Πολιτική

13/03/2024 - 20:44

Κ. Μουτζούρης: η τοπική αυτοδιοίκηση θα ταχθεί ενάντια στη Βάστρια - Σ. Βούλτεψη: Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ακροδεξιά

Για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό συνομίλησαν η Yφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φίλης, στο δεύτερο East Macedonia & Thrace Forum, που διοργανώνεται στην Αλεξανδρούπολη, από τη City Hub Events.

 

Η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, ανοίγοντας τη συζήτηση, που συντόνισε ο Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Danezis Stories Σωτήρης Δανέζης, τόνισε ότι αν υπάρχει χάος στο μεταναστευτικό επηρεάζεται και η ευημερία μια χώρας και ανέφερε ότι μετά τα γεγονότα του Έβρου, δημιουργήθηκε μια κουλτούρα διακίνησης, αυξήθηκε ο αριθμός των διακινητών, αυξήθηκε η προσφορά, αυξήθηκε και η ζήτηση, ενώ στη συνέχεια μεσολάβησαν πολεμικές συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή, που δημιουργούν νέα μεταναστευτικά ρεύματα. «Οκτώ πραξικοπήματα στην Αφρική μέσα σε τρία χρόνια μαζί με την κλιματική αλλαγή και την ξηρασία, δημιουργούν εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων, αυτοί μετακινούνται στην αμέσως επόμενη χώρα, εξίσου φτωχή και εκεί συναντούν τον επόμενο εμφύλιο και την επόμενη ξηρασία. Και όλοι μαζί πιέζουν τη λεκάνη της Μεσογείου», εξήγησε η κ. Βούλτεψη. Επομένως, όπως υποστήριξε, υπάρχουν δραματικές αλλαγές στο μεταναστευτικό και μάλιστα προς το χειρότερο.

Η κ. Βούλτεψη είπε ακόμα ότι υπάρχουν 115 εκατομμύρια εν δυνάμει κλιματικοί μετανάστες προς την Ευρώπη, ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να το λύσει η ακροδεξιά, κάτι που έγινε φανερό στην Ιταλία, όταν ο Ματέο Σαλβίνι, πρώην πρωθυπουργός της χώρας, είχε δεσμευτεί να λύσει το πρόβλημα αλλά τελικά μπήκαν στην Ιταλία 145.000 μετανάστες. Ένα ακόμα πρόβλημα για την Ευρώπη, τόνισε η Υφυπουργός, είναι το γεγονός ότι οι μετανάστες από την Αφρική μεταφέρουν τις εμφύλιες συρράξεις τους επί ευρωπαϊκού εδάφους. «Αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποτροπή. Η ένταξη όσον αφορά στην Ελλάδα, περιλαμβάνει και εξοικείωση με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και την ισότητα των φύλων», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι είναι μια διαρκής προσπάθεια.

 

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά του ως προς το μεταναστευτικό, σημείωσε ότι υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα μεταναστευτικά κύματα του Έβρου με εκείνα των νησιών, ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται πολύ κοντά στις ακτές της γειτονικής χώρας. Είπε ακόμα, ότι η τοπική κοινωνία δέχεται τους μετανάστες όταν οι αριθμοί τους είναι σε λογικά πλαίσια, αλλά το 2020 ξεσηκώθηκε γιατί ο αριθμός τους είχε αυξηθεί πολύ. Ξεκαθάρισε μάλιστα, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα ταχθεί ενάντια σε οποιοδήποτε σχέδιο για δεύτερη δομή στη Λέσβο, όπως είναι η περίπτωση της Βάστριας. Τόνισε ακόμα, ότι οι μεταναστευτικές ροές μειώνονται, ότι φυλάσσονται επαρκώς τα θαλάσσια σύνορα και αυξάνονται όταν αυτά χαλαρώνουν, όπως συμβαίνει μετά την περίπτωση της Πύλου. Η κ. Βούλτεψη απάντησε κατηγορηματικά ότι τα μέτρα δεν έχουν χαλαρώσει, αντίθετα είναι μεγάλη η προσπάθεια που γίνεται από το Λιμενικό για την φύλαξη των συνόρων. Μάλιστα, στο επόμενο διάστημα, όπως είπε, η προσπάθεια αυτή θα ενισχυθεί με νέα πλοία.

 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη:

"Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Θέλω να πω την διαφορά ανάμεσα στον Έβρο και στα νησιά. Εκπροσωπώ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Είναι δέκα κατοικούμενα νησιά τα οποία βρίσκονται δίπλα στην Τουρκία, από 1.200 μέτρα απόσταση στην Σάμο μέχρι 30 ολίγη ώρα ακτοπλοϊκώς. Επιχειρείται υποκατάσταση πληθυσμού και θρησκείας.  Όταν τα νούμερα των μεταναστών στην Λέσβο ήταν σε λογικά πλαίσια, όταν ήταν 1.500, οι γηγενείς το αντιμετώπιζαν λογικά και με φιλόξενο πνεύμα.  Όταν όμως έφτασαν το Φεβρουάριο του 2020 σε ένα νησί 90 χιλιάδων οι μετανάστες να είναι 27 χιλιάδες είχαμε κοινωνικό ξεσηκωμό. Ευτυχώς που βρεθήκαμε εκεί και καταλαγιάσαμε τα πνεύματα έστω και με ακραίες κινήσεις. Εμείς δεν είμαστε οι ακροδεξιοί, οι φασίστες όπως ήθελαν να μας παρουσιάσουν. Αγαπάμε την πατρίδα μας αγαπάμε τα νησιά μας. Είμαστε Έλληνες και θέλουμε να νησιά μας να είναι Ελληνικά  και θα πολεμήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή για αυτό. Και η επιλογή να γίνει δομή χωρητικότητας 7 χιλιάδων και άνω  στο κέντρο η Λέσβος  που αν πιάσει φωτιά θα καούν 30 χιλιόμετρα δάσους, όπως συνέβη στη Δαδιά,  είναι λάθος και δεν θα το αποδεχτούμε. Θα αντιδράσουμε. Η Βάστρια είναι για μας κόκκινη γραμμή. Ας δοθεί η Βάστρια για κοινωνικούς σκοπούς.

Η  κυβέρνηση με σωστή πολιτική τον Φεβρουάριο του 2020,  όταν υπήρχαν με 27.000 μετανάστες, τους μείωσε στους 1.500. Μετά το ναυάγιο της Πύλου τα μέτρα χαλάρωσαν και έχουμε φτάσει σήμερα τους 6.800. Θέλουμε να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας την θρησκεία μας και θα μαχόμαστε για αυτό το θέμα. Η Τουρκία δεν δέχεται επαναφορές. Το 2023 επαναπροωθήθηκαν  ολίγα μόνο άτομα έναντι των χιλιάδων που ήρθαν.

Έχουμε κοινά προβλήματα με τον Έβρο. Για αυτό και θέλουμε να κατασκευάσουμε την νέα Εγνατία οδό, την θαλάσσια, να διασυνδέσουμε το Βόρειο Αιγαίο με την Θράκη για να έρχονται τα εμπορεύματα ευκολότερα, να έρχονται τουρίστες από τον  Έβρο ευκολότερα να έρχονται σχολεία και το αντίστροφο. Κλείνοντας θέλω να πω πως στα νησιά μας θα μείνουμε Έλληνες ότι και να μας κάνουν". 

 

Ο κ. Φίλης, Διευθυντής, Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων (IGA), Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι πολεμικές συγκρούσεις που προκαλούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, είναι ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα που ουσιαστικά διώχνουν μάζες ανθρώπων, αλλά και η κλιματική κρίση που δημιουργεί κλιματικούς μετανάστες, και το δημογραφικό - κάτι που προκαλεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, όπως είπε ο κ. Φίλης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει τρία μαξιλαράκια ασφαλείας: στις χώρες προέλευσης όπου δίνονται αρκετά χρήματα, αλλά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ελεγχθεί πού πηγαίνουν τα χρήματα αυτά, οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Τουρκία και οι χώρες υποδοχής στην Ε.Ε., όπως είναι η Ελλάδα. Παρατήρησε μάλιστα, ότι αν το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, καταλήγει να είναι εθνικό. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις πιέσεις που δέχεται τώρα η Αίγυπτος κάτι που προκαλεί αύξηση των ροών από την Αίγυπτο προς την Κρήτη, αλλά και στη δυσκολία που υπάρχει για τις επιστροφές, καθώς δεν συνεργάζονται πάντα και όλες οι χώρες προέλευσης.

 

To East Macedonia & Thrace Forum διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τη City Hub Events του ομίλου Alter Ego σε συνεργασία με την Tsomokos Communications

Μοιράσου το άρθρο!