Πολιτική

04/04/2020 - 17:12

Λογοθέτης: στόχος μας να μην εισέλθει ο ιός στη Μόρια

Κορωνοϊός-Προσφυγικό: Ανησυχία για κρούσματα στις δομές

Έντονη ανησυχία επικρατεί τόσο στις τάξεις των αρμόδιων φορέων όσο και στις εκάστοτε τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούνται δομές προσφύγων και μεταναστών, για το ενδεχόμενο εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού εντός των καμπ.

Κι αυτό, διότι, ο τρόπος διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας, με τις πολλές ελλείψεις που παρατηρούνται και τους ακατάλληλους χώρους, συνεπάγεται ότι ένα κρούσμα κορωνοϊού θα μεταδοθεί ταχύτατα τόσο στους διαμένοντες στα καμπ, όσο και στους κατοίκους εκτός. 

Το παράδειγμα της δομής φιλοξενίας στη Ριτσώνα της Χαλκίδας είναι χαρακτηριστικό και πρόσφατο. Μια γυναίκα βρέθηκε θετική στο Covid-19 όταν πήγε να γεννήσει και στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ότι αρκετοί διαβιούντες στη συγκεκριμένη δομή νοσούν από τον κορωνοϊοό.

Αυτό είχε ως συνέπεια η δομή φιλοξενείας να τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα εισόδου και εξόδου από αυτή.

Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», η δήμαρχος Χαλκιδέων, Έλενα Βάκα, σημείωσε ότι το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στην τοπική κοινότητα «γιατί οι φιλοξενούμενοι είχαν επαφές με την κοινωνία και ιδιαίτερα με την περιοχή της Αυλίδας».

Σύμφωνα με την κ. Βάκα, ο δήμος πραγματοποιεί απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους. 

«Ήδη γίνονται απολυμάνσεις στους κοιχόρηστους χώρους της περιοχής της Αυλίδας. Προσπαθούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα εξάπλωσης της ασθένειας. Αλλά και για ψυχολογικούς λόγους γίνονται οι απολυμάνσεις, για να νιώσουν πιο ασφαλείς οι κάτοικοι» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο , Μάνος Λογοθέτης, ξεκαθάρισε ότι η Ριτσώνα «είναι ένα ‘’χωριό’’ ανάμεσα σε δύο χωριά. Ένας οικισμός. Δεν υπάρχουν σκηνές. Επιβάλλαμε αυτό που επιβάλλουμε και σε χωριά της Ελλάδας».

Όπως εξήγησε ο κ. Λογοθέτης, μετά την εμφάνιση του κρούσματος στη Ριτσώνα, οι αρχές έσπευσαν στην εστία και εξέτασαν το σημείο, όπου διαπίστωσαν την ύπαρξη μιας μικρής διασποράς. 

Σε ότι αφορά τη Μόρια στη Λέσβο, ο κ. Λογοθέτης σημείωσε ότι «γνωρίζουμε τους κινδύνους, γι’ αυτό αποκλείσαμε πρώιμα τη δομή. Πήγαμε αντίθετα με την Ριτσώνα, για να μην εισέλθει ο ιός στην Μόρια».

Τέλος ο γραμματέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε ότι αφορά τις δομές.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, θα υπάρξουν και άλλα στάδια. Και το κομμάτι της αποσυμφόρησης έχε εξεταστεί» κατέληξε.

Μοιράσου το άρθρο!

εοδυ