Πολιτική

14/12/2020 - 15:19

Ας μαλώσουμε και για την ΔΕΥΑΛ ή αλλιώς βγάλτε την τάπα να βουλιάξει το νησί να τελειώνουμε

Το ανούσιο αλλά συνάμα καταστροφικό έργο της σύγκρουσης των δύο Δήμων του νησιού τώρα σε νέο επεισόδιο. Αυτή τη φορά το επίκεντρο του ενδιαφέροντος η ΔΕΥΑΛ. Θέλουμε μια ΔΕΥΑ ή δύο; Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Γιώργος Φλώρος θέλει τη διάσπαση. Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου με σημερινή του ανακοίνωση όχι μόνο δεν θέλει αλλά αφήνει αιχμές ότι η ενιαία ΔΕΥΑΛ για το Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Από το Δήμο Δυτικής Λέσβου: 

Με αφορμή την εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Φλώρου για την διάσπαση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης σε δύο, τα μέλη του Δ.Σ., που εκπροσωπούν τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, καταθέτουν την επιχειρηματολογία τους που αντιτίθεται στην πρόταση αυτή την οποία την θεωρούν επικίνδυνη για τους δημότες και των δύο Δήμων.

Πιο συγκεκριμένα οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Αλάνης, Κώστας Πάππος και Μιχάλης Ρούσσης που υπογράφουν την τοποθέτηση, θέτουν προς προβληματισμό όλων τα εξής:

  • Όπως η ίδια η ΔΕΥΑΛ παραδέχεται στην εισαγωγή του θέματος, το ήδη υπάρχον προσωπικό είναι λιγότερο από όσο αναφέρεται στον Οργανισμό της και αν ληφθεί υπόψη και το προσωπικό που θα φύγει στη σύνταξη μέσα στα επόμενα χρόνια, θα είναι ακόμα λιγότερο. Οπότε σε μία βιαστική διάσπαση της ΔΕΥΑΛ το προσωπικό δε θα μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία καμίας από τις δύο ΔΕΥΑ που θα προκύψουν από ενδεχόμενη διάσπαση. 
  • Δεν υπάρχει καμία υποδομή στον Δήμο Δυτικής Λέσβου από τη ΔΕΥΑΛ τόσο στον Τεχνικό Τομέα, όσο και στον Διοικητικό. Οπότε χωρίς κανένα σχεδιασμό, τι νόημα έχει να ψηφιστεί επί του παρόντος η διάσπαση;
  • Στον ενάμιση χρόνο της λειτουργίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου η ΔΕΥΑΛ δεν έκανε καμία ουσιαστική κίνηση για την τοποθέτηση υδρομέτρων και στην καταγραφή των επισκευών σε αντλιοστάσια ύδρευσης και αποχέτευσης. Παράλληλα δεν έχει παρουσιάσει και κάποια οικονομοτεχνική μελέτη για τη διάσπαση. Οπότε πως την εισηγείται;
  • Όλες οι ενότητες είναι πλεονασματικές, οπότε η δήλωση του Προέδρου της Επιχείρησης «ότι για όλα πληρώνει η πόλη της Μυτιλήνης» δεν ισχύει επουδενί. Άλλωστε η ΔΕΥΑΛ δεν φρόντισε να αυξήσει τα έσοδά της από πολλές ενότητες, ενισχύοντας τον ελεγκτικό και εισπρακτικό της μηχανισμό.
  • Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει 10 βιολογικούς καθαρισμούς οι οποίοι χρειάζονται επισκευές για τη σωστή λειτουργία τους χωρίς να έχει γίνει μία μελέτη για τις επισκευές που χρειάζονται και για το ποιος θα επιβλέπει τη λειτουργία τους. Πως θα προχωρήσουμε στη διάσπαση;
  • Η Ύδρευση και Αποχέτευση αποτελούν δύο από τα θεμελιώδη δικαιώματα των δημοτών σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 2 του Συντάγματος. Στο άρθρο αυτό –που επικαλείται και η εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ- αναφέρεται ρητά πως αν υπάρξει πρόβλημα στις παροχές υπηρεσιών στον τομέα Ύδρευσης και Αποχέτευσης, αποτελεί περίπτωση σοβαρής διατάραξης των θεμελιωδών δικαιωμάτων των κατοίκων και εμπίπτει στην κατά την ως άνω συνταγματική διάταξη έννοια της άμεσης κοινωνικής ανάγκης, η οποία δύναται να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη. Από τη στιγμή που δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουν την ομαλή διάσπαση της υπηρεσίας, καταστρατηγούνται τα δικαιώματα των δημοτών και υπάρχουν ποινικές ευθύνες για όσους προωθούν τέτοιες πρακτικές.
  • Η παράταξη της μείζονος της Αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Λέσβου που υπερψήφισε(!) την εισήγηση του Προέδρου της ΔΕΥΑΛ, μάλλον έχει μπερδέψει το που πολιτεύεται.

Οι Αντιδήμαρχοι της Δυτικής Λέσβου –μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ- που υπογράφουν την τοποθέτηση, τονίζουν τέλος πως μία βιαστική ενδεχόμενη διάσπαση της ΔΕΥΑΛ χωρίς ουσιαστική προεργασία και στη λογικής της «κόντρας» των δύο Δήμων, θα αποδειχθεί εγκληματική για τους δημότες όλου του νησιού. 

Μοιράσου το άρθρο!