Κατσίγαρος στον ποταμό Ευεργέτουλα - Αναφορά Μιχάλη Μπάκα
Με αναφορά του στον αντιπεριφερειάρχη περιβάλλοντος Ν. Μάρκου καθώς και στον Περιφερειάρχη Ν. Γιακαλή ο Μιχάλης Μπάκας περιφερειακός σύμβουλος Βορ Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο, ζητά ενημέρωση για τη δραστηριότητα των κλιμακίων ελέγχου ποιότητα περιβάλλοντος σε όλα τα νησιά μας και καταγγέλλει την διάθεση κατσίγαρου στον ποταμό Ευεργέτουλα στη Λέσβο.
Το 2011 συγκροτήθηκαν σε σώμα τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος για τις περιφερειακές ενότητες του Βορείου Αιγαίου. Στόχος των κλιμακίων είναι να ελέγχουν την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε έργα και δραστηριότητες που δημιουργούν όχληση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μετά από καταγγελίες ή έγγραφο άλλης υπηρεσίας. Με την αναφορά του Οικολογικού Ανέμου προς την Περιφερειακή Αρχή ζητείται ενημέρωση για τους ελέγχους που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια ελέγχου στις περιφερειακές ενότητες των νησιών μας ενδεικτικά για τα έτη 20012 και 2013. Πόσες και ποιες περιπτώσεις έχουν ελέγξει και τι αποτελέσματα έφεραν οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν τα κλιμάκια.
Επιπρόσθετα ο Οικολογικός Άνεμος έγινε αποδέκτης καταγγελιών ότι την Κυριακή 16/3/2014 σωλήνα που υπάρχει 300 μέτρα περίπου από τη γέφυρα του Ευεργέτουλα πριν τα Κεραμιά διοχέτευε απόβλητα ελαιοτριβείου στο ποτάμι. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που βγάλαμε την Τρίτη 18/3/2013 είναι εμφανής η ρύπανση από τον κατσίγαρο που έχει πέσει ανεπεξέργαστος στον ποταμό. Καλείται το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος να παρέμβει άμεσα διαπιστώνοντας την προέλευση της ρύπανσης και προχωρώντας στις απαιτούμενες ενέργειες αποκατάστασης.
Ασχολούμαστε για μία ακόμα φορά με το θέμα των ελαιοτριβείων και του κατσίγαρου που τρέχει ανεπεξέργαστος στα ποτάμια και στις θάλασσες μας. Ο Οικολογικός άνεμος έχει επανειλημμένα ψηφίσει αρνητικά στις «προσωρινές» άδειες που δίνονται που δίνονται κάθε χρόνο στο περιφερειακό συμβούλιο, συντηρώντας στην ουσία το πρόβλημα και εμποδίζοντας να δοθεί μία λύση με σωστή επεξεργασία των λυμάτων των ελαιοτριβείων. Υπάρχουν ελαιοτριβείς οι οποίοι έχουν κάνει επενδύσεις και προσπάθειες για να μειώσουν τη βλάβη τους στο περιβάλλον στη Λέσβο αλλά και σε άλλα νησιά όπως τη Σάμο και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει επιτέλους με πρωτοβουλία της Περιφέρειας να βρεθεί μια λύση.