Πολιτική

30/01/2016 - 11:20

Λαϊκή Ενότητα Λέσβου:η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει

H Π.Ε. Λέσβου της Λαϊκής Ενότητας xaιρετίζει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου.  

Οι εξαιρετικά υψηλές εισφορές, τόσο για την σύνταξη, όσο και για την υγειονομική περίθαλψη, σε συνδυασμό με την υπέρμετρη φορολόγηση, μαθηματικά οδηγούν τους αγρότες σε οικονομικό αφανισμό και την αγροτική παραγωγή της χώρας σε διάλυση.
 
Ο βασικές αλλαγές όσον αφορά στο πεδίο της ασφάλισης των αγροτών συνοψίζονται στο ότι: α) το κράτος αποσύρεται από οποιαδήποτε χρηματοδοτική στήριξη παρείχε, β) ο ΟΓΑ ενοποιείται με τα άλλα Ταμεία, γ) οι ασφαλιστικές εισφορές σταματούν να καταβάλλονται ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και μετατρέπονται σε φόρο επί του εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και για την περίθαλψη.
Οι αγρότες θα καταστραφούν κυριολεκτικά με τον τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών τους από 7% σε 20%.
Συγκεκριμένα προβλέπεται αναδρομική αύξηση συνταξιοδοτικών εισφορών, από 1ης Ιουλίου του 2015 από το 7% στο 10%(αύξηση 42,86%)!και θα φθάσει την 1η Ιανουαρίου του2019 στο 20% και μαζί με τις εισφορές περίθαλψης θα αγγίξει το 27% επί του συνόλου των εισφορών.
Γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο άμεσα αυξήσεις το 2016 από 88,08 ευρώ έως 252 ευρώ το εξάμηνο.
Ακολουθούν διαδοχικές αυξήσεις καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, το 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1/1/2018 αυξάνεται σε 17% και από 1/1/2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.
 
 
Κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα για τους αγρότες ορίζονται τα 468,8 ευρώ τον μήνα, τα οποία αντιστοιχούν στο ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
Δηλαδή ακόμα και ζημίες αν έχει ένας αγρότης ή μηδενικό φορολογητέο εισόδημα, τότε θα έρχεται ο νόμος και θα λέει περίπου ότι, αφού ζεις έχεις εισόδημα τουλάχιστον 468 ευρώ τον μήνα, οπότε θα πληρώσεις ΟΓΑ σύμφωνα με αυτό το ποσό, που θα είναι 1200 ευρώ το χρόνο και από το 2019 και μετά 1521 ευρώ! Τόσο θα οριστεί για όσους δεν έχουν εισόδημα η δόση στον ΟΓΑ. Επιπλέον, η καταβολή των εισφορών από τους αγρότες θα γίνεται από 1/1/2017 ανά τρίμηνο (αντί για εξάμηνο που είναι σήμερα).
 
Ο ΟΓΑ καταργείται ως ασφαλιστικό ταμείο και συγχωνεύεται σ’ ένα υπερταμείο. Θα μείνει ως αυτοτελή νομική προσωπικότητα μόνο για  προνοϊακή δραστηριότητα.
Στα πλαίσια αυτά, εκτός από το 20% για την κύρια σύνταξη η ασφαλιστική εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των ελεύθερων επαγγελματιών, των ανεξάρτητα απασχολούμενων, των κατ’ επάγγελμα αγροτών καθώς και των λοιπών κατηγοριών των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές κλάδου σύνταξης υπολογίζονται κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 53 και 54, αντιστοίχως του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, ορίζεται σε ποσοστό 6,95% επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους, και βαρύνει εξολοκλήρου τους ασφαλισμένους και κατανέμεται κατά ποσοστό 6,45% για παροχές σε είδος και ποσοστό 0,50 % για παροχές σε χρήμα.
Δηλαδή εκτός από το 20% που θα πληρώνουν οι αγρότες για να έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στο μέλλον, θα πληρώνουν επιπλέον 6,95% για παροχές υγείας φαρμάκων κτλ.
 
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν ένας αγρότης έχει 10 χιλιάδες ευρώ εισόδημα θα πρέπει να πληρώνει 2.745 ευρώ το χρόνο στον νέο ΟΓΑ.Ή αν ένας αγρότης έχει 5 χιλιάδες ευρώ το χρόνο εισόδημα θα πρέπει να πληρώσει 1541 ευρώ το χρόνο στον νέο ΟΓΑ. Ή αν ένας αγρότης δεν έχει καθόλου εισόδημα θα πρέπει να πληρώσει 1521 ευρώ! το χρόνο στον νέο ΟΓΑ
 
Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις άλλες δραματικές επιβαρύνσεις των αγροτών από τα φορολογικά μέτρα του 3ου μνημονίου που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΑΝΕΛ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ , καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση και οι δανειστές, οδηγούν σε εξαφάνιση τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας.
 
Αυτή η λαίλαπα μέτρων, θα συνθλίψει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.
 
 
Η αγροτιά όμως μπορεί να νικήσει και θα νικήσει. Είμαστε στο πλευρό της. Γιατί μόνο οι συντονισμένοι, μαζικοί, ενωτικοί, μαχητικοί πολύμορφοι και κλιμακούμενοι αγροτο-εργατικοί και λαϊκοί αγώνες μπορούν να ανατρέψουν το 3ο μνημόνιο και τις μνημονιακές πολιτικές και στον αγροτικό τομέα και ν’ ανοίξουν το δρόμο για μία ελπιδοφόρα εναλλακτική αντιμνημονιακή και προοδευτική πολιτική.
Για τη Λαϊκή Ενότητα ο αγροτικός τομέας θεωρείται κρίσιμης σημασίας. Κατά συνέπεια άμεση προτεραιότητα έχει η μείωση του κόστους παραγωγής ,η χαμηλότοκη χρηματοδότηση των αγροτών μέσα από μια δημόσια νέα ΑΤΕ και  η εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας .
Καλούμε σε αγώνα μέχρι τη νίκη για υπάρχει άλλος δρόμος!
 
Το Γραφείο Τύπου

Μοιράσου το άρθρο!