Skip to main content
|

Λουκας Παπαδήμος ο νέος πρωθυπουργός

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
8'
Οι πρώτες δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού
Αποδέχτηκα την εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας μετά την πρόταση των αρχηγών των πολιτικών κομμμάτων  Η τιμή είναι μεγάλη και η ευθύνη που αναλαμβάνω μεγαλύτερη. Δεν είμαι πολιτικός αλλά έχω ασκήσει οικονομική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.  Η πορεία δεν θα είναι εύκολη αλλά τα προβλήματα είμαι πεπεισμένος ότι θα επιλυθούν. Και θα επιλυθούν ταχύτερα Η νέα κυβέρνηση είναι μεταβατική έχει ένα συγκεκριμένο έργο που πρέπει να επιτελέσει. Το κύριο έργο της είναι η υλοποίηση των συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Είμαι πεπεισμένος ότι η συμμετοχή της χώρας στη ζώνη του ευρώ είναιΘα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν τέθηκαν όροι προς κανέναν πολιτικό αρχηγό. 
-----------------------------
Σε κλίμα συννενόησης διεξήχθησαν οι συζητήσεις στο Προεδρικό Μέγαρο ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, παρουσία του κ. Λ. Παπαδήμου.
Οι κ. κ. Γ. ΠαπανδρέουΑντ. Σαμαράς και Γ. Καρατζαφέρης ετοίμασαν κοινή ανακοίνωση στην οποία περιγράφεται το πλαίσιο της νέας κυβέρνησης. Η συμφωνία αυτή θα προκύψει από το συνδυασμό των επτά προτεραιοτήτων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου και των θέσεων της ΝΔ κυρίως αλλά και του ΛΑΟΣ.Μετά τη συμφωνία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον κ. Λουκά Παπαδήμο.Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Παπαδήμο «σφραγίστηκε» με την ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης από την Προεδρία της Δημοκρατίας.Την Παρασκευή στις 2 θα γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.Η συμφωνία στο πρόσωπο του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ επιτεύχθηκε έπειτα από τριήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά και επικυρώθηκε κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο οποίο συμμετείχαν ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν γίνεται καμία αναφορά στην ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαιώνουν το πλαίσιο αρχών της συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου και συμφωνούν στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου, όπως και στην εφαρμογή των οικονομικών πολιτικών που συνδέονται με τις αποφάσεις αυτές.Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Νωρίτερα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί είχαν συμφωνήσει στο όνομα του κ. Λ. Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού της χώρας και της κυβέρνησης συνεργασίας και ο κ. Παπαδήμος κλήθηκε και πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Καλό κουράγιο στο έργο σας του ευχήθηκαν μόλις έφτασε οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Στις 10:00 είχε ξεκινήσει στο Προεδρικό Μέγαρο η κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιαπροκειμένου να οριστικοποιηθεί το όνομα του νέου Πρωθυπουργού. «Είναι η τρίτη φορά που ήρθα γι' αυτό το θέμα, ελπίζω να είναι η τελευταία», δήλωσε προσερχόμενος ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αν. Σαμαράς.

Η σύσκεψη αυτή έγινε μετά από μια νύχτα έντονων διαβουλεύσεων όπως ήταν η χθεσινή, έπειτα από το ναυάγιο της υποψηφιότητας του κ. Φ. Πετσάλνικου και την επαναφορά στο τραπέζι των συζητήσεων του ονόματος του κ. Λ. Παπαδήμου.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συζήτησε μαζί του την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπαδήμος επισήμανε ότι αν πράγματι τα πολιτικά κόμματα συναινούν στη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα πρέπει να συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα και από τα υπόλοιπα κόμματα, όχι μόνο από τα δύο μεγάλα.

Επιπλέον επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει η υπογραφή και των δύο κομμάτων στη συμφωνία της 26ης - 27ης Οκτωβρίου και η νέα κυβέρνηση να μην έχει αυστηρά προκαθορισμένο χρόνο ζωής. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου έκανε αποδεκτές τις προτάσεις του, και ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν θέτει ζήτημα στελέχωσης του οικονομικού επιτελείου.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε τηλεφωνική επαφή και με τον κ. Αντ. Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις.

Με τον κ. Παπαδήμο, συνομίλησε τηλεφωνικώς και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να ξεκαθαριστούν τα όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα για τις κακές διαπροσωπικές τους σχέσεις. Η συζήτηση λέγεται ότι έγινε σε καλό κλίμα. Ακολούθησε κύκλος επαφών και με άλλους υπουργούς.

Επειτα από αυτές τις επαφές, αναμενόταν να υπάρξει τηλεφωνική επαφή του κ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ώστε να κλείσει ο κύκλος των συζητήσεων και να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε το βράδυ με τους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα τελευταία γεγονότα.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάραςδήλωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση σε οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

«Η ευρωπαική εμπειρία του Λουκά Παπαδήμου, μπορεί να βοηθήσει και να εκπροσωπήσει τη χώρα επάξια. Για να έχει αντίκρισμα το έργο δεν πρέπει να έχει περιορισμένο χρόνο στην εξουσία» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 η υφυπουργός Παιδείας Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Η τελική λύση πρέπει να είναι ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσαν στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βουγιας, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου, καθώς και ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει το πρόσωπο, είναι σαν να πρέπει να διαλέξουμε δήμιο», δήλωσε στο Mega η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.

«Αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας είναι βάση για αλλαγή αυτού του αργηγοκεντρικού κομματικού συστήματος και των μονοκομματικών κυβερνήσεων» σημείωσε στο ΣΚΑΙ η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.

--------------------------------------------

BIΟΓΡΑΦΙΚΟ

 Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο Αθηνών, άρχισε τις σπουδές του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Πήρε το πρώτο του πτυχίο στη Φυσική, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ηλεκτρολογία-Μηχανολογία και έκανε το διδακτορικό του στα Οικονομικά. Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ως ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ.

Η ακαδημαϊκή του καριέρα άρχισε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου κατά την περίοδο 1975-1984 κατείχε θέση επίκουρου στην αρχή και στη συνέχεια αναπληρωτή καθηγητή.

Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, στη Βοστώνη ενώ λίγα χρόνια αργότερα, το 1985, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και να αναλάβει θέση οικονομικού συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος, θέση όπου υπηρέτησε μέχρι το 1993. Τη χρονιά εκείνη διορίστηκε Υποδιοικητής και ένα χρόνο μετά έγινε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι το 2002. Από τη θέση αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Η αμέσως επόμενη θέση του Λουκά Παπαδήμου ήταν αυτή του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την οποία κατείχε μέχρι τους πρώτους μήνες του 2010.

Από το 1988 ο καθηγητής Λ. Παπαδήμος είναι καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 2006 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η συμμετοχή του σε συμβούλια και επιτροπές, υπογραμμίζει την εκτίμηση και την αποδοχή που απολαμβάνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (2001 μέχρι σήμερα), μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (1999 μέχρι σήμερα), μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος (1994-98), Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Επιτροπής των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1993-95).

Κατά την περίοδο 1989-90, ο Λουκάς Παπαδήμος συμμετείχε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρία του καθηγητή Άγγελου Αγγελόπουλου, που συστάθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Ξενοφώντα Ζολώτα, για τη σύνταξη έκθεσης για τη Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Στο ίδιο διάστημα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Schneider για την αξιολόγηση ερευνητικών προγραμμάτων οικονομικών επιστημών, στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Στη δεκαετία του 80 συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και στην Επιτροπή Padoa-Schioppa, που συστάθηκε από τον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Ντελόρ, για τη σύνταξη έκθεσης για την Οικονομική Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Πλήθος είναι οι δημοσιεύσεις που έχει κάνει ο κ. Παπαδήμος, είτε προσωπικά είτε σε συνεργασία με επιστήμονες διεθνούς αναγνώρισης, κυρίως πάνω στα θέματα νομισματικής πολιτικής, νομισματικών μηχανισμών, Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος, καθώς των τραπεζο-πιστωτικών και δημοσιονομικών συστημάτων.

-----------------------------

Ο κ. Παπαδήμος στα χνάρια των Ξ. Ζολώτα και Αλ. Διομήδη

Μετά από 22 χρόνια τραπεζίτης βρίσκεται ξανά στη θέση του πρωθυπουργού
Επτά φορές πέρασαν από τη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας επικεφαλής ή πρώην διοικητές τραπεζών κατά την διάρκεια του εικοστού αιώνα. Μάλιστα, σχεδόν όλοι τους, ανέλαβαν το ανώτερο εκτελεστικό αξίωμα σε στιγμές δύσκολες για την χώρα, εν μέσω οικονομικών και πολιτικών κρίσεων. Έτσι και σήμερα, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λουκάς Παπαδήμοςαναλαμβάνει να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά» και να οδηγήσει τη χώρα στην ομαλότητα.
Η περίοδος της Μεταπολίτευσης μετρά μόλις έναν τραπεζίτη στη θέση του πρωθυπουργού. Ήταν πριν από 22 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1989, όταν ο Ξενοφών Ζολώτας, άλλοτε εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οικονομικούς θεσμούς, όπως το ΔΝΤ και η Οικονομική Επιτροπή της Ευρώπης και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1974-1981) ανέλαβε πρόεδρος της Οικουμενικής Κυβέρνησης.
Στις τάξεις της Οικουμενικής συμμετείχαν και αρκετοί εν ενεργεία πολιτικοί, όπως ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλιας, ο πρόεδρος της ΝΔ, κ. Α. Σαμαράς, ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε, κ. Στ. Δήμας, ο τέως πρόεδρος της Βουλής, κ. Απ. Κακλαμάνης, ο βουλευτής της Νδ, κ. Π. Παυλόπουλος και ο πρώην βουλευτής του ΣΥΝ, κ. Ι. Δραγασάκης.
Η ζωή της Οικουμενικής του 1989, η οποία αντιμετώπιζε τον «γκρεμό» της χρεοκοπίας και μάλιστα, εν μέσω δηλητηριασμένου πολιτικού κλίματος, διήρκησε λιγότερο από έξι μήνες. Ωστόσο, παρόλη την πολιτική ρευστότητα της εποχής, η χρεοκοπία της χώρας αποφεύχθηκε.
Πριν την δικτατορία, ο αμέσως προηγούμενος πρόεδρος κυβέρνησης που προερχόταν από τον χώρο των τραπεζών ήταν ο Ιωάννης Παρασκευόπουλος, δύο φορές πρωθυπουργός στην δεκαετία του 1960.
Ο Παρασκευόπουλος είχε διατελέσει υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και είχε μακρά επαγγελματική εμπειρία στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τους οικονομικούς φορείς. Είχε συμμετάσχει ως υπουργός σε υπηρεσιακές κυβερνήσεις, ενώ διετέλεσε πρόεδρος υπηρεσιακής κυβέρνησης το 1963 - σε συνέχεια της παραίτησης της μειοψηφικής κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου - και βραχύβιας «μεταβατικής» στα τέλη του 1966, λίγους μήνες πριν το πραξικόπημα του 1967.
Άλλος τραπεζίτης και πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της χώρας ήταν οΑλέξανδρος Διομήδης. Υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της κυβέρνησης τουΕλευθερίου Βενιζέλου την εποχή της μεγάλης εξόρμησης (1912-1915), μετέπειτα συνδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, πρώτος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, και συνιδρυτής του «Ελευθέρου Βήματος», ο Διομήδης διαδέχθηκε τον Θεμιστοκλή Σοφούληστην προεδρία συμμαχικής κυβέρνησης το 1949, στην οποία συμμετείχε ως αντιπρόεδρος και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου. Η θητεία του ως πρωθυπουργού διήρκησε περίπου έξι μήνες, κατά την διάρκεια των οποίων, ιδρύθηκε ο ΟΤΕ.
Νωρίτερα, το 1947 ένας άλλος πολιτικός και τραπεζίτης, ο Δημήτριος Μάξιμος θα ηγούνταν ως εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της συμμαχικής κυβέρνησης Τσαλδάρη - Σοφ. Βενιζέλου εν μέσω του εμφυλίου πολέμου για λίγους μήνες.
Ο Μάξιμος, ο οποίος προερχόταν από τον τραπεζικό χώρο, πολιτεύθηκε και διατέλεσε υπουργός με τους Λαϊκούς στον Μεσοπόλεμο, ενώ ήταν ο ιδιοκτήτης της σημερινής έδρας των πρωθυπουργών της Ελλάδας, δηλαδή το «Μέγαρο Μαξίμου», το οποίο αγοράστηκε από το Δημόσιο μισοτιμής το 1952.
Από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε στην προεδρία της εξόριστης κυβέρνησης της Ελλάδας το 1941 και ο πολιτικός και οικονομολόγος - και, επίσης, συνιδρυτής του «Ελευθέρου Βήματος»- Εμμανουήλ Τσουδερός.
Μάλιστα, είχε διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Αλέξανδρο Κορυζή, ο οποίος αυτοκτόνησε στις 18 Απριλίου του 1941, όταν οι Ναζί κατακτούσαν τη χώρα μας.
Από τον τραπεζικό χώρο είχε ξεκινήσει και ο Κωνσταντινουπολίτης, Στέφανος Σκουλούδης, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας μεταξύ των ετών 1915 - 1916, δηλαδή την εποχή του Εθνικού Διχασμού και μάλιστα οδήγησε την κυβέρνηση συνασπισμού της αντιβενιζελικής παράταξης, της οποίας ηγείτο, σε παραίτηση, έπειτα από τελεσίγραφο των Συμμάχων.
Μερικές δεκαετίες νωρίτερα ο Σκουλούδης είχε συνιδρύσει μαζί με τον Ανδρέα Συγγρό την Τράπεζα της Κωνσταντινούπολης, ενώ στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, ίδρυσε την «Εταιρία Κωπαϊδας», ανεμείχθη με την πολιτική με το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπηκαι απέκτησε μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, η οποία κληροδοτήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
----------------------
πηγες: ΒΗΜΑ/in.gr/newpost.gr/skai.gr/real.gr
------------------

η δικαίωση του Lesvosnews

την Παρασκευή 3-11-2011 είχαμε αναδημοσιεύσει τις πληροφορίες BBC και Rreuters και βγήκαμε με πρωτοσέλιδο

Λουκάς  Παπαδήμος ο νέος πρωθυπουργός (;)

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις