Πολιτική

12/05/2013 - 17:35

Κοινή επιστολή Β.Τεντόμα και Μ. Μπάκα αποκαλύπτει την τεράστια κοροϊδία με τους μετανάστες στη Λέσβο

Κοινή επιστολή Β.Τεντόμα και Μ. Μπάκα αποκαλύπτει την τεράστια κοροϊδία με τους μετανάστες στη Λέσβο

&n

bsp;

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Β. ΤΕΝΤΟΜΑ & Μ. ΜΠΑΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ.

         

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Σαν περιφερειακοί σύμβουλοι, μαζί με τον συνάδελφο Γ. Πάλλη από τον δήμο Λέσβου, προκαλέσαμε προ ημερών (25-4-2013) σύσκεψη στη περιφέρεια με τη παρουσία του Περιφερειάρχη και του δήμαρχου Λέσβου και με αντικείμενο την απαράδεκτη διαχείριση από κυβερνητικής πλευράς του προβλήματος των μεταναστών που φθάνουν καθημερινά στη Λέσβο.

Αυτή η σύσκεψη είχε σαν αποτέλεσμα τη σύγκλιση μιας δεύτερης ευρύτερης για την επομένη 30-4-2013, με τη συμμετοχή και των επικεφαλής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος, εκπροσώπων των εθελοντών («ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ»), των Ξενοδόχων και των Ναυτικών Πρακτόρων. Εκεί επαναλήφθηκαν όλα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από τους αντίστοιχους φορείς και παράγοντες με μόνο πρακτικό (;) αποτέλεσμα να σταλεί από τον κ. Γιακαλή επιστολή στον Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σαν τον «πλησιέστερο» -όπως είπε ο περιφερειάρχης- κυβερνητικό παράγοντα στη περιοχή μας, ώστε εκεί να «αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του» (πάλι κατά τα λεγόμενα του κ. Γιακαλή).

Για τη τύχη αυτής της επιστολής δεν υπήρξε μέχρι σήμερα κάποια επίσημη αντίδραση, εκτός από μια «δημοσιογραφική» πληροφορία περί ενοχλήσεως του κ. Σπιλάνη με τη λογική ότι αυτός δεν έχει καμία αρμοδιότητα για το θέμα.

Υπενθυμίζουμε ότι αναπάντητη ήταν και η παλιότερη επιστολή του κ. Γιακαλή προς τον υπουργό Προστασίας του πολίτη κ. Δένδια.

Παράλληλα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, συγκάλεσε στις 29-4-2013 ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο, για τη νησιωτική πολιτική, με τη συμμετοχή, μεταξύ των άλλων και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κ. Γιακαλή.  Τότε δηλώσαμε δημόσια ότι αυτή θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να τεθεί σε ακόμη ψηλότερο επίπεδο το θέμα των μεταναστών.

Το ότι δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από πλευράς Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου μετά τη σύσκεψη, σημαίνει ότι το θέμα είτε, για ανεξήγητους σε μας λόγους, δεν τέθηκε από τον κ. Γιακαλή είτε θεωρήθηκε –πάλι ανεξήγητα- εκτός αντικειμένου σύσκεψης, δηλ. ότι οι απαράδεκτες εικόνες στο λιμάνι της Μυτιλήνης είναι εκτός νησιωτικής πολιτικής.

Σε δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ (9/5/2013) το ρεπορτάζ το σχετικό με τον εμφύλιο στη Συρία και το κύμα Σύριων προς τη Λέσβο κατέληγε με τη φράση «στη Λέσβο έχουν δημιουργηθεί δυο κέντρα φιλοξενίας αλλά δεν επαρκούν» (άραγε «βάφτισαν» κέντρα φιλοξενίας το λιμάνι της Μυτιλήνης και τα κελιά υποδίκων της Αστυνομίας;).

Και τώρα το «κερασάκι»: Στη πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ (10/5/2013) ο υπουργός κ. Δένδιας, δίνοντας συνέντευξη αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό. Και ενώ σε όλα τα άλλα θέματα αρμοδιότητάς του ήταν αναλυτικότατος ως προς τους σχεδιασμούς του υπουργείου του, για τους μετανάστες ανάφερε τα «κατορθώματά» του για τον μεγάλο αριθμό επαναπροωθήσεων  τον τελευταίο χρόνο, για τον σχεδόν μηδενικό αριθμό εισερχομένων από τον Έβρο καταλήγοντας «βέβαια υπάρχει πρόβλημα στα νησιά λόγω αύξησης του αριθμού εισερχομένων, αλλά γι αυτό το θέμα θα σας πει ο κ. Μουσουρούλης…» (ο ποίος φυσικά δεν ήταν παρών στην εκπομπή «για να μας πει»).

Η κραυγαλέα αυτή ανυπαρξία ή αποσιώπηση των όποιων σχεδιασμών του υπ. ΠΡΟ-ΠΟ για επίλυση του προβλήματος και η παραπομπή του θέματος στον υποτιθέμενο μέχρι σήμερα «ανεύθυνο» κ. υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, δείχνει την υποκρισία όλων των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων με το πρόβλημα και την ανυπαρξία πολιτικής βούλησης από κυβερνητικής πλευράς.

Το πρόβλημα των μεταναστών δεν μπορεί να παραπέμπεται για επίλυση στο μέλλον, δεν μπορεί να αναμένεται σταδιακή μείωσή του (το αντίθετο μάλιστα αφού εκτός των άλλων το δράμα του συριακού λαού συνεχίζεται αμείωτο), δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλί, αφού η εικόνα του λιμανιού της Μυτιλήνης με τους εξαθλιωμένους μετανάστες και τα απλωμένα ρούχα τους γυρίζει καθημερινά στα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να επαφίεται η προσωρινή αντιμετώπισή του στους εθελοντές του ΧΩΡΙΟΥ και άλλων οργανώσεων, των οποίων οι αντοχές έχουν ήδη εξαντληθεί.

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

 

Μπροστά σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση το περιφερειακό συμβούλιο Βορ. Αιγαίου δεν μπορεί πλέον να παραμένει απλός θεατός και να ανέχεται το «ψιλό γαζί» που μας παίζουν οι κυβερνώντες.

Σας καλούμε στο επόμενη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου να τεθεί το θέμα στην ημερήσια διάταξη και να επιδιωχθεί η συμμετοχή σε αυτήν, εκτός του Δήμου Λέσβου, του υψηλότερου βαθμού εκπροσώπησης των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας & Αιγαίου, ώστε ο καθένας να πάρει τις ευθύνες του και εμείς σαν κυρίαρχο όργανο να απαιτήσουμε αδιαπραγμάτευτα τις παρακάτω ενέργειες από πλευράς πολιτείας:

1.              Ταχεία διεκπεραίωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών απόδοσης νομιμοποιητικών χαρτιών στους μετανάστες.

2.              Εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών και σίτισης από κρατικά κονδύλια ΟΛΩΝ των συλλαμβανομένων, είτε αυτοί είναι στην ευθύνη του Λιμενικού Σώματος είτε στην ευθύνη της ελληνικής Αστυνομίας.

3.              Δημιουργία στη Λέσβο, σε σύντομο και ρητά προσδιορισμένο χρονικό όριο, Ανοιχτού Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών όπου οι μετανάστες θα παραμένουν τον ελαχιστότατο δυνατό χρόνο που απαιτείται απο γραφειοκρατικης πλευράς και θα ζουν ανθρώπινα ενώ  οι εθελοντικές οργανώσεις θα προσφέρουν ανεμπόδιστα συμπληρωματικές υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας και υγιεινής.

 

Οι Επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων

Β. Τεντόμας

περιφ. παράταξη

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”

 

Μ. Μπάκας

περιφ. παράταξη

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

Μοιράσου το άρθρο!