Πολιτική

24/09/2011 - 06:58

Κρίσιμη καμπή για το Πανεπίστημιο Αιγαίου–Ανάγκη στήριξης από όλους(Β' μέρος)

Γράφει: Μιχάλης Μπάκας

Περιβαλλοντολόγος ΜΔΕ - Γραμματέας της Περιφερειακής οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

Β’ μέρος

Όπως σημειώναμε την προηγούμενη εβδομάδα είναι σημαντικό επιτέλους να καταλάβουμε όλοι σε όλα τα νησιά μας ότι απαιτείται η άμεση στήριξη του Παν. Αιγαίου και να κινηθούμε άμεσα προς:

  • Την ενεργοποίηση του Υπουργείου Παιδείας, απαιτώντας από την Υπουργό μια ξεκάθαρη δήλωση στήριξης του Ιδρύματος, διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα συρρίκνωσης του. Τα πάντα στο Αιγαίο είναι διαφορετικά, η νησιωτικότητα έχει πλέον κατοχυρωθεί και συνταγματικά και ένα νησιωτικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέτρα όπως τα ιδρύματα της ηπειρωτικής χώρας και όλοι πρέπει να το κατανοήσουν.
  • Τη στήριξη με κάθε μέσο του Πανεπιστημίου από τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας. Στα 6 νησιά του Αιγαίου απαιτείται η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για την ενίσχυση του Πανεπιστημίου μέσα από υποτροφίες προς τους φοιτητές, δωρεές προς το Ίδρυμα κλπ. Οι συμπατριώτες μας μετανάστες του εξωτερικού μπορούν στη δύσκολη αυτή συγκυρία να δείξουν τον δρόμο, η περίοδος για τη χώρα μας είναι δύσκολη, και οφείλουν να παραδειγματιστούν από τους μεγάλους ευεργέτες του προηγούμενου αιώνα.
  • Ως αντίδοτο στην κρίση, το Πανεπιστήμιο οφείλει να συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία, στοχεύοντας ακόμα πιο ψηλά. Το επίπεδο των σπουδών μας είναι υψηλό, η ερευνητική δραστηριότητα σημαντική και δεν πρέπει να κλειστούμε στο καβούκι μας άλλα δυναμικά να ανοίξουμε τα φτερά μας προς τη διεθνή αγορά εκπαίδευσης.  Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές τέτοιες προσπάθειες και οι κριτικές των ξένων φοιτητών που μας επισκέπτονται είναι απολύτως ενθαρρυντικές. Στο Αιγαίο, κοιτίδα πολιτισμών, τεχνών και γραμμάτων, σε ένα ιδανικό φυσικό περιβάλλον,  που προσφέρουν τα πανέμορφα νησιά μας, το πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πόλο έλξης ξένων φοιτητών από την ανατολική Μεσόγειο για σπουδές στη χώρα μας. Επίσης πρέπει να αναπτύξουμε εκπαιδευτικές συνεργασίες με τα ιδρύματα της γειτονικής Τουρκιάς και να στοχεύουμε και στην προσέλκυση Τούρκων φοιτητών, εκμεταλλευόμενοι τη γεωγραφική και πολιτιστική μας σύνδεση, και τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ.

 Στο κρίσιμο αυτό ορόσημο καλωσορίζουμε τους νέους φοιτητές του ιδρύματος, τους συγχαίρουμε για την επιτυχία τους η οποία είναι αποτέλεσμα μιας κοπιαστικής και επίπονης προσπάθειας, και τους ευχόμαστε να απολαύσουν τις σπουδές τους και τη διαμονή τους στα νησιά μας.

------------------------------------------

δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας "Συνήγορος του Βορ. Αιγαίου" 23-9-2011

Μοιράσου το άρθρο!