Πολιτική

09/06/2023 - 19:50

Κακά νέα για τα νησιά μας... Συμφωνία για κέντρα υποδοχής 30.000 ανθρώπων - Τι αναφέρει ο Μιχάλης Μπάκας

Απόφαση Υπουργών της ΕΕ για το σύστημα ασύλου. Κακά μαντάτα για τα νησιά μας.

Την Πέμπτη 8 Ιουνίου οι Υπουργοί του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων συμφώνησαν στη θέση τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ασύλου της ΕΕ στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Η Ομάδα των Πρασίνων/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο αγωνίζεται πάγια για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου, που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια. Η συμφωνία του Συμβουλίου αποτυγχάνει να επιτύχει κάτι τέτοιο σε πολλαπλά μέτωπα, αντ' αυτού εστιάζεται σε υποτυπώδεις διαδικασίες και παρατεταμένη κράτηση των προσφύγων και μεταναστών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

 

Ο ευρωβουλευτής Terry Reintke, Πρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/EFA, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αυτή η συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα και ο σεβασμός του κράτους δικαίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αγωνιστεί για ένα λειτουργικό σύστημα ασύλου που να είναι σύμφωνο με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ένα σύμφωνο που θα  προσφέρει εφαρμόσιμες λύσεις και δίκαιο καταμερισμό ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Αγωνιζόμαστε ενάντια σε νέα στρατόπεδα ή κέντρα κράτησης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Ομάδα των Πρασίνων/EFA απορρίπτει σθεναρά τις υποχρεωτικές διαδικασίες στα σύνορα που θα σήμαιναν ότι μεγάλος αριθμός ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων που αναζητούν προστασία, κρατούνται για παρατεταμένες περιόδους. Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία για το άσυλο με οποιοδήποτε τίμημα, εάν το τίμημα είναι να αγνοήσουμε τις διεθνείς μας υποχρεώσεις να προστατεύσουμε όσους αναζητούν προστασία και τους πιο ευάλωτους».

 

Ο Μιχάλης Μπάκας, επικεφαλής της καμπάνιας για το «Πράσινο και Μωβ» στη Λέσβο δήλωσε σχετικά:

«Ενώ ο κ Μηταράκης και η ΝΔ πανηγυρίζουν για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ασύλου εμείς εδώ στα νησιά μας βλέπουμε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ τα νησιά μας μετατρέπονται σε ανοικτές φυλακές, αναλαμβάνοντας το βάρος διαχείρισης όλων των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Συμφωνία μιλά για κέντρα υποδοχής χωρητικότητας 30,000 ανθρώπων σε όλη την ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε αυτοβούλως στην κατασκευή του κέντρου στη Βάστρια που μπορεί να υποδεχτεί σε πρώτη φάση 5,000 ανθρώπους και πολύ περισσότερους στο μέλλον. Πολύ αρνητική εξέλιξη αποτελεί επίσης η μη δέσμευση όλων των χωρών για να υποδεχτούν από τις χώρες υποδοχής τους δικαιούχους ασύλου, πράγμα που σημαίνει ότι όποια χώρα θέλει θα μπορεί να δίνει πχ 20,000€ για κάθε έναν για να κρατά η Ελλάδα τους δικαιούχους ασύλου εδώ.

 Για μας τους Πράσινους η συμφωνία αυτή προωθεί την ακροδεξιά ατζέντα και αντί να βρεθούν λύσεις με βάση την αλληλεγγύη, τον επιμερισμό των ευθυνών και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ρίχνουν το βάρος στις χώρες υποδοχής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ χωρίς δίκαιη ανακατανομή των αιτούντων άσυλο μεταξύ όλων των κρατών μελών. Εμείς στο «Πράσινο και Μωβ» και η ομάδα των Πρασίνων που μας υποστηρίζει για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μοιράσου το άρθρο!