Πολιτική

27/10/2011 - 07:47

Κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους και αυξημένη επιτήρηση

- 100 δισεκατομμύρια ευρώ η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους 

- 30 δισεκατομμύρια ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών  - Μέρκελ: "Μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος στην Ελλάδα"  - Ρόμπεϊ: Στην Ελλάδα μέχρι το 2020 το χρέος θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ  - Γ.Παπανδρέου: "Αποφύγαμε τον θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας"  - "Πράσινο φως" από την Κριστίν Λαγκάρντ για την 6η δόση 

Σε συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους ήρθαν η ευρωζώνη και οι  τράπεζες μετά από μαραθώνιες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.

Ετσι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισ. ευρώ, καθώς οι τράπεζες  δέχθηκαν να παραιτηθούν από το περίπου 50% των απαιτήσεών τους ενώ η επιτήρηση στη χώρα μας θα είναι αυξημένη.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί, που ήταν ο πρώτος αρχήγός κράτους που έδωσε συνέντευξη σήμερα, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης, ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας βάσει της οποίας οι  ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων αποδέχονται τη μείωση της αξίας  τους κατά 50%. Σε αντιστάθμισμα, όπως δήλωσε ο γάλλος προεδρος, η ευρωζώνη θα εγγυηθεί με ένα ποσό της τάξεως των 30 δισ ευρώ, την ομαλή εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας. Ο Ν Σαρκοζί δήλωσε ότι στόχος της Γαλλίας ήταν «να αποφύγει ένα δράμα στην περίπτωση της Ελλάδας» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τελικώς αυτο απεφεύχθη. Δήλωσε επίσης ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά όλες τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ανοίγει πλεον ο δρόμος για τη συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020

Ειδικότερα,σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου ο κ. Ρομπεϊ υπογράμμισε ότι η απόφαση αυτή θα διασφαλίσει το στόχο να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας στο 120% έως το 2020.Σε ότι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για  την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλους του 2011.

Η ευρωζώνη στάθηκε στο «ύψος των προσδοκιών» και «έκανε αυτό που έπρεπε για το  ευρώ» συμφωνώντας σε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την καταπολέμηση της κρίσης  χρέους, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στους δημοσιογράφους, στο τέλος της συνόδου κορυφής σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε ικανοποίηση σήμερα για τις «εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις» που έλαβαν οι ηγέτες της ευρωζώνης κατά τη σύνοδο κορυφής υιοθετώντας ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

«Λάβαμε αποφάσεις εξαιρετικά σημαντικές σε αρκετούς τομείς. Όλα αυτά απαιτούν τώρα πολύ δουλειά και πολύ γρήγορη δουλειά», τόνισε ο Τρισέ, ο οποίος ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Νομισματικό Ινστιτούτο της Φρανκφούρτης στις αρχές Νοεμβρίου.

Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ: Στην Ελλάδα μέχρι το 2020 το χρέος θα έχει υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ. Οι συνθήκες από τον Ιούλιο επιδεινώθηκαν, ένα νέο πρόγραμμα 100 ΕΕ-ΔΝΤ δισ. ευρώ θα μπει σε ισχύ μέχρι τέλος του έτους. Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεισφέρει 50% του ελληνικού χρέους ή 100 δισ. ευρώ.Πενταπλασιάζονται οι πόροι του ΕΤΧΣ στα 1.000 δισ. ευρώ, μέσω μόχλευσης.
Η σημερινή απόφαση για την Ελλάδα επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ενα νέο πρόγραμμα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.

Γ. Παπανδρέου: "Αποφύγαμε τον θανάσιμο κίνδυνο της χρεοκοπίας"

«Έχουμε τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν, να φύγει το βάρος και να περάσουμε σε μία αναπτυξιακή εποχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής όπου επιτεύχθηκε η συμφωνία για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους κατά 50%. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα ασφαλιστικά ταμεία, λέγοντας ότι "πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις τους. Η σημερινή απόφαση δεν θίγει τις συντάξεις αντιθέτως διευκολύνεται η άσκηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων".

------------------------------------

Πρώτο θέμα στα ευρωπαϊκά μέσα ενημερώσης είναι σήμερα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει «Η πιο συναρπαστική Σύνοδος Κορυφής έληξε μετά από μαραθώνιο διαβουλεύσεων και αποφασίστηκε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%» ενώ η «Die Welt» γράφει «μετά από 10 ώρες διαβουλεύσεων η Ευρώπη αποφάσισε για την Ελλάδα». Ο γαλλικός τύπος αναφέρεται με εκτενή ρεπορτάζ στις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών έπειτα από την «εθελοντική» μείωση του χρέους. Η «Figaro» αναφέρει «Η Ευρώπη έλαβε απόφαση» ενώ η «Le Monde» γράφει «Η Γαλλία δεν επιθυμεί κάτι άλλο από την ΕΚΤ, από το να συνεχίσει ο νέος της Διοικητής Μάριο Ντράγκι να αγοράζει ομόλογα προβληματικών κρατών» . Για «ιστορική απόφαση στις Βρυξέλλες» κάνει λόγο και η εφημερίδα του Λουξεμβούργου «Wort», η οποία στο της άρθρο αναφέρεται στην ικανοποίηση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ.

Μοιράσου το άρθρο!