Πολιτική

29/07/2017 - 16:15

Κυνική απάντηση :Καμία αποζημίωση στη Λέσβο από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ign="center">Καμία αποζημίωση στη Λέσβο από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κυνική απάντηση της Επιτρόπου Κ. Κρέτσου σε ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

 

 

Οι ζημιές των λαϊκών νοικοκυριών στη Λέσβο δεν αποζημιώνονται από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η κυνική απάντηση που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια της αρμόδιας Επιτρόπου της, Κ. Κρέτσου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη με την οποία ρωτούσε εάν, πότε και πώς θα συμβάλλουν τα διάφορα ταμεία της ΕΕ στην αποζημίωση λαϊκών νοικοκυριών και αυτοαπασχολούμενων και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών από τον καταστροφικό σεισμό στη Λέσβο στις 12-6-2017.

Η  ερώτηση του Κώστα Παπαδάκη και η απάντηση της Επιτροπής

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Κωνσταντίνος Παπαδάκης

Θέμα: Άμεση αποζημίωση των σεισμοπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών στη Λέσβο

«Ο σεισμός στη Λέσβο, που προκάλεσε το θάνατο μια 43χρονης γυναίκας και μεγάλες υλικές ζημιές, φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο την απουσία σχεδίου και έργων αντισεισμικής θωράκισης. Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ αντιμετωπίζουν τα αντισεισμικά έργα που αφορούν την προστασία του λαού ως κόστος και δεν τα επιλέγουν κατά προτεραιότητα, γιατί δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο.

Με βάση τα παραπάνω και δεδομένης της «πρόσθετης βοήθειας σε κράτη μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές», ερωτάται η Επιτροπή:

- Πότε και πώς θα αποζημιωθούν από τα Ταμεία της ΕΕ πλήρως τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικροί επαγγελματίες για τις ζημιές που υπέστησαν;

- Πότε και πώς θα υπάρξει αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών που επλήγησαν;».

P-003941/2017

Απάντηση της κυρίας Creţu

εξ ονόματος της Επιτροπής

(26.7.2017)

«Η πρωταρχική ευθύνη για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των υποδομών πολιτικής προστασίας και του προσωπικού, με σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων καθώς και τη σχετική προετοιμασία, ανήκει στα κράτη - μέλη. Η ΕΕ έχει την αρμοδιότητα να υποστηρίζει, να συμπληρώνει και να συντονίζει τις ενέργειες των κρατών μελών στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Η πολιτική συνοχής υποστηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόληψη των κινδύνων, την ανάπτυξη ανθεκτικότητας στις καταστροφές και τη δημιουργία νέων υποδομών ή την τροποποίηση υφιστάμενων, με στόχο την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Για την περίοδο 2014-2020 είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, που θα επενδυθούν στο πλαίσιο του θεματικού στόχου "Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της πρόληψης των κινδύνων".

Μέσω των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης τα κράτη - μέλη μπορούν να παράσχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και να θεσπίσουν μέτρα διαχείρισης κινδύνων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών, αμοιβαία κεφάλαια και μέσα σταθεροποίησης του αγροτικού εισοδήματος. Η τρέχουσα έκδοση του ελληνικού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020 προβλέπει συνεισφορά 40 εκατομμυρίων ευρώ από την Ένωση για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που έχει πληγεί, αλλά δεν προβλέπει μέτρα διαχείρισης των κινδύνων.

Όσον αφορά τον πρόσφατο σεισμό στη Λέσβο, οι ελληνικές εθνικές αρχές μπορούν να ζητήσουν χρηματοδοτική συνδρομή από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, αν η συνολική άμεση ζημία υπερβεί το κατώτατο όριο που προβλέπεται για τις λεγόμενες περιφερειακές καταστροφές. Το όριο για την περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου ανέρχεται σήμερα στα 38,2 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορεί να παρέμβει μόνο στο πλαίσιο δημόσιων δράσεων έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης. Δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες».

 

Μοιράσου το άρθρο!