Πολιτική

16/05/2014 - 14:15

Κεντρική ομιλία του Φωτή Ξύδα στο Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης

style="text-align: justify;"> 
Στο κατάμεστο από συμπολίτες μας από όλη τη Λέσβο  Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου και του τέως Υπουργού και βουλευτή κ. Νίκου Σηφουνάκη πραγματοποιήθηκε η κεντρική προεκλογική ομιλία του επικεφαλής του Αδέσμευτου Συνδυασμού για τη Λέσβο Φωτή Ξύδα.
Στην ομιλία του όπου κυριάρχησε ο μεστός λόγος,  ο Φωτής Ξύδας παρουσίασε το νέο μοντέλο Διοίκησης του Δήμου που υπηρετεί το τρίπτυχο αποκέντρωση- διαφάνεια – έλεγχος και αποτελεσματικότητα στόχων και ενεργειών. Ιδιαίτερα για το θέμα του ελέγχου και της διαφάνειας ο Φωτής Ξύδας ήταν ξεκάθαρος « Πρέπει να γνωρίζετε , ότι όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίστηκα δημόσιο χρήμα και απόρρητα κονδύλια. Και απεχώρησα από τον διπλωματικό κλάδο συνταξιοδοτούμενος, με το κεφάλι ψηλά και καθαρός από κάθε πλευρά. Εγώ δεν έχω να συγχωρήσω κανέναν γιατί ποτέ κανένας δεν με κατηγόρησε για τίποτα. Γιατί κανένας δε μου έκανε βρώμικο πόλεμο. Δε χρωστώ τίποτα και σε κανένα, παρά μόνο σε εσάς τους αγαπητούς συντοπίτες μου που μια ολόκληρη ζωή με στηρίξατε και με περιβάλλατε με την αγάπη σας και τη εκτίμησή σας. Για αυτό και σας ευχαριστώ θερμά». Στην συνέχεια ο κ. Ξύδας παρουσίασε τα έργα εκείνα που αποτελούν προτεραιότητες για την νέα Δημοτική Αρχή όπως η ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού, η αποκατάσταση των προβλημάτων στα  δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού και οδοποιίας, η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος κ.α.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ξύδας επανέλαβε ότι ο Συνδυασμός του κατέρχεται στις εκλογές ως Αδέσμευτος και Ανεξάρτητος ενώ σημείωσε με νόημα ότι «Εγώ δεν έχω ως οικογενειακή παράδοση στην εξαργύρωση αποστασίας και μάλιστα σε κόμματα που αποτελούν κίνδυνο για το μέλλον της χώρας». 
Ενωτικός  καθ΄ όλη την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Ξύδας  και  σίγουρος ότι η Λέσβος μπορεί να γίνει πρότυπο νησιωτικού Δήμου,  κάλεσε τους πολίτες της Λέσβου  να  επιλέξουν  τη σοβαρότητα και τις ικανότητες απορρίπτοντας τις τετριμμένες και αναποτελεσματικές μεθόδους που άλλοι αντιπροσωπεύουν και που οδήγησαν το νησί στον μαρασμό και στην στασιμότητα. « Όλοι μαζί λοιπόν, ας αγωνιστούμε  για τη «Νέα Λεσβιακή Άνοιξη». Όλοι μαζί ας δώσουμε την Κυριακή ένα ξεκάθαρο μήνυμα αυτό της νίκης του Συνδυασμού μας, της νίκης της δικής σας και η σημερινή παρουσία σας  εγγυάται τη νίκη που όλοι μαζί θα επιτύχουμε», είπε.  
 
Ακολουθεί όλο το κείμενο της ομιλίας του Υποψηφίου Δημάρχου Λέσβου κ. Φωτή Ξύδα.
 
«Σήμερα, μιλώ ενώπιον σας, στην πρωτεύουσα του νησιού μας, τη Μυτιλήνη μας,  όπου ο καθένας έχει την ιστορία του. Εδώ, εσείς με γνωρίζετε πολύ καλά, όπως σας γνωρίζω και εγώ. Είμαι σίγουρος ότι θα θυμόσαστε ότι ξεκίνησα από μια οικογένεια όπως η δική σας. Έμαθα γράμματα εδώ και έτριψα πολλά παντελόνια σπουδάζοντας,-μάλιστα είχα την χαρά να είμαστε συμμαθητές και συμφοιτητές με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπο Αθανασίου-, με μοναδική φιλοδοξία να υπηρετήσω την πατρίδα μας. Διάλεξα το Διπλωματικό Κλάδο και το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου  έδωσα τις γνωστές δύσκολες εξετάσεις για να μπω και συνέχισα την καριέρα μου από τα πρώτα σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή της ιεραρχίας. Σε όλη αυτή τη διαδρομή δεν ζήτησα τη βοήθεια κανενός. Δεν εντάχθηκα ούτε σε Πολιτικά Κόμματα  ούτε σε κύκλους του Υπουργείου. Όταν ανέλαβα με αξιοκρατικά κριτήρια Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, η τότε κυβέρνηση που με επέλεξε με μόνο κριτήριο τις ικανότητες μου , ήταν του ΠΑΣΟΚ. Για το σημαντικότερο πόστο της ελληνικής Διπλωματίας, την Πρεσβεία Αγκύρας, με επέλεξε, πάλι με αξιοκρατικά κριτήρια, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε εσάς τους συμπατριώτες μου και σε όλους του φορείς της Μυτιλήνης, είναι γνωστή η προσφορά μου, όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο για την θεαματική βελτίωση των Ελληνο-Τουρκικών σχέσεων αλλά και για την ραγδαία αύξηση των επιχειρηματικών σχέσεων  και ιδιαίτερα του μεγάλου κύματος των τουριστών που μας επισκέπτονται από την γειτονική μας χώρα, με προφανή οικονομικά οφέλη για όλες τις παραγωγικές τάξεις και τους εργαζομένους του νησιού μας.
 
Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα χρόνια διαχειρίστηκα δημόσιο χρήμα και απόρρητα κονδύλια. Και απεχώρησα από τον διπλωματικό κλάδο συνταξιοδοτούμενος, με το κεφάλι ψηλά και καθαρός από κάθε πλευρά. Εγώ δεν έχω να συγχωρήσω κανέναν γιατί ποτέ κανένας δεν με κατηγόρησε ποτέ και για τίποτα. Γιατί κανένας δε μου έκανε βρώμικο πόλεμο. Δε χρωστώ τίποτα και σε κανένα, παρά μόνο σε εσάς τους αγαπητούς συντοπίτες μου που μια ολόκληρη ζωή με στηρίξατε και με περιβάλλατε με την αγάπη σας και τη εκτίμησή σας. Για αυτό και σας ευχαριστώ θερμά.
Είμαι ευγνώμων προς τα σημαντικά πρόσωπα,  τις πολιτικές παρατάξεις και τους κοινωνικούς φορείς  που στήριξαν την υποψηφιότητα μου ως την καλύτερη επιλογή. Παραμένω  όμως αδέσμευτος και ανεξάρτητος στη σημερινή μάχη για το Δήμο Λέσβου και αυτή είναι η θέση όλου του Συνδυασμού μας. Δεν έχω άλλες φιλοδοξίες παρά να θέσω τις όποιες εμπειρίες και ικανότητες μου στην διάθεση του νησιού μας.  
Εγώ δεν έχω ως οικογενειακή παράδοση στην εξαργύρωση αποστασίας και μάλιστα σε κόμματα που αποτελούν κίνδυνο για το μέλλον της χώρας.
Έχοντας υπηρετήσει σε όλο τον κόσμο είμαι σε  θέση να γνωρίζω τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Λέσβος χάρη στην εργατικότητα και την αξιοσύνη των κατοίκων της. Και όμως η Λέσβος διακρίνεται για στασιμότητα και έλλειψη ανάπτυξης. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για λάθη και παραλείψεις. Ο στόχος μας σήμερα είναι να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα και να βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής μας με συγκεκριμένο σχέδιο. Προτεραιότητα μας η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και μέσων στις Αντιδημαρχίες και τα Τοπικά Συμβούλια. Μέσα στις προτεραιότητες μας είναι: η ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στην νότια πλευρά της πόλης, η αποκατάσταση των προβλημάτων στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, η καθαριότητα. Θέλουμε να κάνουμε μια όμορφη και ανθρώπινη πόλη. Για αυτό θα επιλύσουμε με συγκεκριμένα μέτρα το κυκλοφοριακό πρόβλημα, θα βελτιώσουμε τα γήπεδα μας, τα πάρκα μας και τις παιδικές χαρές για τους μικρούς μας δημότες. Θα αναβαθμίσουμε το δίκτυο των  ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών και θα επιδιώξουμε την σύνδεση της Λέσβου με άλλους προορισμούς. Πρώτιστο μας μέλημα επίσης η αναδιοργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου.
Θα μου πείτε ότι όλοι οι συνδυασμοί μιλούν για τα ίδια πράγματα. Το ερώτημα όμως είναι ποιος μπορεί και έχει τις ικανότητες να τα πετύχει, να κάνει τη Λέσβο παράδειγμα νησιωτικού Δήμου.
Την Κυριακή θα κληθείτε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα και να επιλέξετε, ως  ώριμοι πολίτες την Δημοτική Αρχή που σας αρμόζει. Την ώρα που απλώνετε το χέρι σας για να ρίξετε το φάκελο με το ψηφοδέλτιο μέσα στη κάλπη, θέλω να αισθάνεστε ότι απλώνετε το χέρι σας πάνω στον ίδιο το Δήμο. Γιατί εσείς καλείστε για να τον διοικήσετε.  Η δική σας απόφαση είναι εντολή για μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην καρέκλα του Δημάρχου και όλων των Δημοτικών Συμβούλων θα κάθεστε και εσείς. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Αυτό το συμβόλαιο υπογράφουμε μαζί σας. Με αυτόν τον αλτρουιστικό στόχο διεκδικούμε την δημοτική Αρχή. Οι δημότες της Λέσβου αναλαμβάνουν τον Δήμο. Εμείς θα είμαστε τα εντεταλμένα σας πρόσωπα. Δεν θα χρειάζεται εσείς να έρχεστε σε εμάς για τα προβλήματά σας. Εμείς θα είμαστε εκείνοι που θα ερχόμαστε σε εσάς. Θα μας βλέπετε κάθε μέρα στις πόλεις, στα χωριά, στις γειτονιές και στα σπίτια σας. Με διάθεση προσφοράς, με αποφασιστικότητα, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος αλλά και το απαραίτητο έλεγχο θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος μας για την ανασυγκρότηση της Λέσβου. Γιατί δεν είμαστε ούτε επαγγελματίες πολιτικοί, ούτε ανεπάγγελτοι που περιμένουμε να ζήσουμε από το Δήμο. Το σύνθημα μας είναι οι Δημότες της Λέσβου αναλαμβάνουν σήμερα το Δήμο.
 
Εδώ μπροστά σας βρίσκονται οι άνθρωποι, τα στελέχη του Συνδυασμού μας, που στην πραγματικότητα θα είναι, με την καλή έννοια, οι υπηρέτες των συμφερόντων του νησιού μας. Άνθρωποι καταξιωμένοι, έντιμοι, αποφασιστικοί, με μόνο όραμα και στόχο τη δική σας ευημερία και την ανάπτυξη και πρόοδο του αγαπημένου μας νησιού. Σήμερα με την παρουσία σας μας δώσατε κουράγιο και αισιοδοξία. Σας καλώ την Κυριακή να μας δώσετε και την ψήφο σας εξασφαλίζοντας, πριν από όλα, για την επόμενη κρίσιμη πενταετία, το μέλλον των παιδιών σας, το μέλλον της Λέσβου, επιλέγοντας τη σοβαρότητα και τις ικανότητες και απορρίπτοντας τις τετριμμένες και αναποτελεσματικές μεθόδους που άλλοι αντιπροσωπεύουν.
 
Όλοι μαζί λοιπόν, για τη «Νέα Λεσβιακή Άνοιξη». Όλοι μαζί για ένα καθαρό και αποτελεσματικό Δήμο. Όπως βλέπετε και εσείς, η σημερινή μας συγκέντρωση εγγυάται τη νίκη που όλοι μαζί θα πετύχουμε».
 

Μοιράσου το άρθρο!