Πολιτική

03/11/2021 - 07:59

Κώστας Αστυρακάκης: Κίνηση απρέπειας στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης

Πληροφορήθηκα από παρευρισκόμενους στο άνοιγμα της Δημοτικής Πινακοθήκης, πως απουσίαζαν από την πρώτη αίθουσα προσωπικά αντικείμενα, λαογραφικό υλικό και ότι άλλο περιείχε η έκθεση που φιλοτέχνησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αφορούσε την οικογένεια  του Χαλίμ Μπέη που κατοικούσε σε αυτό το κτίριο.

 

Ο Ζαν και η Σεβντά Ελγκίζ, απόγονοι του Χαλίμ Μπέη, ζουν στην Κωνσταντινούπολη, ανήκουν στους διανοούμενους της Πόλης και έχουν εξαιρετικές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είναι ιδιοκτήτες του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Elgiz. Με αυτές τους τις ιδιότητες έχουν δημιουργήσει ένα σύλλογο που λέγεται «Φίλοι της Μυτιλήνης». Μέλη του συλλόγου είναι αρκετοί διανοούμενοι, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι. Τα προηγούμενα χρόνια διαφήμισαν πολύ το νησί, τόσο στην Κωνσταντινούπολη, όσο και σε όλη την Τουρκία αφού οι κοινές πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιούσε  το Μουσείο τους με τη Δημοτική Πινακοθήκη, διαφήμιζαν το νησί σε όλα τα ΜΜΕ και περιοδικά της Τουρκίας.

Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή τους στο να συμμετέχει το νησί ως συνδιοργανωτής της BIENALE Κωνσταντινούπολης το 2017, του μεγαλύτερου πολιτιστικού γεγονότος στον κόσμο.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η παρουσίαση του νησιού με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και τη Λεσβιακή κουζίνα, πραγματοποιούνταν δωρεάν από την οικογένεια στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κωνσταντινούπολης, παρουσία πολλών δημοσιογράφων, ανθρώπων της διανόησης και του Οικουμενικού μας Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Έτσι λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου με Δήμαρχο τον Σπύρο Γαληνό, προχώρησε στην ανακήρυξη του Ζαν Ελγκίζ ως επίτιμου δημότη, καθώς και στην αδελφοποίηση των δύο Μουσείων. Σ’αυτή  την απόφαση συμμετείχαν με τη θετική τους ψήφο και μέλη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που τυγχάνει  και σήμερα να είναι Αντιδήμαρχοι της νέας Δημοτικής Αρχής.

Οποιαδήποτε αλλαγή των αποτελεσμάτων αυτών των αποφάσεων μπορεί να υπάρξει – και για λόγους δεοντολογίας- μόνο με καινούρια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση κάτι τέτοιο εκτός από απρέπεια, θα αποτελούσε περιφρόνηση και αδιαφορία για τη μεγάλη συμβολή αυτών των συνεργειών και κοινών δράσεων στην επισκεψιμότητα του νησιού και στα οικονομικά οφέλη που απορρέουν από τη αυτή ακριβώς την επισκεψιμότητα και τη διαφήμιση στην οποία αναφερθήκαμε. Η πιθανή μετακίνησή της έκθεσης κειμηλίων  Χαλίμ Μπέη σε άλλο χώρο, θα πρέπει να μη συνιστά υποβάθμιση αυτής της φιλικής σχέσης που δημιουργήθηκε, εξελίχθηκε και εδραιώθηκε με αμοιβαίο σεβασμό από εκπροσώπους των δύο γειτονικών λαών, με πολλαπλά οφέλη για τον τόπο μας.

 

Κώστας Αστυρακάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Μυτιλήνης πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!