Πολιτική

09/09/2020 - 15:13

Κουμουτσάκος για Μόρια: Οι άστεγοι μετανάστες θα μεταφερθούν προσωρινά σε σκηνές

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τον Γιώργο Κουμουτσάκο για τη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια, με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να ανακοινώνει πως οι άστεγοι μετανάστες στη Μόρια θα μεταφερθούν σε σκηνές.

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες και επισήμανε ότι τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα είναι ήδη ασφαλή σε ξενοδοχεία και άλλες ασφαλείς περιοχές. Νωρίτερα σήμερα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter ότι ήρθε σε επαφή με τον Ελληνα υπουργό και τις τοπικές αρχές για τη φωτιά και ενημέρωσε ότι συμφώνησε για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει στη Μόρια, ενώ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε την ετοιμότητα της ΕΕ να ενεργοποιήσει στήριξη μετά τη φωτιά.

Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι, βάσει πληροφοριών, δεν έχει καταγραφεί καμία απώλεια ζωής. Τόνισε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί προτεραιότητα η κατάσβεση των εστιών και η κατόπτευση της περιοχής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι μετά την πυρκαγιά που κατέκαψε το ΚΥΤ της Μόριας, θα μεταφερθούν έως το βράδυ σε σκηνές που θα εγκατασταθούν σε οικισμούς της Μόριας ή σε χώρους δίπλα στον οικισμό. Οι υπόλοιποι 11.500 μετανάστες θα εξακολουθήσουν να μένουν στους οικισμούς. Παραμένει ακόμη άγνωστο για το που ακριβώς θα στηθούν οι σκηνές καθώς πληροφορίες αναφέρουν και εκτάσεις του στρατού σε Λεμονού ή Καρά Τεπέ.

 

 Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Αν. Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Γ. Κουμουτσάκου κατά την ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων και των ανταποκριτών ξένου τύπου για τα γεγονότα στη Μόρια. 

Χθες το βράδυ είχαμε δραματικά γεγονότα στη Μόρια που οδήγησαν σε μεγάλη πυρκαγιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. 

Τη στιγμή αυτή το ΚΥΤ έχει ολοσχερώς καταστραφεί.  

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν χιλιάδες άνθρωποι άστεγοι. 

Αντιλαμβάνεστε ότι ο συνδυασμός μετανάστευσης και πανδημίας σε αυτές τις συνθήκες διαμορφώνει μία κατάσταση εξαιρετικά απαιτητική στη διαχείρισή της. 

Ο κυβερνητικός μηχανισμός ήδη από χθες το βράδυ ενεργοποιήθηκε άμεσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες: οι υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Αστυνομία και Πυροσβεστική δραστηριοποιούνται επί τόπου. 

Η Λέσβος έχει κηρυχθεί από το πρωί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

 Ο Γενικός Γραμματέας κ. Λογοθέτης έχει μεταβεί στη Λέσβο από τα ξημερώματα.  

Ο Πρωθυπουργός είναι σε συνεχή ενημέρωση. Νωρίς το πρωί συνεκλήθη ευρεία διυπουργική σύσκεψη για αποτίμηση της κατάστασης και προκειμένου στο στάδιο αυτό να ληφθούν αποφάσεις. 

Σε συνέχεια οδηγιών του Πρωθυπουργού, κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υπουργούς κ. Θεοδωρικάκο και κ. Μηταράκη και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Αρκουμανέα, έχει μεταβεί ήδη στο νησί, ενώ στις 18:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μετά την αυτοψία της κατάστασης λεπτομερής ενημέρωση. 

1.         Βάσει όλων των πληροφοριών από το πεδίο δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής 

2.      Όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι προστατευμένα και βρίσκονται είτε σε ασφαλείς περιοχές είτε σε ξενοδοχεία.  

Χάρη στην αποσυμφόρηση που είχε επιτευχθεί λόγω και του προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης, στη Μόρια βρίσκονται αυτή τη στιγμή 408 ασυνόδευτα ανήλικα από τα 900 περίπου που ήταν στην αρχή του χρόνου. 

3.         Η άλλη ομάδα στην οποία αποδίδεται προτεραιότητα είναι οι ευάλωτοι, οι οποίοι επίσης θα μεταφερθούν σε ασφαλείς περιοχές  

4.         Πρώτη προτεραιότητα αυτήν τη στιγμή είναι η κατάσβεση των τελευταίων εστιών ώστε να είναι δυνατή η πλήρης κατόπτευση της περιοχής.  

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η εγκατάσταση των ανθρώπων σε νέους προσωρινούς χώρους διαμονής, κατά προτίμηση όχι κοντά στην περιοχή της Μόριας και -κατ’ ανάγκην- προφανώς όχι όλοι μαζί. 

Όπως όλα δείχνουν, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας μερικών φιλοξενούμενων του ΚΥΤ της Μόριας λόγω της επιβαλλόμενης απομόνωσης καθώς σε συνέχεια 1.900 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, εντοπίστηκαν 36 κρούσματα. 

Οι φωτιές ξεκίνησαν σε χώρους περιμετρικά του Κέντρου και στη συνέχεια εντοπίστηκαν νέες εστίες εντός του Κέντρου. 

Παράλληλα με την διαχείριση της κρίσης, προβαίνουμε σε διεθνή ενημέρωση για την κατάσταση. 

Έχει υπάρξει άμεση επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία προσφέρει την αμέριστη συμπαράστασή της.  

Αντίστοιχη συμπαράσταση επιδεικνύεται από πολλά κράτη μέλη.  

Έχω ήδη συνομιλήσει με τους ομολόγους μου από την Ολλανδία και Αυστρία και με τον Πρέσβη της Γερμανίας.  

Μαζί μου επικοινώνησε και ο Πρέσβης του Αφγανιστάν, ο οποίος με ενημέρωσε ότι η πρεσβεία συστήνει στους Αφγανούς που βρίσκονται στη Λέσβο να συνεργάζονται πλήρως με τις ελληνικές αρχές.  

Αυτήν τη στιγμή διαχειριζόμαστε μία, σε τελική ανάλυση, μείζονα ανθρωπιστική κρίση.  

Γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να αντιμετωπιστεί η πολύ δυσχερής κατάσταση. 

Προέχει η συντονισμένη δράση στο πεδίο και όχι οι συζητήσεις περί των συνθηκών του συμβάντος. 

 

Μοιράσου το άρθρο!