Πολιτική

29/10/2012 - 13:20

Καταπολέμηση έλκους καστανιάς στην Αγιάσο - Ερώτηση Π.Βογιάτζη

Καταπολέμηση έλκους καστανιάς στην Αγιάσο - Ερώτηση Π.Βογιάτζη

Ο

Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, καθώς και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, με θέμα την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς στην περιοχή της Αγιάσου του Νομού Λέσβου.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου της βιολογικής καταπολέμησης της ασθένειας του έλκους της καστανιάς που χρηματοδοτήθηκε στις αρχές του 2012 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013» σε 11 Νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Ν. Λέσβου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στον Καστανιώνα της Αγιάσου. 

Ο Βουλευτής αναφέρεται σε αντίστοιχο έργο που είχε χρηματοδοτηθεί από το Γ΄ ΚΠΣ, ανατέθηκε και υλοποιήθηκε με επιτυχία σε 17 Νομούς της χώρας από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) του ΕΘΙΑΓΕ, το οποίο διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική γνώση και εμπειρία για την καταπολέμηση της ασθένειας και είχε αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, την παρασκευή των «εμβολίων» και τη δημοπράτηση του έργου.

Δεδομένου ότι με την αριθ. 4019/04.10.2012 ΚΥΑ, η συνολική υλοποίηση του νέου έργου εκχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δασικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, ο Βουλευτής τονίζει ότι, εάν δεν ανατεθεί η υλοποίηση του έργου εκ νέου στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, θα απαιτηθούν εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες για την ανάθεση της μελέτης και την παρασκευή των εμβολίων (διεθνείς διαγωνισμοί, τυχόν ενστάσεις κλπ) και το έργο δε θα μπορέσει να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

Για τους παραπάνω λόγους, και με δεδομένα τόσο ότι έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη από τον τ. Δήμο Αγιάσου για τον εμβολιασμό 11.000 στρεμμάτων και άρα θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση του έργου στην περιοχή, όσο και ότι η ασθένεια του έλκους της καστανιάς εξαπλώνεται με αλματώδη ρυθμό καταστρέφοντας τα 85.000 περίπου δέντρα του Καστανιώνα, ο Βουλευτής ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς αφενός για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου, και αφετέρου με ποιες διαδικασίες θα μπορούσε να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός του Καστανιώνα της Αγιάσου.

Για τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση του έργου της καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς στην περιοχή της Αγιάσου, ο Βουλευτής Ν. Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, συναντήθηκε το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου, και ενημερώθηκε σχετικά από τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Διάσωση του Καστανιώνα της Αγιάσου και πιο συγκεκριμένα, τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Αγιάσου, κ. Γεώργιο Βουνάτσο, τον τ. Δήμαρχο Αγιάσου, κ. Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη, τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αγιάσου, κ. Δήμητριο Στεφανή, καθώς και παραγωγούς της περιοχής.

 


Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης

 

Προς τους Υπουργούς:

 

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη

 

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο

 

Θέμα: «Εφαρμογή της βιολογικής καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς

στην περιοχή της Αγιάσου στο Ν. Λέσβου»

 

Στις αρχές του 2012 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αγροτική Ανάπτυξη 2007-2013» το έργο για τη βιολογική καταπολέμηση της ασθένειας του έλκους της καστανιάς σε 11 Νομούς της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Ν. Λέσβου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στον Καστανιώνα της Αγιάσου. 

Το αντίστοιχο έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ σε 17 Νομούς της χώρας, είχε ανατεθεί από τη Δ/νση Ανάπτυξης Δασικών Πόρων στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών (ΙΔΕ) του ΕΘΙΑΓΕ, με βάση και την υπ’ αριθ. 504/2005 σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το Ι.Δ.Ε., το οποίο διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική γνώση και εμπειρία για την καταπολέμηση της ασθένειας, ανέλαβε την εκπόνηση της μελέτης, την παρασκευή των «εμβολίων» και τη δημοπράτηση του έργου, το οποίο υλοποίησε με επιτυχία.

Με την αριθ. 4019/04.10.2012 ΚΥΑ, η συνολική υλοποίηση του νέου έργου εκχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων στη Δ/νση Ανάπτυξης Δασικών Πόρων του ΥΠΕΚΑ. Με βάση τα παραπάνω, αν δεν ανατεθεί η υλοποίηση του έργου εκ νέου στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, θα απαιτηθούν εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίες για την ανάθεση της μελέτης και την παρασκευή των εμβολίων (διεθνείς διαγωνισμοί, τυχόν ενστάσεις κλπ) και το έργο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί εντός της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Καστανιώνα της Αγιάσου στο Ν. Λέσβου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη από τον τ. Δήμο Αγιάσου για τον εμβολιασμό 11.000 στρεμμάτων περίπου και να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση του έργου στην περιοχή. 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του έργου, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τη γνώση και την εμπειρία του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ;
  2. Με ποια διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός του Καστανιώνα της Αγιάσου, δεδομένου ότι έχει ήδη εκπονηθεί σχετική μελέτη και λαμβάνοντας υπόψη ότι η ασθένεια επεκτείνεται με γεωμετρική πρόοδο και καταστρέφει τα 85.000 περίπου δέντρα του Καστανιώνα; 

Μοιράσου το άρθρο!