Πολιτική

10/12/2020 - 17:13

Καταγγελία για απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής συνεντεύξεων ασύλου στη Λέσβο - Ερώτηση στη Βουλή

Ερώτηση κατέθεσε η βουλευτής Β Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα με θέμα:​​ Καταγγελία για απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής συνεντεύξεων ασύλου στη Λέσβο​

Προς:  τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Θέμα: «Καταγγελία για απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής συνεντεύξεων ασύλου στη Λέσβο»

 

Με κοινή τους ανακοίνωση οκτώ (8) οργανώσεις (Διοτίμα, European Lawyers in Lesvos, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, FENIX, HIAS Ελλάδος, Legal Centre Lesvos, PRAKSIS, Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)) καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στους χώρους διεξαγωγής συνεντεύξεων ασύλου, οι οποίες θέτουν, εν μέσω πανδημίας, σε κίνδυνο την υγεία αιτούντων και υπαλλήλων.

Παράλληλα, οι ελλιπείς τεχνολογικές υποδομές κάνουν τη διαδικασία της συνέντευξης να κρατά περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε, χωρίς να έχει ληφθεί καμία μέριμνα και με τους αιτούντες να υποχρεούνται να επαναλάβουν αρκετές φορές τραυματικές, σε αρκετές περιπτώσεις, εμπειρίες, μένοντας χωρίς νερό και τροφή.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει η καταγγελία: «Η επίδοση των κλήσεων για συνέντευξη, εάν δεν απουσιάζει εντελώς, λαμβάνει χώρα την αμέσως προηγούμενη και συχνά την ίδια ημέρα, λίγες μόλις ώρες, δηλαδή, πριν την διεξαγωγή της συνέντευξης. Παρατηρείται δε πολλές φορές το φαινόμενο άσκησης πιέσεων για τη διεξαγωγή των συνεντεύξεων σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, σε γλώσσα διαφορετική από τη μητρική των αιτούντων/ουσών. Συνέπεια αυτών είναι οι αιτούντες/ούσες να στερούνται εν τοις πράγμασι το νόμιμο δικαίωμά τους να προετοιμαστούν κατάλληλα πριν τη συνέντευξη και να συμβουλευτούν νομικό ή άλλο σύμβουλο.

Ταυτόχρονα, σημαντικές τεχνικές δυσκολίες, όπως η χαμηλή ποιότητα ήχου και η κακή σύνδεση, οδηγούν στη συχνή διακοπή των συνεντεύξεων, παρατείνοντας επί μακρόν και τη διάρκειά τους. Ως αποτέλεσμα οι αιτούντες/ούσες άσυλο αναγκάζονται να αφηγηθούν/αναβιώσουν πολλαπλά τις τραυματικές τους εμπειρίες, συχνά, μένοντας χωρίς νερό ή φαγητό έως και αργά το βράδυ, καθώς καμία σχετική μέριμνα δεν έχει ληφθεί. Οι δε εγκαταστάσεις και αίθουσες, στις οποίες διεξάγονται οι συνεντεύξεις (Παγανή), κρίνονται, τουλάχιστον, ως ελλιπείς. Δεν διαθέτουν επαρκή ηχομόνωση, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται η αρχή της εμπιστευτικότητας, που οφείλει να διέπει την διαδικασία ασύλου, κατά παράβαση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά ούτε και η προστασία των προσωπικών δεδομένων των αιτούντων διεθνή προστασία μέσω της αμφίβολης ως προς τις εγγυήσεις πλατφόρμας που έχει επιλεχθεί. Είναι προφανές πως οι συνθήκες αυτές καταλήγουν εις βάρος της ποιότητας της διαδικασίας.

Επιπλέον, οι αίθουσες είναι πολύ μικρές και ανεπαρκώς αεριζόμενες, ενώ συχνά η πόρτα τους κλειδώνεται απ’ έξω. Οι χώροι αναμονής χαρακτηρίζονται από συγχρωτισμό, καθώς δεκάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά, υποχρεούνται καθημερινά σε πολύωρη παραμονή, εν αναμονή της συνέντευξής τους. Όταν δε οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν, αναγκάζονται να περιμένουν σε ένα μικρό κοντέινερ (5 επί 2), από το οποίο δεν τους επιτρέπεται να βγουν και το οποίο δεν διαθέτει επαρκή αερισμό, ενώ στις λιγοστές τουαλέτες στις οποίες έχουν πρόσβαση, απουσιάζει οποιοδήποτε προϊόν απολύμανσης. Οι ανωτέρω αναφερόμενες συνθήκες έρχονται σε αντίθεση με τις σχετικές πληροφορίες που παρείχε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στις 2.11.2020 στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.[2]

Επισημαίνεται πως οι ως άνω συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αιτούντων/ουσών άσυλο, των δικηγόρων/ συμβούλων και των εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου που παρευρίσκονται στο χώρο.»

Κατόπιν των παραπάνω,     

                                                      Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Είναι ενήμερος για την καταγγελία;
  2. Ποιες άμεσες πρωτοβουλίες βελτίωσης της κατάστασης και αντιμετώπισης των προβλημάτων προτίθεται να λάβει;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

 

Φωτεινή Μπακαδήμα

Μοιράσου το άρθρο!