Καλογήρου για το προσφυγικό: «Η εικόνα στα νησιά δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μας»
Αποσυμφόρηση των νησιών, με ταυτόχρονη την ενίσχυση των δομών εξέτασης και απονομής ασύλου ζητά η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η κατάσταση στα νησιά του βορείου Αιγαίου είναι δύσκολη, καθώς φιλοξενούνται περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στη Λέσβο φιλοξενούνται περίπου 7.500 άτομα και στη Χίο περίπου 2.000, σε δομές που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 5.000 άτομα.
«Η κατάσταση που επικρατεί δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μας και αιτία είναι η υπερσυγκέντρωση. Η λύση είναι η αποσυμφόρηση των νησιών, με ταυτόχρονη την ενίσχυση των δομών εξέτασης και απονομής ασύλου, ώστε να μην συσσωρεύονται χιλιάδες αιτήσεις», τόνισε η κ. Καλογήρου.
«Τα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών έχουν μετατραπεί σε κέντρα πολύμηνης παραμονής. Υπάρχει επιβάρυνση των τοπικών οικονομιών και συσσωρευμένη κόπωση στις δομές, λόγω του υπερπληθυσμού προσφύγων και μεταναστών κι ενώ οι ροές συνεχίζονται» συμπλήρωσε και κατέληξε:
«Από τις αρχές του 2018 έχουν έρθει στα νησιά του βορείου Αιγαίου σχεδόν 500 πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει αρμοδιότητα στο ζήτημα λειτουργίας των δομών, αλλά με πρωτοβουλίες προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις λύσεις».
Γ. Μουζάλας: Γίνονται προσπάθειες να μην έχουμε νεκρούς
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια για την οποία έχει δεχθεί σωρεία κατηγοριών λόγω των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο φιλοξενίας, ο κ. Μουζάλας τόνισε «η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθαν 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή».
Σε ερώτηση για το νιώθει ντροπή γι’ αυτό που αντικρίζει, απάντησε «Εγώ θα σας έλεγα ότι ένας άνθρωπος με τη δική μου ευαισθησία νιώθει μια μεγαλύτερη ευθύνη, και με το δικό μου παρελθόν. Ανάλογα επίσης, πότε βλέπετε… μέχρι 20 Αυγούστου, η Μόρια δεν ήταν αυτό που βλέπετε. Από 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε. Χρειάστηκαν κάποιοι, δύο μήνες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε.»
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε κακόβουλη την θεωρία που τον θέλει επίτηδες να διατηρεί αυτή την κατάσταση στη Μόρια προκειμένου να δυσφημεί τον προορισμό. «Κατά την άποψή μου εξυπηρετεί ιδεολογήματα και μία αντιπολίτευση από τα Αριστερά. Είναι έξω από την προσωπική μου λογική, είναι έξω από τη λογική της Κυβέρνησης, και είναι έξω αν θέλετε και από τη ζωή μου. Εάν ήταν αυτό δε θα είχαμε «φτύσει αίμα» να φτιάξουμε καλή τη Μόρια. Να σας πω κάτι. Τώρα την ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή. Εάν έρθουνε 7.000 θα έχουμε πάλι τα ίδια, και ξανά μανά θα την ξαναφτιάχνουμε.»
Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξουν και άλλοι νεκροί στη Μόρια, ένα ερώτημα που του τέθηκε και στο παρελθόν, ο υπουργός ανέφερε «Είναι μία ερώτηση που έγινε και μετά παραποιήθηκε η απάντησή μου πάρα πολύ. Εγώ δήλωσα, και ελπίζω να μην παίξει πάλι, όχι από εσάς αλλά από άλλους, ότι ο Μουζάλας δεν θέλει να απαντήσει, ότι το μόνο για το οποίο μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες ώστε να μην έχουμε νεκρούς». Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι «θεωρείται φυσικό και δεν θαυμάζεται, συγχωρέστε μου τη λέξη, ότι μέσα σε 1,5 εκατομμύριο που πέρασαν από τη χώρα μας, δεν είχαμε επιδημίες, δεν είχαμε αρρώστιες, δεν είχαμε παρά ελάχιστους θανάτους που να οφείλονται σε συνθήκες, και που της Μόριας, κατά πάσα πιθανότητα οφείλονταν στις συνθήκες.»
«Δεν είναι φυσιολογικό αυτό μέσα στη μετανάστευση. Εάν δηλαδή δει κανείς την μεγαλύτερη εικόνα, δεν απαλύνεται ο πόνος μου για τους θανάτους, γιατρός είμαι, είναι απέραντος. Εγώ είμαι και γυναικολόγος. Δίνουμε 20 ώρες μάχη για να γεννήσει μια γυναίκα, δεν κάθομαι απέναντι στον θάνατο περιφρονητικά. Αλλά είναι αυτό το χαρακτηριστικό της περιόδου, ή το χαρακτηριστικό της περιόδου, η μοναδική αν θέλετε πρωτιά, είναι ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, 60.000 άνθρωποι, είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.»
Για το αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ακόμη σαν όπλο ή μοχλό πίεσης σε Ευρώπη και Ελλάδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απάντησε «απαιτούμε από τον κ. Ερντογάν όπως και απαιτούμε από την Ε.Ε. να εφαρμόσουν τη δική τους συμφωνία. Ο καθένας να ανταποκριθεί σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε. Και εκεί πέρα δε μας παίρνει να γείρουμε ούτε προς τη μία πλευρά ούτε προς την άλλη πλευρά. Θεωρώ ότι από τον Αύγουστο και μετά, από την πλευρά της Τουρκίας, η ροή αυξήθηκε. Όχι τόσο σημαντικά ώστε να πούμε ότι δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, αλλά αρκετά σημαντικά ώστε να μας δημιουργήσει προβλήματα.»
newpost.gr