Πολιτική

26/10/2011 - 12:42

Καταργείται το Πειραματικό Γυμνάσιο της Μυτιλήνης!

Γράφει: Χρηστίδου Βαγγελιώ/ εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"

15-0   στα 15 και παραμένει Πειραματικό Λύκειο στη Μυτιλήνη, αλλά δεν κρίθηκε ότι πληροί τα κριτήρια για να παραμείνει Πειραματικό το Γυμνάσιο

Παύει από τη φετινή σχολική χρονιά να λειτουργεί ως Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο το Πειραματικό Γυμνάσιο της Μυτιλήνης. Σχετική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας το έχει αφήσει έξω από τα 15 συνολικά γυμνάσια της χώρας που πληρούν τα κριτήρια επιλογής, ενώ μετά βίας περιλαμβάνεται στην αντίστοιχη λίστα που δημιουργήθηκε για 15 λύκεια από όλη την Ελλάδα, το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης.

Τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψήφιων σχολικών μονάδων της χώρας, που από φέτος χαρακτηρίζονται ως Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, ολοκλήρωσε προσφάτως η διοικούσα επιτροπή Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, ενώ τη σχετική απόφαση υπέγραψε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου. Έτσι, συνολικά 15 γυμνάσια και 15 λύκεια όλης της Ελλάδας (τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δε μας αφορούν), έχουν επιλεγεί βάσει μιας σειράς ειδικών κριτηρίων, προκειμένου να λειτουργήσουν ως πρότυπα πειραματικά σχολεία. Τα σχολεία αυτά θεωρείται πως συμβάλλουν στην εκπαιδευτική έρευνα, αλλά και στην πειραματική εφαρμογή των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών, των μεθόδων διδασκαλίας και του εκπαιδευτικού υλικού, παρέχοντας και μια σειρά από άλλα προνόμια στους μαθητές τους.

Πώς έγινε η επιλογή Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη διαδικασία υποβολής είχαν όλα τα πειραματικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των πανεπιστημίων, καθώς και σχολεία που λειτουργούν ή έχουν λειτουργήσει ως πρότυπα ή πειραματικά, περιλαμβανομένων και των ολοήμερων πειραματικών δημοτικών σχολείων, ενώ ο τελικός αριθμός επιλογής δεν μπορούσε να ξεπερνάει τα 15 σχολεία για κάθε βαθμίδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, αίτηση υπέβαλαν συνολικά 36 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία, 22 γυμνάσια και 18 γενικά λύκεια της χώρας. Τα κριτήρια βάσει των οποίων έγινε η επιλογή, αφορούσαν στα τυπικά προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού, την παρουσία του στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα (δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων), την παρουσία καθηγητών Μουσικής και καλλιτεχνικών μαθημάτων, καθώς και το εάν έχουν υλοποιηθεί μέσα στην τελευταία πενταετία δημιουργικές και καινοτόμες δραστηριότητες. Επιπλέον, κρίθηκε η εμπειρία κάθε σχολείου από την πρακτική άσκηση των φοιτητών και η συμμετοχή του σε δραστηριότητες σε συνεργασία με τα ΑΕΙ, καθώς και η συμμετοχή του σε διαδικασίες επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών και η λειτουργία μαθητικών ομίλων. Τέλος, αξιολογήθηκε η εμπειρία των σχολείων από την εκπόνηση σχεδίων αξιολόγησης και ανάπτυξης του εκπαιδευτικού έργου τους, καθώς και η υλικοτεχνική υποδομή τους.

Απλό γυμνάσιο από φέτος Από τα 15 συνολικά λύκεια που επελέγησαν, το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης μόλις και μετά βίας έχει περιληφθεί στη λίστα, έχοντας επιλεγεί ως τελευταίο στη σειρά και συγκεκριμένα 15ο σε μια λίστα 15 επιλεγέντων σχολείων. Δεν ισχύει το ίδιο, ωστόσο, και για το Πειραματικό Γυμνάσιο, που έμεινε έξω από τη λίστα των αντίστοιχων γυμνασίων της χώρας και καλείται τώρα να λειτουργήσει ως απλό γυμνάσιο, μετονομαζόμενο όπως όλα δείχνουν σε 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και υποδεχόμενο πλέον παιδιά της περιοχής. Αυτό, υπό τον όρο ότι δε θα συγχωνευθεί με άλλο σχολείο εφόσον ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν κριθεί μικρός. Το «Ε» επικοινώνησε χτες τόσο με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, Βασίλη Κοντάρα, όσο και με την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης, Ματούλα Κοντέλη, που δεν ήταν ακόμη ενήμεροι για το θέμα. «Είναι ένα νέο πολύ λυπηρό», δήλωσε στο «Ε» η κ. Κοντέλλη. «Δεν είμαι ακόμη ενήμερη, αλλά γνωρίζω πως είναι μικρός ο αριθμός των σχολείων και υπάρχουν πολύ ισχυρά σχολεία, με πολλά παιδιά, που έχουν δουλέψει πάρα πολύ, ενώ το δικό μας είναι ένα μικρό σχετικά σχολείο.» «Ίσως η επιλογή έγινε με αυτό τον τρόπο, για να ικανοποιηθούν όλες οι περιοχές, διατηρώντας ένα πειραματικό γυμνάσιο ή λύκειο», είπε στο «Ε» ο κ. Κοντάρας.

«Από τη στιγμή που οι συνάδελφοι του Σχολείου ήταν επαρκώς καταρτισμένοι, διαθέτοντας και μεταπτυχιακά, αυτό που μπορώ να υποθέσω είναι πως έπαιξε ρόλο μάλλον η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, όσο και ο μικρός αριθμός των μαθητών του.» Εδώ ας σημειωθεί ότι ο τρόπος αξιολόγησης, όσο και ο αριθμός των σχολείων που θα κρίνονταν ως πειραματικά, ήταν γνωστός. Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, ρόλο στη μη αξιολόγηση του Γυμνασίου της Μυτιλήνης ως πειραματικού έπαιξε η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή και η μη αποδοχή αξιολόγησής τους από το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου. Ο κ. Κοντάρας, πάντως, που ας σημειωθεί ότι υπήρξε στο παρελθόν διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου, υποστηρίζει πως δε θα αλλάξει το πρόγραμμα του Σχολείου, αφού δεν ήταν ανάμεσα σε όσα είχαν επιλεγεί ως πιλοτικά για να λειτουργήσουν ως Νέα Σχολεία (όπως το 1ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης), ωστόσο η κατάργησή του στερεί μια σειρά από προνόμια για τους μαθητές του. «Πιστεύω πως θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένα σχολείο που θα συνεχίσει να προσφέρει υψηλές υπηρεσίες στους μαθητές», ανέφερε ο ίδιος στο «Ε». «Ούτως ή άλλως δε θα αλλάξει το πρόγραμμά του, διαθέτει συναδέλφους με προσόντα, που είχαν επιλεγεί με διαφορετικά κριτήρια. Αυτό που διέφερε στη μέχρι τώρα λειτουργία του, ήταν πως μπορούσε να συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και να συμμετέχει σε περισσότερα προγράμματα και καινοτόμες δράσεις.»

Ενιαία σχολική μονάδα… Ο κ. Κοντάρας δεν παραλείπει να υπενθυμίσει την πρόταση που είχε υποβάλει πέρυσι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της διαδικασίας συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, για τη δημιουργία ενιαίας σχολικής πειραματικής μονάδας στο χώρο των Κεντρικών Λυκείων, με τη λειτουργία Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου. «Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε ότι είμαστε δεμένοι με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Και ήταν αυτό κάτι που θα εμπόδιζε το να διασπαστούν οι τρεις σχολικές μονάδες. Πειραματικό σχολείο, άλλωστε, σημαίνει ολόκληρο σχολείο. Δεν έγινε τότε κατανοητό το πόσο σημαντική ήταν η πρόταση που κάναμε, κι έτσι χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία. Ελπίζω μόνο να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα.»

Μοιράσου το άρθρο!