Πολιτική

16/08/2014 - 07:37

Το ΚΚΕ τίμησε τους αγωνιστές Δημήτρη Δεδίτση και Στέλιο Στυλιανέλη

yle="text-align: justify;"> 

Tην Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014, στις 11 πμ, η ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ οργάνωσε στην αγροτική θέση «Γλίστρα» εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος (ΔΣΕ) λαϊκούς αγωνιστές Δημήτρη Δεδίτση από τη Μόρια και Στέλιο Στυλιανέλη από την Κώμη. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο γιορτασμό των 96 χρόνων από την ίδρυση του τιμημένου με ματοβαμμένους αγώνες Κόμματος της ελληνικής εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, και στην καθιερωμένη πρακτική των τελευταίων χρόνων να αναδεικνύονται ένα – ένα τα επί λεσβιακού εδάφους ιερά θυσιαστήρια του ηρωικού αγώνα του ΔΣΕ. Έτσι, φέτος, κοντά στο Ντάμι της Μπέρδας, στα Αμπριά, στον Αετό, στο Περίτονο, στον Πετρένιο Στύλο (όπου το αναμνηστικό ταμπλό θα τοποθετηθεί τον προσεχή Σεπτέμβρη για τρίτη φορά, αφού τις δυο προηγούμενες το κατέστρεψαν!!), προστέθηκε και η Γλίστρα. Και έπεται συνέχεια…

Αρκετός κόσμος τίμησε με την παρουσία του τη σεμνή εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας απαγγέλθηκαν ποιήματα του Γιώργη Κοτζιούλα, του Δημήτρη Μαυραγάνη και του Φώτη Αγγουλέ, ακολούθησε η ομιλία του Γραμματέα της ΚΟΒ Αγιάσου του ΚΚΕ Δημήτρη Στεφανή που συνέδεσε τον αγώνα του ΔΣΕ με τους σύγχρονους ταξικούς αγώνες, ένα μικρό μουσικό πρόγραμμα με τη Μυρσίνη Κουτσκουδή-Βουρλή και το πένθιμο εμβατήριο. Παραβρέθηκαν οι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, Στρατής Κόρακας και Νίκη Τσιριγώτη, ο τέως βουλευτής Λέσβου Σταύρος Σκοπελίτης, ο υποψήφιος βουλευτής Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης, και πολυμελής αντιπροσωπεία της Ν.Ε. Λέσβου του ΚΚΕ.

Το ιστορικό της μάχης

Πάσχα του 1949. Μια ομάδα τριών ανταρτών, ο Στέλιος Στυλιανέλης από την Κώμη, ο Δημήτρης Δεδίτσης από τη Μόρια και άλλος ένας, κατέβηκαν στην Κώμη για να εκτελέσουν μια αποστολή. Στη συνέχεια τράβηξαν για την περιοχή της Αγιάσου, προκειμένου να συνδεθούν με το αντάρτικο τμήμα που λημέριαζε εκεί. Ξημέρωνε η 22η Απριλίου 1949, όταν έφτασαν στην περιοχή «Γλίστρα». Ο ήλιος είχε αρχίσει να ανεβαίνει και αν συνέχιζαν την πορεία τους υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να εντοπιστούν. Προτίμησαν λοιπόν να λουπάξουν σ’ ένα ασβεστοκάμινο που υπήρχε εκεί μέχρι να βραδιάσει. Δυστυχώς όμως είχαν γίνει ήδη αντιληπτοί και σύντομα βρέθηκαν σε ασφυκτικό κλοιό χωροφυλάκων και αποσπασμάτων.  Ακολούθησε άνιση μάχη, στην οποία έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι και οι δυο τους. Ο ένας σκοτώθηκε από χειροβομβίδα που έριξαν οι αντίπαλοι μέσα στο ασβεστοκάμινο. Ο άλλος επιχείρησε να διαφύγει, αλλά τον σκότωσαν λίγο παραπέρα. Το Δεδίτση τον έθαψαν έξω από τη Μόρια, κοντά στο σημερινό ελαιοτριβείο Κοκκινοφόρου. Το Στυλιανέλη τον έθαψαν λίγο έξω από την Κώμη στη ρίζα μιας ελιάς. Αργότερα οι συγγενείς τους φρόντισαν για την ανακομιδή των οστών τους και την τοποθέτησή τους σε κοιμητήριο.

Δεδίτσης Δημήτριος. Από τη Μόρια. Γραμματέας της ΕΠΟΝ Μόριας. Μέλος της Τομεακής Επιτροπής Παμφίλων του ΕΑΜ. Μαχητής του ΔΣΛ. Σκοτώθηκε στη θέση «Γλίστρα» Αγιάσου στις 22-4-1949.

Στυλιανέλης ή Κοντός Στυλιανός του Σοφοκλή και της Ευαγγελίας. Από την Κώμη. Το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειάς του. Στέλεχος της ΕΠΟΝ. Μαχητής του ΔΣΛ. Σκοτώθηκε στη θέση «Γλίστρα» Αγιάσου στις 22-4-1949.

 

Μοιράσου το άρθρο!