Πολιτική

26/10/2021 - 16:30

Μ. Μπάκας: Όχι άλλες χαμένες ψυχές, όχι στο όνομά μας

Άλλες 4 ψυχές «χάθηκαν» νότια της Χίου, παιδιά 3 έως 14 ετών, στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ευρώπη, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον γι' αυτούς και τις οικογένειες τους, 3 παιδιά και μια γυναίκα που προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων ναυαγίων στη Μεσόγειο.

Ο Μιχάλης Μπάκας, Συντονιστής του Τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά: «Κανείς δεν μπαίνει σε μια βάρκα διακινδυνεύοντας τη ζωή των παιδιών του εάν δεν κινδυνεύει πραγματικά. Δυστυχώς, θρηνούμε σήμερα άλλα 3 παιδιά και μια γυναίκα στο Αιγαίο, αλλά παράλληλα πενθούμε την χαμένη αξιοπρέπεια της Ευρώπης. Η “θωράκιση” της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, όπως διαφημίζει η Κυβέρνηση μας, για την αποτροπή των προσφυγικών ροών κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές. Είναι εμφανές ότι η σκληρή αποτρεπτική πολιτική που εφαρμόζεται, ωθεί όλο και περισσότερους απελπισμένους ανθρώπους σε πιο επικίνδυνα περάσματα προς το “ευρωπαϊκό όνειρο”, στον Έβρο, στο Αιγαίο, στην κεντρική Μεσόγειο και αλλού. Οι πηγές της προσφυγιάς δεν έχουν χαθεί. Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία, αλλά και σε πολλά κράτη της Αφρικής.

Η ανέγερση τειχών δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή και ούτε αποτρέπει από το να γίνει η Μεσόγειος ένας μαζικός τάφος. Όπως υποστηρίζουμε σε εθνικό επίπεδο, αλλά και μέσα από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, η λύση δεν είναι το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση που προωθείται. Η Ευρώπη οφείλει να θεσπίσει νόμιμες και ασφαλείς διαύλους μετανάστευσης και να κινηθεί ταχύτατα προς αυτήν την κατεύθυνση ενάντια στις πολιτικές κάποιων χωρών, όπως οι χώρες του Βίζενγκραντ, με τις οποίες δυστυχώς βλέπουμε να τάσσεται και η Κυβέρνηση της Ν.Δ. Όχι άλλες χαμένες ψυχές, όχι στο όνομά μας»
.
 

Μοιράσου το άρθρο!