομέα

Το τελικό αποτέλεσμα της συζήτησης είναι η ομόφωνη απόφαση να ζητηθεί από το Υπουργείο ο επανασχεδιασμός της δακοκτονίας  με βάση αποτελέσματα επιστημονικού συνεδρίου.  Ασφαλώς και το αίτημα επανασχεδιασμού της δακοκτονίας είναι διαχρονικό και έχει τεθεί  πολλές φορές από τις Δ/νσεις Αγροτικής Ανάπτυξης όλης της  χώρας. Και το θέτει σχεδόν κάθε χρόνο και η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας μαζί με το αίτημα για αύξηση προϋπολογισμού. 

Η συζήτηση δεν πρόσφερε ουσιαστικά τίποτα καινούργιο.

Στην εισήγησή της η κ. Αντωνέλη τόνισε ότι είναι θετικό που η σύμβαση δακοκτονίας είναι 3ετους διάρκειας και αυτό εξασφαλίζει την έναρξη της δακοκτονίας την κατάλληλη χρονική στιγμή.  Μάλιστα απέδωσε το εύσημα στον προηγούμενο Αντιπεριφερειάρχη  κ. Παναγό Κουφέλο.

«Τι άλλαξε φέτος;» αναρωτήθηκε η κ. Αντωνέλη σχετικά με τα όσα λέγονται το τελευταίο διάστημα για τη δακοκτονία.  "Παραμένουν ίδιοι οι εργολάβοι, οι Τομεάρχες, οι Επόπτες και ο Δ/ντης.  Άλλαξε όμως  πρόσωπο η θέση του Αντιπεριφερειαρχή Πρωτογενούς Τομέα και μεγάλωσαν οι προσδοκίες των ελαιοπαραγωγών καθώς φέτος αναμένεται μια καλή χρονιά μετά από καιρό" όπως είπε απαντώντας στο ερώτημά της...

Απέφυγε η Αντιπεριφερειάρχης να συνδέσει τον  «θόρυβο» με τη δακοκτονία με τον διαγωνισμό που θα τρέξει σε ένα χρόνο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της δακοκτονίας που είναι από το 1953. Βέβαια αξίζει να τονιστεί σ’ αυτό το σημείο ότι από το 1953 μέχρι πολλά έχουν αλλάξει καθώς έχουν εισαχθεί και νέα φάρμακα, νέα συστήματα παρακολούθησης , νέα μέσα ψεκασμού.

Στην τοποθέτησή της η κ. Αντωνέλη τόνισε ότι είναι θετικό ότι ο ένας από τους δύο εργολάβους είναι από τον ελαιοκομικό κλάδο καθώς έχει «επιπρόσθετο λόγο για να προσπαθεί να πάει καλά η σοδειά» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Σύμφωνα με υπολογισμούς που ανέλυσε η κ . Αντωνέλη κάθε Γεωπόνος – Τομεάρχης την ημέρα πρέπει να ελέγξει 44.000 ελαιόδεντρα. Επίσης έδωσε και ένα νούμερο σύμφωνα με το οποίο τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται έχουν αποτελεσματικότητα κατά 41% (στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει). Με αυτά τα δύο νούμερα η κ. Αντωνέλη θέλησε να δώσει έμφαση στο πόσο δύσκολο είναι να επιτυχή το έργο της δακοκτονίας  επισημαίνοντας δύο ακόμη λόγους που έχουν να κάνουν με τα βιολογικά που δεν εφαρμόζουν κανένα σύστημα καταπολέμησης  και  την αδυναμία εύρεσης προσωπικού καθώς πολλοί προτιμούν τα επιδόματα από την εργασία!

Σχετικά με τη νέα προκήρυξη του διαγωνισμού που θα γίνει σε ένα χρόνο εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει δυνατότητα διαφορετικών ημερών ψεκασμού ανά περιοχή χωρίς οικονομική επιβάρυνση και πρόσθετα στοιχεία ελέγχου του παραδοτέου έργου με χρήση gps κτλ

Από την πλευρά του ο Δ/ντης Δακοκτονίας  και Προϊστάμενος της ΔΑΟΚ κ. Γιώργος Λαγουτάρης αναφέρθηκε στους 3 ψεκασμούς που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και όσα έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης.  Δυστυχώς ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν του επέτρεψε να αναφερθεί στη σημερινή δύσκολη χρονιά λόγω ανομβρίας και την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον ελαιώνα.  

Ελαιοπαραγωγοί ήδη τονίζουν ότι «φέτος η ζημιά αν γίνει θα γίνει από την ξηρασία και όχι από τον δάκο».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις περιφερειακών συμβούλων χωρίς ιδιαίτερη ένταση.  Ίσως να ήταν από τις πιο ήρεμες συζητήσεις για τη δακοκτονία τα τελευταία έτη….

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία