Πολιτική

31/08/2021 - 09:00

Κι όμως ο Γιάννης Μπαλμπακάκης είχε δίκιο!

Επανερχόμαστε με αυτή την ανακοίνωση στο θέμα της είσπραξης από την εφορία, προστίμου στον Γιάννη Μπαλμπακάκη (μετά τον θάνατό του), για παράβαση που είχε βεβαιωθεί από την Πολεοδομία του Δήμου Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια που εκτελούσε χρέη διοικητή στο ΚΥΤ Μόριας.

Σκοπός αυτής της ανακοίνωσης είναι να αποκαταστήσουμε την τιμή και την υπόληψη ενός ΑΝΘΡΩΠΟΥ που υπηρέτησε όσο ζούσε την έννοια αυτής της λέξης με υποδειγματικό τρόπο και  τίμησε το ψηφοδέλτιο της παράταξής μας με τη συμμετοχή του σε αυτό.

Στην προσπάθειά μας λοιπόν αυτή, επισκεφτήκαμε τη Διεύθυνση της Πολεοδομίας του Δήμου Μυτιλήνης και συνομιλήσαμε με την Προισταμένη του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών κ. Μελιδώνη Μαρία η οποία με προθυμία και επί πολύ ώρα ασχολήθηκε με την ενημέρωσή μας.

Από τη συζήτηση που είχαμε προέκυψαν τα ακόλουθα:

α)Η Διεύθυνση της Πολεοδομίας του Δήμου Μυτιλήνης επέβαλε στις 18/06/2019, πρόστιμο ανέγερσης στον κ. Γιάννη Μπαλμπακάκη για την κατασκευή μεταλλικής γέφυράς στη δυτική πλευρά του ΚΥΤ. Επειδή δε μετά από αυτό η αφαίρεση της γέφυρας έγινε εντός 4 μηνών δεν επιβλήθηκε πρόστιμο διατήρησης. Για τα παραπάνω δε ενημερώθηκε υπηρεσιακά η Εφορία ώστε να προβεί στην είσπραξη του προστίμου των 200 ευρώ.

β)Στις 29/11/2019  ο κ. Γιάννης Μπαλπακάκης υπέβαλε ένσταση στο ΣΥΠΟΘΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, το οποίο στις 16/12/2019 εξέδωσε απόφαση που αναφέρει «Από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτει πως ο κ. Μπαλμπακάκης δεν είναι ούτε ιδιοκτήτης, ούτε κατασκευαστής, ούτε ήταν ιδιοκτήτης του ΚΥΤ κατά την ημερομηνία κατασκευής του αυθαιρέτου. Συνεπώς ο φάκελος επιστρέφεται στον αρμόδια ΥΔΟΜ προκειμένου να γίνουν οι αρμόδιες διορθώσεις, με την αφαίρεση του ονόματος του κ. Μπαλμπακάκη από τους φερόμενους ιδιοκτήτες και την προσθήκη, είτε του ιδιοκτήτη είτε του κατασκευαστεί του αυθαιρέτου. Να επιστραφεί το παράβολο στον ενιστάμενο»

γ) Η απόφαση όμως του ΣΥΠΟΘΑ που δικαιώνει τον κ. Μπαλμπακάκη, δεν εκτελείται και η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο, γιατί όπως μας είπε η κ. Μελιδώνη το παραπάνω σημείο διέφυγε της προσοχής της υπηρεσίας! Έτσι η εφορία δεν ενημερώνεται για την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ και στις 14/09/2020 παρακρατεί από την επιστροφή φόρου του κ. Μπαλμπακάκη το ποσό των 209,50 ευρώ.

δ)Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στις 15/04/2021 η εφορία βεβαιώνει εκ νέου πρόστιμο ανέγερσης για την ίδια παράβαση για την οποία έχει απαλλαγή με απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ από το 2019 ο κ. Μπαλμπακάκης! Για το νέο πρόστιμο η κ. Μελιδώνη μας δήλωσε ότι είναι λάθος και ότι κάτι τέτοιο δεν έχει σταλεί από την υπηρεσία της, η δε εφορία επιμένει για το αντίθετο!

Ολοκληρώνοντας αυτή τη διαφωτιστική συνάντηση καταλήξαμε στα παρακάτω:

α) Για μεν το πρώτο πρόστιμο το οποίο έχει παρακρατηθεί η Διεύθυνση της Πολεοδομίας του Δήμου Μυτιλήνης θα εκδώσει ΑΦΕΚ όπως μας είπε η κ. Μελιδώνη, το οποίο θα κοινοποιηθεί στην εφορία ώστε να επιστραφεί στην οικογένεια του κ. Μπαλμπακάκη το ποσό που αδίκως παρακρατήθηκε.

β)Για το νέο πρόστιμο μας ζήτησαν προθεσμία λίγων ημερών ώστε να το διερευνήσουν υπηρεσιακά και μας διαβεβαίωσαν πως τέτοιο πρόστιμο δεν έχει επιβληθεί.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε πως για την οικογένεια του κ. Μπαλμπακάκη και για όλους εμάς τους συντρόφους του, που μας τίμησε με τη φιλία του, η μη πληρωμή ενός προστίμου 200 ευρώ δεν είναι θέμα οικονομικής αδυναμίας. Για όλους εμάς και για την οικογένειά του είναι θέμα αρχής να δικαιώσουμε το Γιάννη, να μείνουμε συνεπείς στην βούλησή του και να τιμήσουμε τη μνήμη του.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αντί συγγνώμης στην οικογένειά του, που τόσο ταλαιπωρείται ψυχολογικά όλο αυτό το διάστημα, θα διεκπεραιώσουν στο συντομότερο δυνατό, αυτή την υπόθεση! Είναι το λιγότερο που τους οφείλουν!

 

ΧΙΩΤΕΛΛΗ ΕΡΙΦΥΛΗ

Επικεφαλής της παράταξης «ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»

Μοιράσου το άρθρο!