Πολιτική

21/10/2017 - 05:36

Το ΚΚΕ για την ευλογιά στη Λέσβο: πάρτε μέτρα , μην ρίχνετε τις ευθύνες στους κτηνοτρόφους

Έντονη και συνεχώς αυξανόμενη είναι η ανησυχία των κτηνοτρόφων του νησιού μας, ιδιαίτερα των περιοχών Μανταμάδου και Αγίας Παρασκευής, μετά τα απανωτά κρούσματα ευλογιάς που αυτήν την περίοδο θερίζουν τα κοπάδια τους.

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση η προσπάθεια των αρχών – κράτους, Περιφέρειας, Δήμου – να ρίξουν τις ευθύνες στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, δίνοντάς τους, αντί ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης και πρόληψης, συμβουλές για το πώς ατομικά ο καθένας να χειριστεί το θέμα.

Η ουσία είναι πώς, μετά τα συνεχή χρόνια κρουσμάτων ευλογιάς στο νησί – πρόπερσι στην περιοχή της Ερεσού, πέρυσι στην περιοχή της Γέρας, φέτος σε Μανταμάδο και Αγία Παρασκευή - κανένα, απολύτως κανένα, μέτρο δεν έχει παρθεί για την ουσιαστική τους προφύλαξη. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική της μη αντιμετώπισης του προβλήματος από την κυβέρνηση σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε με το κιάλι να βρούμε κτηνοτρόφο στο νησί. Η΄  μήπως αυτό επιζητούν;

Η Κομματική Οργάνωση Λέσβου του ΚΚΕ καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους όλου του νησιού, ανεξάρτητα αν υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθούν φέτος τα κοπάδια τους από τον ιό ή όχι, συσπειρωμένοι στους αγροτικούς τους συλλόγους και στην Ομοσπονδία τους να παλέψουν για:

Α) Μέτρα ανακούφισης των πληγέντων:

ü  Πλήρη αποζημίωση όλων των κτηνοτρόφων που έχασαν τα ζώα τους από την αρρώστια, η δε αποζημίωση τους να λογισθεί σαν πλήρης παραγωγική μονάδα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι και την ανασύσταση του κοπαδιού.

ü  Επιδότηση  κατά 50% στις ζωοτροφές μέχρι τη λήξη της καραντίνας.

ü  Δωρεάν φάρμακα και απολυμαντικά για την αντιμετώπιση του ιού σε όλες τις εκτροφές.

ü  Πάγωμα δανειστικών υποχρεώσεων στις τράπεζες και στην εφορία, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τη φετεινή περίοδο.

ü   

Β) Μέτρα πρόληψης:

 

ü  Μέτρα προστασίας στις πύλες εισόδου του νησιού τουριστών, επιβατών, IX αυτοκινήτων και βαρέου τύπου οχημάτων.

ü  Έλεγχος των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί.

ü  Άμεσα δημιουργία και λειτουργία μονάδα καύσης ζωικών αποβλήτων (αποτεφρωτήρες) στο νησί, με ευθύνη του κράτους.

ü  Στελέχωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας και των Κτηνιατρείων για γρήγορο και αποτελεσματικό έλεγχο και ουσιαστική βοήθεια στους κτηνοτρόφους.

ü    Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού από υπεύθυνους επιστήμονες για να αποφευχθούν φαινόμενα παραπληροφόρησης. 

Μοιράσου το άρθρο!