Πολιτική

16/06/2022 - 10:52

Λαϊκή Συσπείρωση: Αδιαφανείς διαδικασίες ανάθεσης έργων από την Περιφερειακή Αρχή

Τοποθετηση του  μέλους της Οικονομικης Επιτροπης , περιφερειακού Συμβούλου, Γεωργίου Αμπαζή για ορισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, της 14ης Ιουνίου 2022:

 

Κύριοι συνάδελφοι,

Νομίζουμε ότι η πρόκληση έχει φτάσει στο αποκορύφωμα. Όπως λέει ο λαός μας "ο κόμπος έφτασε στο χτένει".

Πράγματι, διαπιστώνουμε, μεταξύ άλλων, η Περιφερειακή Αρχή παρακάμπτοντας τις διαδικασίες των δημόσιων διαγωνισμών, με συνεχή επίκληση "εκτάκτων αναγκών" (άρθρο 32 του Ν.4412/2016) και ..... κατά σύμπτωση αντιγράφοντας τους ίδιους λόγους ("Μετά από τις ζημιές από που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα κυρίως από τις έντονες βροχοπτώσεις άλλα και από σεισμικές δονήσεις, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της νήσου Λέσβου και ειδικότερα στις περιοχές Καλλονής, Γέρας και Πλωμαρίου, κρίθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου απαραίτητη και κατεπείγουσα η ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης του παραπάνω έργου") αναθέτει με διαπραγμάτευση, απευθείας,, εναλλάξ, σε συγκεκριμένες εταιρείες) με διαβλητές διαδικασίες και προφαανώς προσυμφωνημένες προσφορές, έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικον. Επιτροπής (14-6-2022) ο Προϊστάμενος της ΔΤΕ ΠΕ Λέσβου εισηγείται, σε 6 εισηγήσεις (θέματα 66, 67, 68, 69, 70, 71) να ανατεθούν χωρίς δημόσιο διαγωνισμό, με το άρθρο 32 του Ν.4412/2016, στην γνωστή κατά βάση ομάδα εταιρειών, με κυκλική εναλλαγή του μειοδότη, έξη (6) έργα προϋπολογισμού -κατά σύμπτωση του ίδιου προϋπολογισμού- 350.000 € έκαστο και με το ίδιο ακριβώς αιτιολογικό, (θέματα της ΟΕ από αρ. 66 έως αρ. 71) δηλαδή σύνολο 2.100.000 €.

Είναι να διερωτάται λοιπόν κανείς αν αυτή η πρεμούρα να μπούν τόσα "έργα" στις αδιαφανείς διαδικασίες του άρθρου 32 του ν. 4412/16, σχχετίζεται με το ό,τι αυτό το μήνα λήγει "η κατάσταση έκταακτης ανάγκης".......

Επειδή οι ακολουθούμενες διαδικασίες είναι επαναλαμβανόμενες και μεθοδευμένες και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον, ζητάμε να αποσυρθούν άμεσα τα θέματα αυτά από την ημερήσια διάταξη και να δημοπρατηθούν τα συγκεκριμένα έργα με δημόσιους διαγωνισμούς και αφού εκπονηθούν οι απαιτούμενες από τον Νόμο μελέτες.

Σημειώνουμε ότι για το έργο Βελτίωση του δρόμου Μυτιλήνη Λουτρά -Κουντουρουδιά, προϋπολογισμού 1 εκατομ ευρώ, αναδόχου Οδυσ. Αψώκαρδου, στο πρόσφατο παρελθόν η ΔΤΕ ΠΕ Λέσβου εισηγήθηκε στο Τεχνικό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή και εγκρίθηκε η υπογραφή Συμπληρωματικής Σύμβασης για λόγους πάλι εκτάκτων αναγκών. Κατά τον προσυμβατικό έλεγχο όμως, διαπιστώθηκε από τον Επίτροπο του τοπικού Ελεγκτικού Συνεδρίου η αναλήθεια των επικαλούμενων στοιχείων και λόγων και δεν επιτράπηκε η υπογραφή της Συμπληρωματικής Σύμβασης.

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής επανέρχεται το θέμα (αρ. 66) που αφορά στο δρόμο Λουτρά Κουντουρουδιά και μεθοδεύεται, να ανατεθεί με άμεσο τρόπο στον ίδιο εργολάβο, για τον οποίο το Ελεγκτικό Συνέδριο απέρριψε την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης.

Η προσπάθεια παραπλάνησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθιστά τις παραπάνω εισηγήσεις της ΔΤΕΠΕ Λέσβου  αναξιόπιστες και αναληθείς και θα ζητήσουμε από τα αρμόδια όργανα και ανεξάρτητες αρχές τον ενδελεχή έλεγχο των έργων που έχουν ανατεθεί με τις προαναφερόμενες διαβλητές διαδικασίες, καθώς και για τα έργα που προτείνουν οι εισηγήσεις 73 και 74.

Μοιράσου το άρθρο!