Πολιτική

07/06/2011 - 12:01

Καθηγητές γαλλλικής και γερμανικής γλώσσας Δήμου Λέσβου: επιστολές διαμαρτυρίες για τη 2η γλώσσα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

 

 

  Λίγες μέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους, το ΥΠΔΒΜΘ με μια αιφνιδιαστική Υπουργική Απόφαση επιβάλλει την κατάργηση της παράλληλης διδασκαλίας της Γαλλικής και της Γερμανικής Γλώσσας στα Δημοτικά Σχολεία, αποφασίζοντας ότι από το επόμενο σχολικό έτος, εκτός από τα Αγγλικά, θα διδάσκεται μόνο μία δεύτερη ξένη γλώσσα, την οποία θα επιλέξει άπαξ και διαπαντός με δήλωσή της η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών που θα φοιτήσουν του χρόνου στην Ε’ και Στ’ τάξη.

 

      Η απόφαση αυτή όχι απλώς βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με κάθε σύγχρονη επιστημονική, παιδαγωγική προσέγγιση αλλά ουσιαστικά ματαιώνει τη διδακτική πράξη της οποίας πρωταρχική κι αναγκαία προϋπόθεση είναι η διαφοροποιημένη, προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες μαθησιακές ανάγκες, παιδαγωγική, σύμφωνα με την οποία η γνώση οικοδομείται συνειδητά από τον ίδιο το μαθητή, σε ένα μαθησιακό περιβάλλον που το διέπει η συνέχεια και η συνέπεια.

     

      Πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όταν από το επόμενο σχολικό έτος  ο μαθητής θα κλιθεί να διδαχθεί μία ξένη γλώσσα την οποία δεν επέλεξε αλλά τού επιβλήθηκε με κριτήρια, όχι ποιοτικά και παιδαγωγικά, αλλά με καταγραφή μιας συγκυριακής αριθμητικής πλειοψηφίας;  Πώς μπορεί να χαρακτηριστεί έστω και στοιχειωδώς εποικοδομητικό και μαθησιακά πρόσφορο περιβάλλον ένα πολυπληθές τμήμα μαθητών, όπου μεγάλος αριθμός από αυτούς θα είναι «γλωσσικοί όμηροι»; Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί η επικοινωνιακή δεξιότητα των παιδιών σε συνθήκες γλωσσικού και μαθησιακού καταναγκασμού;  Πώς θα εμφυσηθούν στους μαθητές θετικές στάσεις και συμπεριφορές, υγιείς τρόποι σκέψης και ζωής σε τάξεις καταπίεσης και απώθησης; Πώς μπορεί, με απλά λόγια , το Υπουργείο να  εξηγήσει αυτό το διαβόητο «πρώτα ο μαθητής», στα παιδιά της φετινής Ε’ δημοτικού, τα οποία διδάχτηκαν την ξένη γλώσσα  της επιλογής τους, και του χρόνου θα τα υποχρεώσει να διδαχτούν/υποστούν μιαν άλλη που δεν την επέλεξαν, εγκαταλείποντας αυτή που ξεκίνησαν ή συνεχίζοντάς τη εκτός σχολείου, σε βάρος του ήδη βεβαρυμμένου τους προγράμματος ;  Απάντηση σε αυτά ασφαλώς δεν μπορεί να αποτελέσει η μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο, στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης. Το δίλλημα «γλωσσικός όμηρος» ή «γλωσσικός μετανάστης» δεν επιτρέπεται να τίθεται καν!.

     

      Μετά από αυτά, τουλάχιστον θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν οι «δεσμεύσεις» του Υπουργείου Παιδείας για σύνδεση της διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο με την απόκτηση διπλώματος/ πιστοποίησης. Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι με τις αποφάσεις αυτές, και σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες που προαλείφονται για το γυμνάσιο και ανακοινώθηκαν για το λύκειο, η εκμάθηση της 2ης ξένης γλώσσας ουσιαστικά αποπέμπεται από το δημόσιο σχολείο, αφού αίρονται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την εκμάθησή της. Για πολλοστή φορά, η πολιτεία αρνείται  την υποχρέωσή της για παροχή ολοκληρωμένης δημόσιας, δωρεάν παιδείας και εκχωρεί την εκμετάλλευσή της σε ιδιώτες και παραπαιδεία - και μάλιστα σε μια από τις πιο δεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της χώρας. Ούτε λόγος βέβαια για τις  κενές περιεχομένου διακηρύξεις περί ενίσχυσης και καλλιέργειας της πολυγλωσσίας και διαπολιτισμικής διάστασης της εκπαίδευσης.

 

      Το Υπουργείο βρίσκεται υπόλογο απέναντι σε μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτικούς να εξηγήσει – μεταξύ πολλών άλλων – πως οραματίζεται και πώς οικοδομεί τελικά το μέλλον των παιδιών και της χώρας, όχι πια με μυθολογήματα και εξωραϊσμούς, ούτε με επομβρία συνθημάτων και ανομβρία νοημάτων και σχεδιασμού. Καλείται να μιλήσει μία γλώσσα για το κρίσιμο θέμα της εκπαίδευσης και να εγκαταλείψει επιτέλους τη διγλωσσία που οδηγεί σε σύγχυση, μαρασμό και κατάρρευση το δημόσιο σχολείο. Να βγάλει την παιδεία από την προκρούστεια κλίνη της ανηλεούς περικοπής δαπανών - η οποία αποτελεί πλέον τον πραγματικό κι αποκλειστικό γνώμονα των αποφάσεων της – και να αντιληφθεί ότι η λογική «τόσα κοστίζει ο καθηγητής,  τόσα θα μάθει ο μαθητής» είναι εξαθλίωση και παρακμή. 

 

      Ζητάμε την άμεση ανάκληση της αντιπαιδαγωγικής αυτής απόφασης και τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ελεύθερης επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, καθεστώτος που σέβεται την προσωπικότητα, την ισορροπία και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας.

 

      Καλούμε τους γονείς να αρνηθούν να συναινέσουν στο να υποβληθούν τα παιδιά τους σε μια τέτοια απαράδεκτη διαδικασία εξαναγκασμού που υπονομεύει την προσωπικότητα τους, την αντίληψη τους για το σχολείο και το ενδιαφέρον τους για τη γνώση, να αναπτύξουν και να στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία για την αποτροπή μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης.

  

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ & ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

------------------------------------------------------------

διαμαρτυρια καθηγητων γαλλικησ και γερμανικησ γλωσσασ ΔΗΜΟΥ λεσβου

Η αιφνίδια κοινοποίηση της υπουργικής απόφασης 62780/Γ2, 2-06-2011 για την διδασκαλία των ξένων γλωσσών στο Γυμνάσιο ήρθε να επαληθεύσει τους φόβους μας για επέκταση της προσπάθειας εξοβελισμού της 2ης ξένης γλώσσας και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δεν βλέπουμε πώς θα μπορούσε να ευδοκιμήσει η διδασκαλία της αν εφαρμοστούν τα αναγγελθέντα μέτρα. Απορούμε πώς και με τι κριτήρια, το Υπουργείο που πρεσβεύει το γνωστό «Πρώτα ο μαθητής» κατέληξε στα συγκεκριμένα μέτρα που εμείς ως λειτουργοί της εκπαίδευσης γνωρίζουμε καλά ότι θα οδηγήσουν στην απαξίωση της διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας. Ως εκ τούτου οι προαναγγελίες για αναβάθμισή της και πιστοποίησή της μέσω του ΚΠγ αναιρούνται.

Θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα και ζητούμε απαντήσεις από τους υπευθύνους του ΥΠΔΒΜΘ.

  • Πώς θα προστατευθεί το δικαίωμα των μαθητών να επιλέξουν μία από τις τέσσερις ξένες γλώσσες (γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά) όταν το Υπουργείο δεν προχωρά σε διορισμούς καθηγητών  ΠΕ34 και ΠΕ40 και ήδη πολλά τμήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σύμφωνα με την επιλογή των μαθητών δεν συστάθηκαν καν και τα παιδιά αναγκάστηκαν ν’ αλλάξουν επιλογή ή σ’ άλλες περιπτώσεις διδάχθηκαν για λίγους μήνες και στην επόμενη σχολική χρονιά πήραν απαλλαγή;
  • Πόσες οργανικές θέσεις υπάρχουν ώστε να καλύψουν τις πραγματικές επιλογές των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σ’ όλη τη χώρα;
  • Στα Γυμνάσια που υπάρχουν δύο οργανικές θέσεις διευκρινίζεται ότι θα διδαχθεί η ξένη γλώσσα που θα επιλεγεί από την πλειοψηφία των μαθητών.

Επιπτώσεις:

-          Συνάδελφοι των οποίων η γλώσσα, που διδάσκουν εδώ και χρόνια, δεν θα επιλεγεί, θα απεμπολιστούν από το σχολείο τους και δεν θα έχουν καν το δικαίωμα να διδάξουν τους μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου γιατί αυτοί θα πρέπει ή να πάρουν απαλλαγή ή να μετεγγραφούν σε σχολείο όπου διδάσκεται η γλώσσα που διδάχθηκαν στις προηγούμενες τάξεις!!!!!

-          Κατά το σχολικό έτος 2013-2014 θα φθάσουν στα Γυμνάσια οι μαθητές που το Σεπτέμβριο του 2011 θα επιλέξουν Χ γλώσσα και σύμφωνα με την πλειοψηφία τους το Δημοτικό τους θα διδάσκει εφεξής  μόνον αυτή. Εάν το όμορο Γυμνάσιο στο οποίο ανήκουν διδάσκει άλλη γλώσσα κατά το 2011-2012 και 2012-2013 τι προβλέπεται γι’ αυτούς τους μαθητές και για τον καθηγητή που θα έχει ήδη απεμπολιστεί;

  • Πόσο διαφανής και δημοκρατική θα είναι η επιλογή της 2ης ξένης γλώσσας, ιδίως σε περίπτωση ισοψηφίας ή μικρής διαφοράς και ποιος εγγυάται για την αποφυγή δυσάρεστων φαινομένων που έχουν ταλαιπωρήσει τις ειδικότητές μας στο παρελθόν κι αφορούν  στην αλλοίωση της καταμέτρησης των αιτήσεων, στην απόκρυψη αιτήσεων ή ακόμη και σε καταφανή προπαγάνδιση υπέρ της Χ ή Ψ γλώσσας από μέρους Διευθυντών/Λειτουργών εκπαίδευσης προκειμένου να απαλλάξουν από πρόσθετα προβλήματα το πρόγραμμα σπουδών του σχολείου τους ή να ευνοήσουν την πρόσληψη συγκεκριμένου εκπαιδευτικού σε συγκεκριμένη θέση;
  • Τι νόημα θα έχει η ύπαρξη χωροταξικής κατανομής των μαθητών στα σχολεία αφού σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση οι μαθητές της «μειοψηφίας» θα έχουν το δικαίωμα να μετεγγραφούν σε γυμνάσιο που θα διδάσκει τη γλώσσα επιλογής τους; Μοιραία θα οδηγούνται σε καταναγκαστική αποδοχή διδασκαλίας μιας γλώσσας που δεν επιθυμούν και θα επιστρέψουμε στην κατάσταση που ίσχυε έως το 1992, μόνο που τώρα ο διαχωρισμός δεν θα είναι Αγγλόφωνα/Γαλλόφωνα αλλά θα προστεθούν τα Γερμανόφωνα/Ιταλόφωνα κλπ ή θα πρέπει να διανύουν μεγάλες αποστάσεις πρωί και μεσημέρι μεταξύ σπιτιού και σχολείου. Μιλώντας δε για την επαρχία όπου το ένα σχολείο απέχει χιλιόμετρα το ένα από το άλλο δεν υφίσταται η έννοια της επιλογής ή έστω της μετεγγραφής...
  • Πώς υπηρετείται το αίτημα της ορθής εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας με παιδαγωγικά κριτήρια, μέσα σε τάξεις που θα έχουν 27 έως 30 μαθητές, με διαφορετικό επίπεδο γνώσης της γλώσσας ή αδίδακτους αφού θα έρχονται από σχολεία όπου αναγκάστηκαν να πάρουν απαλλαγή στη ΣΤ’ τάξη ή από ολιγοθέσια σχολεία των χωριών ή νησιών; Δε μπορούμε να μιλάμε για σύνδεση του δημόσιου σχολείου και ΚΠγ με αυτή τη σύνθεση στις τάξεις, 2 σαραντάλεπτες διδακτικές ώρες, ανύπαρκτη ενισχυτική διδασκαλία, δυσαρεστημένους μαθητές και καταπονημένους, εκδιωγμένους απ’ την οργανική τους θέση καθηγητές.
  • Πώς θα αποφευχθεί η αναστάτωση ολόκληρης της σχολικής μονάδας στην ώρα της διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας στις τάξεις Β και Γ’ γυμνασίου κατά τα δύο επόμενα σχολικά έτη καθώς οι απαλλαχθέντες μαθητές θα αναγκάζονται να παρακολουθούν ένα μάθημα που δεν θα απευθύνεται σ’ εκείνους ή θα στοιβάζονται ως υπεράριθμοι να παρακολουθήσουν κάποιο άλλο μάθημα γενικής παιδείας;

Τέλος, το ΥΠΔΒΜΘ  προχωρά σ’ έναν ακόμα κατάφωρο εμπαιγμό όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων και κυρίως των μαθητών. Παράλληλα, οδηγεί πληθώρα συναδέλφων των τεσσάρων ειδικοτήτων ΠΕ05, ΠΕ07,ΠΕ34,ΠΕ40 στην ανεργία……

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της αντιπαιδαγωγικής αυτής απόφασης και τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ελεύθερης επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας.

Καλούμε σε συμπαράσταση όλους τους γονείς, τους εμπλεκόμενους φορείς και συλλόγους, όλους τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους  μας να μη συναινέσουν.

-------------------------------------------------------------

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες ,

 

Σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά λίγο πριν από τη λήξη του σχολικού έτους ότι από το επόμενο σχολικό έτος τα παιδιά σας, στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα να επιλέξουν και να διδαχθούν τη δεύτερη γλώσσα της προτίμησής τους, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Θα υποχρεωθούν αναγκαστικά να διδαχθούν τη γλώσσα που θα αποφασίσει η πλειοψηφία των μαθητών (Γαλλικά ή Γερμανικά) ή που θα επιβληθεί στην τελική φάση της διαδικασίας χαρακτηρισμού του σχολείου τους από τη Διοίκηση. Άρα, ακόμα και η υποτιθέμενη δυνατότητα «επιλογής»  είναι ανύπαρκτη!  

 

Η απόφαση του Υπουργείου ακυρώνει την ίδια τη διδακτική πράξη κι εκδιώκει ουσιαστικά κι απροκάλυπτα τη διδασκαλία της β’ ξένης γλώσσας από το δημόσιο σχολείο. Στερεί από τα παιδιά σας το αναφαίρετο δικαίωμά τους να εφοδιαστούν με τη γνώση μιας δεύτερης ξένης γλώσσας, εφόδιο απαραίτητο προκειμένου να ανταποκριθούν με επιτυχία κι αξιώσεις στις απαιτητικές σύγχρονες συνθήκες. Αφαιρεί δε το δικαίωμα στη μόρφωση από τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα άλλης πρόσβασης σε αυτή, εκτός από το δημόσιο σχολείο.

 

Η εκπαιδευτική κοινότητα αρνείται να συναινέσει και να αποδεχτεί μια διαδικασία που καταδικάζει τα παιδιά στον καταναγκασμό και την αμάθεια.

 

Το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται υπόλογο απέναντι σε μαθητές, γονείς, και εκπαιδευτικούς.

  • Το καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τις πρόσφατες αντιεκπαιδευτικές του αποφάσεις οι οποίες οδηγούν μεθοδευμένα σε μαρασμό και κατάρρευση το δημόσιο σχολείο.
  • Ζητάμε τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ελεύθερης επιλογής και παράλληλης διδασκαλίας της δεύτερης ξένης γλώσσας, καθεστώς που σέβεται την προσωπικότητα, την ισορροπία και τις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών μας.

 

  • Καλούμε εσάς, τους γονείς και κηδεμόνεςνα αρνηθείτε να συναινέσετε στο να υποβληθούν τα παιδιά σας σε μια διαδικασία εξαναγκασμού που υπονομεύει την αντίληψη των παιδιών σας για το σχολείο και το ενδιαφέρον τους για τη γνώση.
  • Σας καλούμε να αρνηθείτε να καταθέσετε δήλωση προτίμησης για 2η ξένη γλώσσα σε δημοτικό και γυμνάσιο ή να τις αποσύρετε, όσοι από εσάς τις έχετε καταθέσει ήδη. 
  • Μην νομιμοποιήσετε  αυτή την απαράδεκτη διαδικασία, απαιτώντας από το Υπουργείο την ανάκληση της απόφασης και την επαναφορά του καθεστώτος της παράλληλης διδασκαλίας.
  •  Σας καλούμε, τέλος,  να αναπτύξετε και να στηρίξετε κάθε πρωτοβουλία για την αποτροπή μιας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης.

 

Μυτιλήνη 6 Ιουνίου 2011

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΗΣ & ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΝΟΜΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

-------------------------------------------------------

Apf.Lesbos

Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Ν.Λέσβου:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Η αιφνίδια γνωστοποίηση των Υπουργικών Αποφάσεων Φ 12/518/61284/Γ1/27-05-2011 και 62780/Γ2/2-06-2011 που καταργούν την παράλληλη διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας και το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής των μαθητών Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, προκάλεσε δικαιολογημένα την οργή και την αγανάκτηση όλων μας.

Θεωρούμε ότι στη σύγχρονη, πολυπολιτισμική κοινωνία που έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ την έξαρση των αξιών της αλληλεγγύης και της αδελφοσύνης, το σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας, είναι απαραίτητες η ενίσχυση της πολυγλωσσίας και η ενθάρρυνση των μαθητών να μάθουν αλλά κυρίως να γνωρίσουν και να κατανοήσουν, μέσα από την ξένη γλώσσα, άλλες κουλτούρες διευρύνοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Σε περίοδο πρωτοφανούς κρίσης και ύφεσης στη χώρα μας, το ΥΠΔΒΜΘ θα έπρεπε να επενδύει στη θωράκιση του μέλλοντος των παιδιών μας με δημοκρατικό πνεύμα και παιδαγωγικά κριτήρια. Αντίθετα, επέλεξε να είναι πρωτοπόρο στην κούρσα περικοπής δαπανών θυσιάζοντας στο βωμό της «ύφεσης» τους μαθητές που μαθαίνουν πρόωρα τις έννοιες του εμπαιγμού και της απαξίωσης και τους καθηγητές που θα υποστούν τις ποικίλες αρνητικές επιπτώσεις των προτεινόμενων μέτρων  στο παιδαγωγικό τους έργο και θα περάσουν σε καθεστώς «ομηρίας» και τραγικής ανασφάλειας.

Σα σύλλογος που τα τελευταία επτά χρόνια προσπαθούσε πάντα να κινητοποιεί τους μαθητές σε καινοτόμες δράσεις, να συμμετάσχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της τοπικής κοινωνίας και κυρίως να στηρίζει τους συναδέλφους παρά την έλλειψη πόρων και μέσων, θέλουμε ξεκάθαρα να δηλώσουμε πως:

v  Ζητάμε την άμεση απόσυρση των Υπ. Αποφάσεων και τη διατήρηση της παράλληλης διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας, καθώς είναι η ελάχιστη εγγύηση για την εξασφάλιση στοιχειωδών παιδαγωγικών συνθηκών στην τάξη

v  Πιστεύουμε στο δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής των μαθητών και κρίνουμε ανήθικη την προσπάθεια στραγγαλισμού της.

v  Σεβόμαστε τους μαθητές μας και τους γονείς τους και τους καλούμε να εμποδίσουν την υλοποίηση των Υπ. Αποφάσεων  αρνούμενοι να επιλέξουν 2η ξένη γλώσσα.

v  Στηρίζουμε τον κοινό αγώνα όλων των συναδέλφων Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και θα συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Μυτιλήνη, 7-06-2011

    Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                                        Σοφία Τσιριγώτη

                                                                                                                    Το ΔΣ του συλλόγου:

                                        Ευαγγέλου Στέλλα, Λυμπερή Άννα, Πανταζή Χριστινα, Σίμου Σοφια

           

Μοιράσου το άρθρο!