Πολιτική

17/11/2012 - 17:37

Καταλήψεις παντού από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

Καταλήψεις παντού από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

 

Σε γενικευμένες καταλήψεις όλων των κτηρίων και των υπηρεσιών των δήμων -υπηρεσίες καθαριότητας, παιδικοί σταθμοί, ΚΕΠ- προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση τη Δευτέρα, τελευταία ημέρα της προθεσμίας για τη χορήγηση από τους ΟΤΑ των στοιχείων των υπαλλήλων προς διαθεσιμότητα. Αυτό αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ - ΟΤΑ) σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες.
Σήμερα και αύριο, οι εργαζόμενοι στους δήμους ενισχύουν τις υπάρχουσες καταλήψεις στα δημαρχεία και τα γραφεία προσωπικού όλης της χώρας προκειμένου να μην εκδοθεί καμία διοικητική πράξη που να θέτει συναδέλφους τους σε διαθεσιμότητα. Την Τρίτη δε, θα πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας (11-3 για την πρωινή βάρδια και 3-7 για την απογευματινή), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ανάλογες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας θα διοργανωθούν και στις πρωτεύουσες όλων των νομών της χώρας.
 
Τέλος, η ΠΟΕ - ΟΤΑ καλεί την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να αποφασίσουν από τη Δευτέρα αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών των δήμων "ώστε η απόφασή τους για τη μη χορήγηση των στοιχείων στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να επιβεβαιωθεί στην πράξη η στήριξη στους εργαζόμενους προκειμένου να μην υπάρξει καμιά απόλυση".
 
Χθες, κατάληψη στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Αθηναίων, στο κτήριο της Λιοσίων, πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων. "Και βέβαια έχουμε παρέα μας τα ΜΑΤ, τα οποία ήρθαν να προστατεύσουν τους... υπό απόλυση συναδέλφους μας" κατήγγειλε ο ΣΕΔΑ σε ανακοίνωσή του.
 
 
 
Αντίθετες και οι Περιφέρειες
 
Μετά τους δήμους και οι περιφέρειες έρχονται να δηλώσουν αντίθετες στις απολύσεις υπαλλήλων τους μέσω διαθεσιμότητας. "Όχι" στην αποστολή λίστας με ονόματα εργαζομένων στα αρμόδια υπουργεία είπε προχθές ομόφωνα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με ψήφισμά του.
 
Το θέμα έφεραν στη συνεδρίαση οι περιφερειακές παρατάξεις "Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο" και "Λαϊκή Συσπείρωση". Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ζητάει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της και να αναζητήσει λύσεις σε περικοπές λειτουργικών εξόδων. Τονίζει ότι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε διαθεσιμότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η Περιφέρεια Αττικής θα παράσχει πλήρη νομική στήριξη στους εργαζόμενους, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, δεν θα προχωρήσει σε καμία κατάργηση οργανικής θέσης, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής θα υπογράψει μόνον όσες διαπιστωτικές πράξεις ζητηθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, θα κληθούν στην επόμενη συνεδρίασή του οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
 
Κατά πλειοψηφία υιοθετήθηκε η πρόταση του περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να καλύψει από το αποθεματικό της, ύστερα από τροποποίηση του προϋπολογισμού της, το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων της που εμπίπτουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας.
 
πηγη: εφημερίδα ΑΥΓΗ

Μοιράσου το άρθρο!