Πολιτική

12/11/2012 - 13:11

Κάστανα στην Αγιάσο και... εγκαίνια υπογείωσης του εναέριου δικτύου ηλεκτροφωτισμού

Κάστανα στην Αγιάσο και... εγκαίνια υπογείωσης του εναέριου δικτύου ηλεκτροφωτισμού

Κάστανα στην Αγιάσο και... εγκαίνια υπογείωσης του εναέριου δικτύου ηλεκτροφωτισμού

Με την ευκαιρία της 9ης Γιορτής του Κάστανου, που οργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έκανε τα εγκαίνια του έργου της υπογείωσης του εναέριου δικτύου ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή πλατείας Αγοράς Αγιάσου, όπου παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστος Κορδώνης, ο Αντιδήμαρχος Αγιάσου - Πολιχνίτου, Γιώργος Βουνάτσος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αγιάσου, Προκόπης Τσαμπλάκος, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Άνεμος, οι Τοπικοί Σύμβουλοι, Διαμάντω Ρουγκέλλη, Σταυρούλα Ανδρικού, οι Αντιδήμαρχοι, Ηλίας Κουνιαρέλλης, Σταύρος Πολίτης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Λέσβου Α.Ε., Αριστείδης Ταξείδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., Σωτήρης Μαρινάτος, πολλοί κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες.

Μετά τον αγιασμό, ο Αντιδήμαρχος Αγιάσου, Γιώργος Βουνάτσος, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους, καλεσμένους και μη, στην εγκαινίαση ενός Δημοτικού έργου που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία και θα συμβάλλει στην αισθητική αναβάθμιση της ως άνω περιοχής της Αγιάσου. «Δεν είναι τυχαίο – τόνισε ο κ. Βουνάτσος – το ότι επιλέχτηκε η ημέρα της Γιορτής του Κάστανου για να γίνουν τα εγκαίνια, αφού και με το εγκαινιαζόμενο έργο και με τη Γιορτή, ένα είναι το ζητούμενο: να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα γραφικά χαρακτηριστικά της κωμόπολης μας και να αποτελέσει πανελλαδικό πόλο έλξης και σημείο αναφοράς στο Αιγαίο, συνδυάζοντας το υπέροχο φυσικό περιβάλλον και τα ιδιαίτερα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά».

Σε ο,τι αφορά στο ιστορικό του έργου ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ότι αυτό ξεκίνησε το 2003 με απόφαση χρηματοδότησης από τον τότε Υπουργό Αιγαίου, Νίκο Σηφουνάκη και με αρχικά εγκεκριμένη πίστωση ύψους 118.000 Ευρώ. Έκτοτε το έργο εκτελέστηκε σε στάδια. Καταρχήν η Δ.Ε.Η. περιοχής Λέσβου συνέταξε τη μελέτη του έργου, εν συνεχεία κατασκευάστηκε ο υπόγειος οικίσκος στην Πλατεία Αγοράς όπου στεγάζεται ο Υποσταθμός της Δ.Ε.Η., αντικαταστάθηκαν οι παλιοί μετασχηματιστές υψηλής και χαμηλής τάσης με νέους και τέλος υπογειώθηκε το δίκτυο ηλεκτροδότησης (οι ιδιωτικές παροχές από τη Δ.Ε.Η. και ο Δημοτικός φωτισμός με ξεχωριστή εργολαβία) στους κεντρικούς δρόμους του οικισμού, από το Αναγνωστήριο περίπου μέχρι το Σταυρί και περιμετρικά της Πλατείας Αγοράς.

Συνολικά το έργο κόστισε περίπου 480.000 Ευρώ και αυτό που μένει είναι να απομακρυνθούν σταδιακά οι κολώνες της Δ.Ε.Η. του εναέριου δικτύου καλωδίων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους χρηματοδότες του έργου: κυρίως στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής που διέθεσε 326.000 Ευρώ αλλά και στη Δ.Ε.Η. που ανέλαβε το 50% της υπογείωσης του δικτύου ιδιωτικών παροχών που ανήλθε στο ποσό των 150.000 Ευρώ περίπου. Τέλος, ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις αδιάκοπες και πολύχρονες προσπάθειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής της Αγιάσου και ιδίως του πρώην Δημάρχου, Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη, που από το 2003 μέχρι το 2010 υλοποίησε στάδια του έργου, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες. Τέλος ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Βουνάτσος, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε η παρούσα Δημοτική Αρχή Λέσβου, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές και να λειτουργήσει, επιτέλους, το χρησιμότατο αυτό έργο.

Κατόπιν, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι με τα εγκαίνια αυτά ολοκληρώθηκε και δόθηκε σε χρήση ένα πολύ σημαντικό έργο για την κωμόπολη της Αγιάσου και έκανε μια σύντομη αναφορά στο τι έχει κάνει μέχρι σήμερα η παρούσα Δημοτική Αρχή στην κατεύθυνση της υλοποίησης και άλλων βασικών έργων υποδομής, τονίζοντας ότι:

  • Έχει δημοπρατηθεί και εκτελείται το έργο «Εξωτερικά Δίκτυα Ύδρευσης πρώην Δήμου Αγιάσου», προϋπολογισμού 2.170.000 Ευρώ.
  • Προετοιμάζεται η διαδικασία της υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο για την εκτέλεση του δημοπρατημένου έργου «Δίκτυα Ύδρευσης – Αποχέτευσης της συνοικίας «Μπουτζαλιά» & Υπολειπόμενα Δίκτυα Υψηλής και Μεσαίας Ζώνης Αγιάσου» προϋπολογισμού 1.385.840,71 Ευρώ.
  • Προετοιμάζονται οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του έργου «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Αγιάσου & Υπολειπόμενα Δίκτυα Αποχέτευσης Αγιάσου», προϋπολογισμού 7.286.665,52 Ευρώ.
  • Έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το έργο της επισκευής του αγροτικού δρόμου από τα Δημοτικά Σφαγεία Αγιάσου μέχρι την αγροτική θέση «Κθαρίστιργια», με σκοπό να αναδειχθεί ο δρόμος αυτός και σε μια όμορφη περιπατητική διαδρομή.
  • Μετά την επιτυχή νομοθετική ρύθμιση που επέτυχε με προσωπική παρέμβαση του ο Δήμαρχος, προς τους Βουλευτές κυρίους Ν. Σηφουνάκη, (τότε Υπουργό) και Σπ. Γαληνό (τότε Βουλευτή), και έτοιμη υποβολή προς αυτούς της σχετικής τροπολογίας, λύθηκε επιτέλους το Νομικό πρόβλημα της μακροχρόνιας αντιδικίας μεταξύ του τέως Δήμου Αγιάσου και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, η οποία εκκρεμούσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την επιστροφή της περιουσίας των Σχολείων της Αγιάσου στον Δήμο. Και τώρα, προετοιμάζεται από τον Δήμο Λέσβου η δυνατότητα  της αξιοποίησης των πηγών των νερών στη θέση «Τσίγκος», που περιλαμβάνονται στο επανακτηθέν Δημοτικό δάσος της εκεί περιοχής, δυνάμει της προαναφερόμενης νομοθετικής ρύθμισης, που αποτελεί προτεραιότητα για την παρούσα Δημοτική Αρχή

 «Με την εκτέλεση των παραπάνω έργων – τόνισε ο Δήμαρχος κ. Βουνάτσος – η υλοποίηση των οποίων αποτελούσε πάνδημο αίτημα των Αγιασωτών εδώ και δεκαετίες, θα επεκταθούν και θα εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της κωμόπολης στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης ηλεκτροφωτισμού και θα αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα αξιοποιηθεί η Δημοτική περιουσία του τέως Δήμος Αγιάσου, η οποία βρισκόταν νομικά στην ιδιοκτησία του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ως μη όφειλε.  Είμαστε ευτυχείς που μέσα στη σημερινή ζοφερή οικονομική συγκυρία κατορθώνουμε να εγκαινιάζουμε, να εκτελούμε και να προωθούμε τις διαδικασίες υλοποίησης τόσο σημαντικών έργων με σκληρή εργασία, προς το συμφέρον των συνδημοτών μας της Αγιάσου και της ανάπτυξης της περιοχής της γενικότερα. Κι αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον και να συνεχίζουμε το έργο μας με μεγαλύτερο κουράγιο, σε πείσμα των χαλεπών καιρών που διανύουμε και των τρομερών θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο Δήμος Λέσβου».

            Ακολούθως ο Δήμαρχος συνεχάρη την Οργανωτική Επιτροπή της 9ης Γιορτής Κάστανου, που για ένατη συνεχή χρονιά διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τη Γιορτή, η οποία αποτελεί το σπουδαιότερο φθινοπωρινό θεσμό σε παλλεσβιακό επίπεδο και έχει περιληφθεί απ’ την αρχή με την αγάπη και την υποστήριξη του κόσμου. Ειδικότερα για το πρόβλημα με την αρρώστια του καστανιώνα, δεσμεύθηκε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για τον συντονισμό των ενεργειών που θα δώσουν την τελική λύση στο πρόβλημα.

            Στη συνέχεια ο κ. Βουνάτσος, παρακολούθησε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χωριό και χαιρέτησε την κεντρική εκδήλωση του Αναγνωστηρίου Αγιάσου.

Μοιράσου το άρθρο!