Το άρθρο δημοσιεύτηκε στα Αιολικά Νέα Πλήρη ευτελισμό για την έννοια ενός ευνομούμενου κράτους αποτελεί η εξέλιξη της προμήθειας των μηχανημάτων του συσκευαστηρίου του “LesvoShop” από την εταιρεία του μεγαλοπαράγοντα της ΝΔ στο Νομό, Στρατή Γόμου. Ο επιχειρηματίας πληρώθηκε - ως γνωστόν - άμεσα την αξία των μηχανημάτων, αλλά όταν έγινε ο έλεγχος της Επιτροπής της Περιφέρειας για την ενταγμένη στον Αναπτυξιακό νόμο επένδυση, διαπιστώθηκαν ελλείψεις μια και τα μηχανήματα δεν έφεραν τις απαιτούμενες ενδείξεις πιστοποίησης. Οι ελεγκτές της Περιφέρειας αρνήθηκαν να υπογράψουν κι η υπόθεση (χαριστικά κατά την άποψή μας) παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας για δεύτερο έλεγχο. Όμως πάνω από 6 μήνες τώρα “δεν έχει κουνηθεί φύλλο” στην Αθήνα, αφού ακόμη δεν έχει οριστεί καν η αρμόδια επιτροπή του δευτεροβάθμιου ελέγχου!
Την ίδια στιγμή που η αδράνεια του κράτους θυμίζει αφρικανική “μπανανία”, ο Στρ. Γόμος - αποθρασυμένος - καταθέτει αγωγές κατά των “ΑΙ.Ν.” (αλλά και του Δ. Βουνάτσου) γιατί βγήκαν (τον Νοέμβριο του 2008) με τον (παραστατικό και απόλυτα αληθή) τίτλο “Έκθετος ο Γόμος για το ναυάγιο του συσκευαστηρίου του “LesvoShop”!
Αναλυτικότερα:Σοβαρότατα ερωτηματικά προκαλεί η πλήρης αδράνεια του Υπουργείου Οικονομίας που θα ήλεγχε σε δεύτερο βαθμό την επένδυση της Νομαρχίας για το συσκευαστήριο του “LesvoShop” στην Παγανή, μετά την απόρριψη του φακέλου από την αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας, εξέλιξη από την οποία μπλόκαρε η χρηματοδότησή του από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Η προκλητική καθυστέρηση από το αρμόδιο Υπουργείο που δεν έχει καν προβεί στον διορισμό της αρμόδιας επιτροπής, εδώ και πάνω από 6 μήνες (!), μόνο συνειρμούς για προσπάθεια συγκάλυψης μπορεί να προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Λέσβου!Πλήρωσαν συσκευαστήριο που ουδέποτε χρησιμοποίησανΩς γνωστόν η προσπάθεια να αποκτήσει συσκευαστήριο το “LesvoShop” ξεκίνησε το 2006 με υπαγωγή της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο, με στόχο να συσκευάζονται σε αυτό λεσβιακά προϊόντα με την ετικέτα “LesvoShop” είτε προέρχονται από λεσβιακές εταιρείες είτε από μεμονωμένους παραγωγούς, τους οποίους η επιχείρηση θα στήριζε απορροφώντας μέρος της παραγωγής τους.
Ωστόσο βρισκόμαστε στη μέση του 2009 και το συσκευαστήριο αυτό ουδέποτε λειτούργησε ως τώρα, ώστε να αποδώσει έσοδα και πολύ δε περισσότερο να ξεκινήσει η απόσβεση της δαπάνης που έγινε με χρήματα της Νομαρχίας (και με δανεισμό) για την προμήθεια των μηχανημάτων. Το ερώτημα λοιπόν που αβίαστα προκύπτει κατά τον κοινό νου είναι: Ποιος ευθύνεται για το ότι δημιουργήθηκε ένα συσκευαστήριο το οποίο ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία, ενώ τα μηχανήματα που το αποτελούν έχουν απομείνει αμανάτι για τη Νομαρχία επιβαρύνοντάς την κατά κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ;“Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει”;
Υπενθυμίζουμε ότι το συσκευαστήριο αγοράστηκε από την εταιρεία “ΜΗΧΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ”, συμφερόντων του επιχειρηματία (και ισχυρού άνδρα της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο), Στρατή Γόμου, ο οποίος φυσικά διατηρεί και φιλικές σχέσεις με το Νομάρχη Παύλο Βογιατζή. Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η σύζυγος του κ. Γόμου, η κ. Πόπη Πρωτογεράκη, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου σήμερα, ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της “LesvoShop Α.Ε.”, δηλαδή της εταιρείας που συστάθηκε προκειμένου να κάνει την επένδυση και να επιχορηγηθεί από τον Αναπτυξιακό για το συσκευαστήριο. Η ίδια είχε απαντήσει στην αντιπολίτευση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο (το Νοέμβριο του 2008) ότι δεν παρέστη στη συνεδρίαση στην οποία λήφθηκε η απόφαση αγοράς των μηχανημάτων. Να σημειώσουμε ότι η ΑΕΝΑΛ (και όχι η “LesvoShop Α.Ε.” όπως θα έπρεπε) έδωσε στη δημοσιότητα πρόσκληση για προσφορές από εταιρείες και κατατέθηκε μόνο μια προσφορά από τη “ΜΗΧΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ”. Έτσι ο διαγωνισμός κατοχυρώθηκε στην εταιρεία αυτή χωρίς επαναπροκήρυξη.
Οι έλεγχοι
Στις αρχές του 2007 διορίστηκε αρμόδια Επιτροπή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, προκειμένου να ελέγξει την επένδυση και να επιχορηγηθεί από τον Αναπτυξιακό Νόμο, αφού εν τω μεταξύ η Νομαρχία (μέσω της ΑΕΝΑΛ) είχε πληρώσει τον προμηθευτή με δικά της χρήματα. Ωστόσο τέτοια έγκριση δεν υπήρξε ποτέ, καθώς η Επιτροπή επεσήμανε διάφορες παραλείψεις στα συνοδευτικά έγγραφα της επένδυσης, της οποίας ένα μεγάλο κεφάλαιο αποτελούσαν τα μηχανήματα του συσκευαστηρίου για τα οποία τα αρμόδια στελέχη παρατηρούσαν ότι δεν υπήρχαν πιστοποιήσεις, καθώς και κάποιες ασάφειες ως προς τη λειτουργία τους.
Για πάνω από ένα χρόνο η Νομαρχία, ο προμηθευτής και η Επιτροπή της Περιφέρειας αδυνατούσαν να βρουν λύση, ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα!
Η υπόθεση φτάνει πλέον στο “αμήν” όταν το Νοέμβριο του 2008 (και αφού τα “ΑΙ.Ν.” άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση), ο Νομάρχης με εξώδικό του προς την εταιρεία “ΜΗΧΑΝΑΓΡΟ-ΤΙΚΗ” της ζητά να καλύψει τις ελλείψεις των μηχανημάτων. Μεσολαβεί η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στο τέλος του ίδιου μήνα για την τύχη του “LesvoShop” και τα πορίσματα των Ορκωτών Λογιστών, καθώς το όλο εγχείρημα είχε οικονομικά καταρρεύσει και λόγω της πληρωμής των μηχανημάτων στον προμηθευτή, εξέλιξη που προκάλεσε η αφαίμαξη στα οικονομικά της επιχείρησης.
Παρέμβαση Γόμου
Ο προμηθευτής εμφανίζεται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο επιδεικνύοντας πιστοποιητικά και υποστηρίζοντας ότι τα μηχανήματα πληρούν όλες τις προβλεπόμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να πείσει την αντιπολίτευση, όπως δεν είχε πείσει φυσικά και τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Περιφέρειας. Λίγες ημέρες αργότερα ο Νομάρχης και μετά τις “εξηγήσεις” του προμηθευτή, ανακαλεί το εξώδικό του (!), καθώς ο κ. Γόμος είχε απαντήσει στο εξώδικο της Νομαρχίας με δικό του εξώδικο, βάλλοντας ευθέως κατά της Επιτροπής ως προς την εγκυρότητα των παρατηρήσεών της για τα μηχανήματα του!! (σ.σ. φανταστείτε αν όλα αυτά τα “ωραία” θα μπορούσαν να γίνουν αν εμπλεκόμενος ήταν ένας απλός πολίτης!).
Στις αρχές του 2009 και ενώ η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας εξακολουθεί να μην δέχεται τις πιστοποιήσεις που επικαλείται ότι έχει ο κ. Γόμος, η Περιφέρεια ως μη όφειλε (σ.σ. άραγε σε πόσες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έχει ενεργήσει έτσι;) παραπέμπει το θέμα στο Υπουργείο Οικονομίας στην Αθήνα, ώστε να κάνει δεύτερο έλεγχο της επένδυσης (από αρμόδια Επιτροπή που ορίζεται με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας).Αποθρασυμένος από την εν λόγω εξέλιξη, ο εκπρόσωπος της “ΜΗΧΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗΣ”, Στρατής Γόμος, με προσφυγές του στη Δικαιοσύνη στρέφεται κατά της εφημερίδας μας που ανέδειξε όλα τα παραπάνω, όπως επίσης και κατά του επικεφαλής της “Λαϊκής Ενότητας”, Δημήτρη Βουνάτσου, για την τοποθέτηση που είχε κάνει κατά τη συζήτηση του θέματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το Νοέμβριο του 2008 (μιλώντας για “μηχανήματα - μαϊμού”
Τα “ΑΙ.Ν.” έλαβαν προχθές το κλητήριο θέσπισμα για τη δίκη που ορίστηκε τον Δεκέμβριο του 2009 και εύλογα θέλησαν να διαπιστώσουν πού βρίσκεται η υπόθεση για την οποία θα “καθίσουν στο σκαμνί”. Και, ω του θαύματος, πάνω από 6 μήνες μετά την παραπομπή του θέματος στην Αθήνα, το Υπουργείο Οικονομίας ακόμα δεν έχει διορίσει την Επιτροπή ελέγχου της επένδυσης (!), ενώ όταν η εφημερίδα μας με νέα όχλησή της απευθύνθηκε, χθες, στην Περιφέρεια, ο Γενικός Διευθυντής της Στέφανος Αγαπητός μας ενημέρωσε ότι σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο ίδιος από την Αθήνα, είναι ζήτημα ημερών (σ.σ. τι σύμπτωση!) ο διορισμός της Επιτροπής και η έλευσή της στη Μυτιλήνη για αυτοψία στο συσκευαστήριο!
Πτώχευση ή πώληση;
Όμως η υπόθεση του γενικότερου σκανδάλου με το “LesvoShop” (γιατί περί τέτοιου πρόκειται) είχε χθες νέο επεισόδιο. Ο Νομάρχης συναντήθηκε το μεσημέρι με τους επικεφαλής των νομαρχιακών παρατάξεων της Αντιπολίτευσης και δυστυχώς (για άλλη μια φορά) τα στοιχεία που τους ανακοίνωσε δεν είναι καθόλου ευχάριστα ως προς την πορεία της επιχείρησης. Η… “επιχείρηση συμμάζεμα” της Νομαρχίας για τα “LesvoShop” φαίνεται πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς οι ζημιές που παρουσιάζει από ιδρύσεώς της μέχρι 31-12- 2008 ανέρχονται στα 1,7 εκατ. ευρώ.
Όπως μάλιστα τόνισε προς τους αρχηγούς των νομαρχιακών παρατάξεων ο κ. Βογιατζής, «κάθε μήνα τα “LesvoShop” μπαίνουν μέσα κατά 40.000 ευρώ», δηλαδή δεν υπάρχει κερδοφορία από τη σημερινή λειτουργία τους.
Οι προτάσεις του Νομάρχη για την περαιτέρω τύχη του εγχειρήματος είναι δυο. Ή να κηρύξει πτώχευση η επιχείρηση ή να αποσχιστούν τα καταστήματα “LesvoShop από την ΑΕΝΑΛ και να προσαρτηθούν στη “LesvoShop Α.Ε.” (που ιδρύθηκε για το συσκευαστήριο), ώστε να προωθηθεί η μεταπώλησή τους. Ωστόσο προκειμένου να υλοποιηθεί η δεύτερη πρόταση απαιτούνται νέα κεφάλαια που θα πρέπει να καταβάλει από τον προϋπολογισμό της η Νομαρχία για νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Μάλιστα όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Μιχάλης Μαμάκος, προκειμένου να υλοποιηθεί η δεύτερη πρόταση θα πρέπει να έχει και έτοιμο αγοραστή η Νομαρχία. Επ αυτού ο κ. Βογιατζής απάντησε ότι συζητά με τη Διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου, η οποία έχει δείξει ενδιαφέρον (;!).Το όλο θέμα αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση στο Ν.Σ. τον Αύγουστο (και όχι μέχρι τέλος του μηνός που είχαμε γράψει στο προχθεσινό ρεπορτάζ μας με βάση τις πληροφορίες που είχαμε την ίδια μέρα), οπότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.
Πάντως οι αρχηγοί των νομαρχιακών παρατάξεων φάνηκαν χθες περισσότερο θετικοί στην προοπτική πώλησης της επιχείρησης παρά στην πτώχευση, καθώς από την τελευταία περίπτωση η Νομαρχία θα τα χάσει όλα εν αντιθέσει με το σενάριο της πώλησης όπου (αφού βάλει νέα λεφτά) μπορεί κάτι να κερδίσει από τις τόσες χιλιάδες ευρώ της ζημιάς που υπέστη.