Πολιτική

26/05/2020 - 13:41

Κυριάκο Μητσοτάκη έλα στη Μόρια να δεις την αγωνία και την αγανάκτηση

Ανοιχτή επιστολή του Προέδρου της Μόριας κ. Μαστρογιάννη προς τον Πρωθυπουργό

«Κύριε  Πρωθυπουργέ, το πρόβλημα  της Μόριας με το προσφυγικό-μεταναστευτικό  σας είναι αρκετά γνωστό, έχει δε σήμερα  αναδειχθεί  θέμα  και σε παγκόσμιο επίπεδο  με τις δυσμενείς συνέπειες του για τον τόπο και την χώρα.

Η Μόρια  έχει υποστεί μέχρι σήμερα την μεγαλύτερη δυνατή δυσφήμιση , με ότι αυτό συνεπάγεται . Προεκλογικά επισκεφτήκατε το νησί  μας και παρακολούθησα την ομιλία σας , όταν είχατε μιλήσει  για πολλά θέματα και μεταξύ αυτών αναφερθήκατε και στο μεταναστευτικό . Η θέση σας δε ήταν αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. Μόριας  που τότε  αριθμούσε  περίπου  5,500 χιλιάδες  πρόσφυγες και μετανάστες  και τελικώς κλείσιμο αυτού. Ακολούθησε το καλοκαίρι του 2019 με τις αθρόες ροές και φθάσαμε στο σημείο  ο πληθυσμός προσφύγων – μεταναστών  να ξεπεράσει τις 20.000  χιλιάδες   ,να έχει καταπατηθεί και να καταληφθεί ο μισός ελαιώνας της περιοχής και να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στη ζωή και την  περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Μετεκλογικά και Εσείς προσωπικά και Υπουργοί της Κυβέρνησης μιλήσατε για αποσυμφόρηση του Κ.Υ.Τ. Μόριας , δημιουργία  νέου  κλειστού  ελεγχόμενου  μακράν του κοινωνικού ιστού και κλείσιμο τούτου. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί δυστυχώς με ευθύνη όλων και δεν εξαιρώ  ούτε τους τοπικούς φορείς . Από πολλούς έγιναν λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν  στην σημερινή κατάσταση . Μετά την ανάληψη της  Πρωθυπουργίας   περιοδεύσατε σε πόλεις της Ελλάδος  συζητήσατε με αρμόδιους φορείς και δρομολογήσατε λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα. Δυστυχώς  τελευταία  είχαμε την επιδημία του κορονοϊού  και όλα φυσιολογικά πήγαν πίσω .

Κύριε Πρωθυπουργέ εφ΄όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν Σας προσκαλώ  να επισκεφθείτε  την Λέσβο και δη την Μόρια για να δείτε από κοντά το πρόβλημα το οποίο είναι τελείως διαφορετικό απ΄αυτό που είδατε στην προηγούμενη επίσκεψη σας. Είμαι καθημερινά δέκτης  της αγωνίας , της αγανάκτησης και της απόγνωσης των κατοίκων και πιστεύω ότι μόνο με μια επί τόπου επίσκεψη σας είναι δυνατόν να δοθεί μια βιώσιμη και διαχειρίσιμη λύση. Εξ΄ άλλου  δεν  ζητάμε  τίποτα  λιγότερο η περισσότερο απ΄ την προεκλογική και μετεκλογική  δέσμευση σας. Πρόσφατες  δηλώσεις αρμόδιων Υπουργών μου έχουν δημιουργήσει αρκετή σύγχυση ως προς το τι επιδιώκεται με το Κ.Υ.Τ. Μόριας. Υποψιάζομαι ότι η Μόρια τελικά θα θυσιαστεί προς χάριν της Ηπειρωτικής Ελλάδος αλλά η ύπαρξη του  Κ.Υ.Τ. Μόριας με την σημερινή του μορφή θα συμπαρασύρει σε μαρασμό και το υπόλοιπο νησί.

Η  επίσκεψη σας θα λύσει τις όποιες αμφιβολίες και θα ξέρουμε από εδώ και πέρα τι να περιμένουμε. Ίσως χρειαστεί για την Μόρια να  επαναληφθεί  η δεκαετία του 60 με την αθρόα μετανάστευση. Ήδη αισθανόμαστε μετανάστες στον τόπο μας.

 Με χαρά θα περιμένουμε να σας υποδεχθούμε και να σας ξεναγήσουμε στην σημερινή εγκατάσταση της Μόριας , για να σχηματίσετε την πραγματική εικόνα  της  κατάστασης γιατί άλλο είναι να το ζήσετε και αλλιώς να σας το περιγράφουν. » 

Μοιράσου το άρθρο!