Πολιτική

28/07/2022 - 21:29

"Κατακαμένα Βατερά.... η θλιβερή Δημοτική Αρχή της Δυτικής Λέσβου"

Παρέμβαση από την Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλο Χρυσούλα Ζωγράφου

Κατακαμένα Βατερά,

 Επιτέλους !!   Ανοίγει  και για σας ο πολυπόθητος  δρόμος της  ανάπτυξη!!!

Είκοσι και πλέον  χιλιάδες στρέμματα , ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ,  ελευθερώθηκαν το Σαββατοκυριακοδεύτερο που μας πέρασε, από άχρηστα και ενοχλητικά δέντρα στα Βατερά!!!!

Τώρα πια μπορεί ο κάθε άξιος και επιτήδειος επενδυτής να αξιοποιήσει τον χώρο:

Θες βάζει ανεμογεννήτριες, θες βάζει φωτοβολταϊκά, θες χτίζει πεντάστερα, θες σφαγεία, ή όποια τέλος πάντων άλλη προσοδοφόρα επιχείρηση τον φωτίσει …..η αγορά.

Εδώ έτσι κι αλλιώς θα βρει άμεση ανταπόκριση και κατανόηση.  Οι αρχές του τόπου

 –σιγουράκι- δεν θα εμποδίσουν τέτοιες φιλοδοξίες.

Εκτός μόνο…..   Εκτός μόνο αν βρουν απέναντί τους εμάς.

Τα μάτια μας τέσσερα!!

Τι να σας κάνω τώρα;;

Τι να τα κάνω εγώ τα πηγαινέλα τους , και το όψιμο ενδιαφέρον τους και τις  καμαρωτές πόζες  τους στις φωτογραφίες, και τα μπράβο  τους στους πυροσβέστες και τα αληλλοσυγχαρητήρια;

Τι να κάνω το εκ των υστέρων ενδιαφέρον του δήμου και της περιφέρειας; Αφού μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν μπορούσαν  να καταλάβουν  ,δεν μπορούσαν να πειστούν, ότι ήταν θέμα χρόνου να χτυπήσει την πόρτα μας το κακό.

Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ,  περιοριζόμενοι στους   τύπους, δήλωναν στερεότυπα: δεν είναι δική μου αρμοδιότητα η φροντίδα του δάσους.  Δεν είναι στην δική μου ευθύνη!!!!

Γιατί  μέχρι την Παρασκευή το βράδυ , στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ΔΕΝ  καταφέραμε να πείσουμε την δημοτική αρχή ότι, πέρα από τους  τύπους, είναι δική μας η ευθύνη  της φροντίδας των δασών. Των δασών που τόσο απλόχερα έχει δωρίσει η φύση στην Λέσβο.

  Να που  βρέθηκαν  μπουλντόζες το Σαββατοκύριακο;  αυτές  που μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν υπήρχαν για ν ανοίξουν δρόμους πυρασφάλειας.  Έπρεπε πρώτα να πυρποληθούμε για να βρέθούν;

 

 Ας  ξαναμιλήσουμε λοιπόν, για το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Άλλη μια φόρα. Και για όσες φορές θα χρειαστεί ακόμα.

Αξίωμα: 

              μια δημοτική αρχή, που σέβεται τον εαυτό της και την αποστολή της, παλεύει για το κοινό συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Για όλα τα θέματα που συνιστούν το κοινό συμφέρον ,όσο κι αν ο νόμος έχει περιορίσει τις αρμοδιότητες της.  Δεν περιμένει πότε θα αξιωθεί η περιφέρεια ή το υπουργείο ή ο γκραν πάπας για το πότε θα γυρίσουν να δούν το ΔΙΚΟ μας πρόβλημα.

Παλεύει , διεκδικεί δυναμικά, κάνει φασαρία, κινητοποιεί τους πολίτες . Δεν εφησυχάζει μέχρι να βρεθεί λύση. Συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κάθε θέματος,.

 Αντίθετα, μια δημοτική αρχή που παραδέχεται την μιζέρια της, είναι μια θλιβερή δημοτική αρχή.

Τέτοια , κατά την δική μου εκτίμηση, είναι η δημοτική αρχή της δυτικής Λέσβου.

Δεν αναφέρομαι κυρίως στους αντιδημάρχους ,αν και αυτοί φέρουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά  στον επί κεφαλής τους ,τον δήμαρχο δηλαδή. Γιατί αυτός είναι που δίνει την κατεύθυνση σε κάθε αντιδημαρχία.

Θα περιοριστώ σήμερα στην περίπτωση του δάσους ,που πια για τα Βατερα και τον Σταυρό είναι παρελθόν.

 Για πυροπροστασία έλαβε ο δήμος από το κράτος  200χιλιάδες ευρώ. Η δημοτική αρχή  τα παραδέχτηκε , τα διένειμε από 20 χιλ.σε κάθε κοινότητα,  ψιθύρισε πως: ναι,  είναι λίγα αλλά  τι να κάνουμε; δεν έχουμε περισσότερα και τέλος.

Εδώ μπορεί να ρωτήσει καλοπροαίρετα  κάποιος: αφού μεγάλη ευθύνη έχει και η περιφέρεια και η δασική υπηρεσία και το υπουργείο, γιατί τότε  να τα χρεωθεί όλο το φορτίο  ο δήμος; 

Γιατί σε κάθε  καταστροφή η δική μας κορφή καίγεται  . Εμείς οφείλουμε να νοιαστούμε για την ευημερία του τόπου μας . Ο  κοντινότερος  θεσμός, αυτός που άμεσα μπορεί  να κατανοήσει  και να στηρίξει την επίλυση κάθε τοπικού προβλήματος   είναι η δημοτική αρχή. Αυτός πρέπει να τα βάλλει με θεούς και δαίμονες προκειμένου να βρεθεί λύση.

Όταν ο δήμος σου διαθέτει τεράστια δασική έκταση δεν μπορείς  να εφησυχάζεις   με τα ψίχουλα που σου δίνει το κράτος για πυρασφάλεια.

 Για να  προλάβω την επίθεσή ορισμένων στο θέμα της πυρκαγιάς θα ξεκαθαρίσω ότι:

ΦΥΣΙΚΑ και τα δάση παίρνουν φωτιά. Εννοώ και χωρίς τους εμπρηστές. Το λένε και οι ειδικοί αυτό.

Αλλά ένα δάσος φροντισμένο, με  τις αντιπυρικές του ζώνες, τις δεξαμένές νερού κατά διαστήματα ,την καλλιεργεια των πηγών ,την επιτήρηση, την κατά το δυνατόν καθαριότητα και όλα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, περιορίζει το κακό στο ελάχιστο.

Εμείς, οι ευλογημένοι από τη φύση με πλούσια δάση , θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι.  Θα έπρεπε οι πιέσεις  μας προς την περιφέρεια και την κυβέρνηση να είναι  ανυπόφορα συνεχείς  και έντονες.

Όμως  ο δήμαρχος της δυτικής Λέσβου , αν και έχει διατελέσει σε πλήθος δημοτικούς σχηματισμούς, πότε ως  αντιπολίτευση,  πότε ως  συμπολίτευση -ακόμα και σε θέσεις αντιδημαρχίας  βρέθηκε -δεν έμαθε   να είναι αποτελεσματικός. Δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μάθει  ή, ακόμα  χειρότερα, επιλέγει  αυτόν τον τρόπο λειτουργίας.

Έτσι τώρα, από τη θέση του δημάρχου ,περιορίζεται στη διαχείριση της μιζέριας ,με μοναδική αναλαμπή την πρώτη και τελευταία αντίδρασή του στα γεγονότα της Καράβας.

Και να πεις δεν έχει επιστημονικούς συνεργάτες δίπλα του!!!

 

Υ.Γ1  Η στάση του στην κατασκευή της φυλακής μεταναστών στη Βάστρια ,είναι το πεδίο που θα μπορούσε να αποδείξει ότι έχω κάνει λάθος στην  εκτίμηση μου ως προς το ενδιαφέρον του για τα δάση,  αφού δεν υπάρχει ούτε ένας εχέφρων νους που δεν καταλαβαίνει ότι το εκεί δάσος θα καεί, αν αυτή ποτέ λειτουργήσει (και φυσικά θα φορτώσουν το κακό στους ξένους. Όπως τώρα που μας φταίνε οι Τούρκοι).

Υ.Γ2 Περιμένω να δω τις δράσεις πρόληψης στο άλλο μεγάλο δάσος μας. Εκείνο των Παρακοίλων.

 

          Χρυσούλα Ζωγράφου

Ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος

Μοιράσου το άρθρο!