Πολιτική

10/04/2020 - 07:13

Μ. Κομνηνάκα: άμεσα μέτρα για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων ζητά η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

Σε δήλωση αναφέρει:

«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των νησιών μας, που δεινοπάθησαν όλο το χειμώνα για να τα βγάλουν πέρα με τις εξευτελιστικές τιμές του λαδιού, βλέπουν για άλλη μια φορά το εισόδημά τους να μπαίνει σε καραντίνα, αφού η ανάσα που περίμεναν να πάρουν με την πώληση των αρνιών το Πάσχα τους κόπηκε πρόωρα. Με την τιμή του αρνιού να έχει πέσει στα 3 ευρώ το κιλό και να παίρνει συνεχώς την κατηφόρα από μέρα σε μέρα, μένουν παντελώς απροστάτευτοι, αφού μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα μέτρο ενίσχυσής τους από τις συνέπειες της πανδημίας.

Και σ’ αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά: Από τη μια ενισχύει τους μεγαλέμπορους και τους μονοπωλιακούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι έχουν προβλήματα με τη διάθεση της παραγωγής και από την άλλη αρνείται τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων αγροτών που αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα διάθεσης των προϊόντων τους, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και των μέτρων διαχείρισής της που έχουν επιβληθεί.

Η κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται, ενώ ταυτόχρονα να φροντίσει για τη διοχέτευση, με ευθύνη του κράτους, του αιγοπρόβειου κρέατος, για να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι εκβιασμοί των μεγαλεμπόρων, εξασφαλίζοντας έτσι και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση. Να απορροφηθούν όλα τα αδιάθετα αμνοερίφια για να καλυφθούν οι ανάγκες τροφοδοσίας των στρατοπέδων, των νοσοκομείων, των προσφυγικών και άλλων κρατικών δομών. Μέχρι να εξασφαλισθούν αυτά, να απαγορευτούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθούν τώρα βασικά αιτήματα επιβίωσης των αγροτών, που σ’ αυτές τις συνθήκες βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Για όσο χρόνο διαρκέσει η κρίση, να επιβληθεί αναστολή των χρεών και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Να καταβληθούν στο 100% οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ του έτους 2019, να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης, να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο και φτηνό αγροτικό ρεύμα».

Μοιράσου το άρθρο!