Πολιτική

23/11/2019 - 18:21

Κώστας Μουτζούρης: Με τις κλειστές δομές μεταναστών θα ανασάνουν οι πόλεις των νησιών

"Πρώτα να κλείσουν οι υπάρχουσες"

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και άλλη μια φορά δηλώνει υπέρ των κλειστών δομών με την προϋπόθεση ότι θα κλείσουν οι υπάρχουσες δομές.

 

Πως κρίνετε τον χειρισμό της παρούσας κυβέρνησης και αν η προηγούμενη κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την παρούσα κατάσταση;

"Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα για το μεταναστευτικό.  Πιστεύω πως με τις κλειστές δομές  θα μειωθούν οι ροές, αφού θα σταματήσει να υπάρχει δέλεαρ.., δηλαδή τώρα μπορούν οι μετανάστες να πάνε στις πόλεις βόλτα ανενόχλητοι, δημιουργούνται φασαρίες και προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες,  τους παρέχεται χρηματική βοήθεια, μπορούν να βρουν δουλειά ή ακόμα να μείνουν και σε ξενοδοχεία και το κυριότερο οι ΜΚΟ τους προσφέρουν τα πάντα.

Με αυτό τον τρόπο στέλνουν το μήνυμα στις πατρίδες τους ότι εδώ είναι ο παράδεισος και ελάτε. Στις κλειστές δομές θα είναι περιορισμένοι και σίγουρα θα υπάρχει έλεγχος. Με αυτό τον τρόπο οι πόλεις των νησιών θα ανασάνουν.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας κλειστών δομών (φυσικά το διευκρινίζω ξανά  αφού πρώτα κλείσουν οι υπάρχουσες σε Λέσβο,Χίο,Σάμο.) πρέπει να αναφέρω  πως έχω ενστάσεις σχετικά με την δυναμικότητα των νέων κλειστών κέντρων. Είναι καταφανώς άδικος ο ορισμός ίσων δυναμικοτήτων για τις εξαγγελθείσες από την Κυβέρνηση νέες κλειστές δομές στη Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Με βάση τον πληθυσμό των τριών νήσων και με την υπόθεση των 5.000 μεταναστών στη Λέσβο , θα έπρεπε στη Χίο η δυναμικότητα να είναι 2.700 και στη Σάμο 1.700.Η κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει το θέμα της χωρητικότητας και να την προσαρμόσει σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού των νησιών"

 

Πριν από λίγο ο Περιφερειάρχης σε ανάρτησή του σχολίασε με έμμεσο τρόπο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου να πει όχι σε κλειστές δομές: 

"Η κυβέρνηση πρότεινε. Οι τοπικές κοινωνίες και αρχές παίρνουν θέση και αποφαίνονται. Ο υπογραφών έλαβε θέση σαφή. Ωρα δύσκολη. Ολοι αναλαμβάνουμε ευθύνες των λόγων μας"

 

Υπενθυμίζουμε ότι τη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης θα κληθεί να πάρει θέση για το προσφυγικό και τη νέα κλειστή δομή στη Λέσβο.

Μοιράσου το άρθρο!