Πολιτική

14/11/2019 - 07:08

Μ. Κομνηνάκα: Τροποποιήσεις σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση (VIDEO)

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο τροποποιεί προς το αντιδραστικότερο τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Με αυτό το σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση της ΝΔ «διορθώνει» προς το χειρότερο τις ήδη «εμβληματικές» αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τη θωράκιση του αστικού κράτους από τον «εχθρό λαό».

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, γιατί κινείται σε αντιδραστική κατεύθυνση, όπως τόνισε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα. Όπως εξήγησε, τα μέτρα που υιοθετούνται «είναι με το βλέμμα στραμμένο όχι μόνο στο σήμερα αλλά και στο αύριο, στη θωράκιση του καπιταλιστικού συστήματος από μια νέα, πιο βαθιά και συγχρονισμένη οικονομική κρίση, στους κλυδωνισμούς που θα επιφέρει, ιδιαίτερα από τις αντιδράσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γι' αυτό και επιχειρείτε να βάλετε πιο βαθιά στο γύψο».

Η παραπάνω εκτίμηση επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως σε αντίθεση με το γενικό πνεύμα μείωσης των ποινών που επικράτησε στις τροποποιήσεις, διατηρούνται αυξημένες ποινές για το «αδίκημα κατά της κοινής ειρήνης», που χρησιμοποιείται διαχρονικά για την ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων.

Εξίσου απαράδεκτη είναι η επαναφορά της ποινικοποίησης των αγώνων κατά των πλειστηριασμών, δυνατότητα βέβαια που υπό προϋποθέσεις έδινε και το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο. Την ίδια ώρα, τα τραπεζικά στελέχη θα απολαμβάνουν ασυλίας, αφού η δίωξη για απιστία δεν θα γίνεται αυτεπάγγελτα, αλλά μόνο μετά από μήνυση της τράπεζας.

Ενισχύεται ο «τρομονόμος»

Η Μαρία Κομνηνάκα αναφέρθηκε στις διατάξεις που ενισχύουν τον «τρομονόμο» (άρθρο 187Α του Ποινικού Κώδικα), τον οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα καταργούσε και τελικά τον διεύρυνε. Τώρα η ΝΔ «πάει ένα βήμα παραπάνω», επεκτείνοντας το αξιόποινο για όλα τα «αδικήματα γενικής διακινδύνευσης» και των στρεφόμενων κατά της «δημόσιας τάξης», επιδιώκοντας να μη μείνει απέξω ούτε ένα αδίκημα το οποίο να μην μπορεί υπό προϋποθέσεις να ενταχθεί στα αδικήματα της «τρομοκρατίας», όπως ανέφερε.

Μάλιστα, ποινικοποιείται μέχρι και η πραγματοποίηση ταξιδιού, όταν εικάζεται ότι γίνεται με σκοπό την «εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων», ενώ τα ελληνικά δικαστήρια κατά την επιμέτρηση της ποινής για τα αδικήματα «τρομοκρατίας», οφείλουν να λάβουν ως επιβαρυντικές περιστάσεις τυχόν καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για την αύξηση της ποινής για την κατοχή μολότοφ, η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για να «φυτεύονται» κακουργηματικές κατηγορίες σε όσους συμμετέχουν σε διαδηλώσεις. Παράλληλα, όμως, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε και τον αποπροσανατολιστικό τρόπο που χρησιμοποιείται η συζήτηση για αυτό το θέμα από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για να κρύβουν την εκκωφαντική συμφωνία τους σε άλλα αντιδραστικά μέτρα.

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγει και η διάταξη που έφερε η κυβέρνηση με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, η οποία επιτρέπει τη χρήση παράνομα αποκτηθέντων μέσων για οικονομικά εγκλήματα.

Καταλήγοντας, η Μαρία Κομνηνάκα σημείωσε πως για το ΚΚΕ αναδεικνύονται ως βασικές αιχμές της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των προοδευτικών δικηγόρων και νομικών, η κατάργηση των αντιδραστικών θεσμών της «ποινικής διαπραγμάτευσης, συνδιαλλαγής και διαταγής», η κατάργηση του «τρομονόμου» και η κατοχύρωση δικαιωμάτων υπέρ των κατηγορουμένων στη λήψη και επεξεργασία του DNA, ζητήματα για τα οποία το ΚΚΕ είχε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες που δεν έγιναν δεκτές από την προηγούμενη κυβέρνηση.

902.gr

Μοιράσου το άρθρο!