Πολιτική

11/11/2020 - 12:14

Κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και... «αλαλούμ»- Παρέμβαση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης

Την ώρα που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται δραματικά και τα μέτρα που απαιτούνται είναι παραπάνω από επείγοντα τόσο για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις και επίταξη των ιδιωτικών δομών, όσο και για την προστασία σε κρίσιμους χώρους, όπως χώροι δουλειάς, οίκοι ευγηρίας αλλά και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό «lockdown», οι «υπεύθυνοι» συνεχίζουν να απουσιάζουν από τις ευθύνες που έχουν.

Παρά τα γνωστά πολύ σοβαρά κτιριακά προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τα σχολεία του Δήμου Μυτιλήνης, παρά τα άμεσα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, παρά τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, παρά το πάνδημο αίτημα για ολιγάριθμα τμήματα και προσλήψεις εκπαιδευτικών -ζητήματα που εγκαίρως είχαν επισημανθεί από συλλόγους και ενώσεις εκπαιδευτικών και γονέων αλλά αγνοήθηκαν-, κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για το «αλαλούμ» που δημιουργήθηκε στο Δήμο μας με τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής μετά τα κρούσματα που εμφανίστηκαν, «αλαλούμ» που δυστυχώς θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Να παρθούν μέτρα τώρα.

- Απαιτούμαι να ξεκινήσουν άμεσα μαζικά, επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, σε όλες τις δομές Εκπαίδευσης (σε μαθητές, εκπαιδευτικούς κλπ).

- Ζητάμε να γίνεται πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση και γρήγορη και ασφαλής ιχνηλάτηση.

- Προληπτικά να μην λειτουργούν τα σχολεία στα οποία διαπιστώνονται κρούσματα μέχρι να υπάρχουν τα αποτελέσματα των τεστ.

- Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος εξοπλισμός για όλα τα παιδιά του σχολείου σε περίπτωση εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες, όπως και εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού για τους γονείς που θα χρειαστεί να μένουν σπίτι μαζί με τα παιδιά τους όταν είναι κλειστό ένα τμήμα ή ολόκληρο το σχολείο.

- Να γίνει μείωση των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 παιδιά, για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και να προστατευθεί η υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφτούν τα μεγάλα κενά και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές. 

- Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου. 

- Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος που πλήττεται από την πανδημία.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ 11.11.2020

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΛΑΚΟΣ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΜΒΟΣ

ΝΙΚΗ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ

 

Μοιράσου το άρθρο!