Πολιτική

31/07/2013 - 15:23

Καταγγέλουν το Δήμαρχο για επιλεκτικές κινήσεις με αφορμή ονόματα δικηγόρων

yle="text-align: justify;">Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν το Δήμαρχο για ευνοϊκή μεταχείριση και επιλογή συγκεκριμένων προσώπων, φίλα προσκείμενων στον ίδιο

Έντονη διαμάχη μεταξύ Δημοτικής Αρχής και αντιπολίτευσης ξέσπασε με αφορμή τα ονόματα των δικηγόρων που θα εκπροσωπήσουν το Δήμο Λέσβου στις υποθέσεις κατασχέσεων εις χείρας τρίτου κατά οφειλετών του Δήμου Λέσβου, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Μυτιλήνης.


Αν και η ουσία του θέματος δεν είναι τα ονόματα των δικηγόρων που θα εκπροσωπήσουν το Δήμο Λέσβου, αλλά το πώς θα εισπραχθούν οι οφειλές 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από τους μεγαλοφειλέτες, εντούτοις το κέντρο βάρους μετακινήθηκε και προσωποποιήθηκε, αφού οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν ανοιχτά το Δήμαρχο για ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων δικηγόρων, λόγω κοινωνικής και φιλικής σχέσης που διατηρεί μ αυτούς κι έτσι τους δίνει όλες τις μεγάλες υποθέσεις του Δήμου.
Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του Ταμία του Δήμου Λέσβου Στρ. Γεωργαντή, ο οποίος ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ορίσει δικηγόρους, ώστε να εκπροσωπηθεί ο Δήμος στις υποθέσεις ανακοπής αναστολής, που έχουν προχωρήσει μεγαλοφειλέτες του Δήμου Λέσβου, στους οποίους έχει γίνει κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Όπως εξήγησε ο Στρ. Γεωργαντής, η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών είναι μια απόλυτα νόμιμη διαδικασία. Ο Δήμος την εφάρμοσε μετά από έλεγχο που διενήργησε πριν ενάμιση μήνα, το πόρισμα του οποίου αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να αυξηθούν οι εισπράξεις των οφειλών που είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Ακολούθησε η κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοφειλετών (άνω των 10 χιλιάδων ευρώ) και φυσικά οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά τους, με αιτήσεις ανακοπής και αναστολής που εκδικάζονται άμεσα.
Προτάθηκαν τα ονόματα δύο συγκεκριμένων δικηγόρων της Μυτιλήνης και από εκεί ξεκίνησε ο τρικούβερτος καυγάς.
Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Α. Χατζηκομνηνός και Π. Πατερέλλης κατηγόρησαν ανοιχτά το Δήμαρχο, ότι δίνει τις μεγάλες υποθέσεις σ αυτά τα δύο συγκεκριμένα άτομα που ανήκουν στο φιλικό του περιβάλλον, αγνοώντας όλους τους υπόλοιπους δικηγόρους που υπάρχουν στο σύλλογο.
Ο Δήμαρχος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο και μάλιστα δήλωσε άγνοια, λέγοντας πως την επιλογή των δικηγόρων την έκαναν οι υπάλληλοι της ταμειακής υπηρεσίας.

ΤΟ 2% ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ
Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο, όταν έγινε γνωστό ότι η αμοιβή των δικηγόρων θα είναι το 2% επί των εισπράξεων των οφειλών που θα κάνει ο Δήμος από τους μεγαλοφειλέτες.
Το ποσό αυτό για τα σημερινά δεδομένα δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφθεί κανείς ότι επί του συνολικού ποσού των 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, αν εισπραχθεί, το ποσοστό της αμοιβής είναι σχεδόν 150.000 ευρώ.

ΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ
Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Α. Χατζηκομνηνός, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη υπόθεση οφειλέτη, η οποία εκδικάζεται σήμερα και το χρέος ανέρχεται σε 782.000 ευρώ. Όπως είπε, η αμοιβή για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα είναι σχεδόν 15.000 ευρώ. Εγώ, πρόσθεσε, θα μπορούσα να σας βρω δεκάδες καλούς δικηγόρους, που θα αναλάμβαναν τις υποθέσεις με τα μισά χρήματα.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ
Ζήτημα εύνοιας των ανθρώπων του Δημάρχου έθεσε και ο Π. Πατερέλλης, επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος - Δημιουργική Πορεία», πρόσθεσε, όμως, ότι στην ουσία του ζητήματος η εποχή που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις επιχειρήσεις και οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Δήμος Λέσβου, με την κατάσχεση των λογαριασμών, στην ουσία σπρώχνουν ακόμη πιο κοντά στην καταστροφή και στη χρεοκοπία δεκάδες επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ
Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Ταξιαρχούλας Πνακά, που είχε αναδείξει το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όπως τόνισε, ο Δήμος θα μπορούσε να χειριστεί κάπως διαφορετικά το θέμα. «Σήμερα επισήμανε- οι επιχειρηματίες βλέπουν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν και μάλιστα τη στιγμή που από εκεί πληρώνονται βασικές υποχρεώσεις τους, όπως επιταγές, δάνεια, προμήθειες κ.λπ. Θα μπορούσε να υπάρξει πρώτα κάποια προειδοποίηση ή τουλάχιστον να χρησιμοποιηθεί το μπλοκάρισμα του λογαριασμού ως μέσο πίεσης για να γίνει συμφωνία».

ΚΟΚΚΙΝΟ
Το θέμα δεν εγκρίθηκε. Για τη σημερινή και μόνο εκδίκαση της υπόθεσης οφειλέτη, αποφασίστηκε η Οικονομική Επιτροπή να ορίσει ως δικηγόρο τον έναν από τους δύο που προτάθηκε από την ταμειακή υπηρεσία και στις υπόλοιπες δεκάδες ανάλογες υποθέσεις που θα ακολουθήσουν, να ζητηθούν προσφορές και από άλλους δικηγόρους.

ΘΕΜΑ ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Την έντονη αντίθεσή του εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος, άλλοτε δεινός υποστηρικτής του Δημάρχου και στέλεχος της «Λαϊκής Ενότητας» Στ. Πολίτης. Έθεσε θέμα ηθικής τάξης, καθώς η κίνηση αυτή της επιλογής δύο δικηγόρων, δεν είναι τίποτ άλλο παρά οφθαλμοφανή ανάθεση έργου. «Προκειμένου να υπερασπιστεί τη διαφάνεια της «Λαϊκής Ενότητας» που διατυμπάνιζε ο κ. Βουνάτσος, θα έπρεπε να προχωρήσει σε προκήρυξη με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου όποιος από το σύνολο των δικηγόρων του Συλλόγου Μυτιλήνης, που αριθμεί γύρω στους 150, επιθυμεί, να καταθέσει προσφορά».

 

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!