Πολιτική

02/02/2012 - 12:46

Κοπή πίτας του Συλλόγου Σκαμιωτών Λέσβου

mg class="aligncenter size-full wp-image-35583" title="silogos_sikamia_" src="/lesvosnews.net/sites/default/files/2012/02/silogos_sikamia_.jpg" alt="" width="540" height="97" />Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, παρουσία πολλών φίλων και μελών του Συλλόγου μας, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ιδιόκτητη στέγη μας.

Από το πρωί της Κυριακής άρχισαν να καταφτάνουν τα μέλη και οι φίλοι της Σκαμιάς, που ζουν στην Αθήνα, για να λάβουν μέρος στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τη Σκαμιά, τη Σκάλα Σκαμιάς και τον Σύλλογο.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Ευαγγέλου, στην εισήγησή του επικεντρώθηκε σε δράσεις του Συλλόγου κατά τον παρελθόντα χρόνο και στους στόχους για τη νέα χρονιά. Δεν παρέλειψε να διατυπώσει και τον έντονο προβληματισμό του για την τύχη και την μοίρα των χωριών μας στον καλλικρατικό Δήμο Λέσβου, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στο τοπικό συμβούλιο της Σκαμιάς για την αντιμετώπιση των βασικών και αναγκαίων προβλημάτων.

Γενικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει και τις δράσεις που πρέπει να αναπτύξει ο Σύλλογος εν μέσω κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, ειδικότερη μνεία έγινε στις ακόλουθες ενέργειες-πρωτοβουλίες του Συλλόγου μας:

  • Την έκδοση διαφημιστικού τρίπτυχου εντύπου για τον τόπο μας στα τούρκικα (σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Σκαμιάς και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Σκάλας Σκαμιάς), που θα διανεμηθεί στην έκθεση στην Κωνσταντινούπολη στα μέσα του Φεβρουαρίου με σκοπό την τουριστική προβολή του τόπου μας.
  • Την έκδοση μιας σημαντικής μελέτης για το χωριό μας με ευρύτερο πνευματικό ενδιαφέρον (φιλολογικό, ιστορικό, λαογραφικό, λεσβιακό), για την οποία θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση στο προσεχές διάστημα.
  • Την ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού που έχουμε στη κατοχή μας ή μας εμπιστεύτηκαν συγχωριανοί μας. Πιο συγκεκριμένα, ψηφιοποιήσαμε ένα μέρος από το αρχείου του Σπυρίδωνα Αναγνώστου (γλωσσολόγου, λαογράφου και δασκάλου), που ευγενικά μας παραχώρησε η εγγονή του Πάτρα Κωτσάκη. Εάν καταστεί δυνατό, στοχεύουμε και στη διάσωση των εκκλησιαστικών κωδίκων του χωριού μας.
  • Την αγορά ενός αρχείου για το Στράτη Μυριβήλη, που είχε στην κατοχή του ο αείμνηστος φίλος του Συλλόγου Χρίστος Αδαμόπουλος.
  • Την προστασία ή διατήρηση των ξύλινων βαρκών από την οριστική εξαφάνισή τους από το λιμάνι της Σκάλας μετά από την απόσυρσή τους για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου.

Τέλος, συζητήθηκαν διάφορα άλλα τρέχοντα ζητήματα, τα οποία ο Σύλλογος σε συνεργασία με άλλους φορείς πρέπει να προωθήσει.

Τα χωριά μας έχουν ανάγκη από συλλογικές δράσεις και πρωτοβουλίες, που θα τονώσουν τον επαπειλούμενο αφανισμό των μικρών κοινωνιών μας από την αδιαφορία και την αδυναμία της εκάστοτε Πολιτείας. Οφείλουμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, γιατί έρχονται ακόμα πιο δύσκολες εποχές για όλους μας

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κόρη του Στράτη Μυριβήλη, Δροσούλα Αγγελοπούλου-Μυριβήλη.

Μοιράσου το άρθρο!