Πολιτική

05/01/2022 - 20:21

Μανώλης Κουτουλάκης: Θα κριθούμε από το έργο μας στα μικρά νησιά

Συμμετοχή Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής - ΥΝΑΝΠ - 13ο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών

Για 13η χρονιάέλαβε χώρα, φέτος στα Ιωάννινα,στο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών στις 10 – 12 Δεκεμβρίου.

Μεγάλη η συμμετοχή των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Μικρών Νησιών, της πολιτικής ηγεσίας Υπουργείων, Επιμελητηρίων και εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών. Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του ΥΝΑΝΠ ήταν εκεί δια του πολιτικού της προϊστάμενου κ. Μανώλη Κουτουλάκη και υπηρεσιακών στελεχών από τα νησιά της Λέσβου, Ρόδου και Σάμου.

Η ατζέντα του συνεδρίου, με τοποθετήσεις αναφορικά με τον αγροδιατροφικό τουρισμό στα μικρά νησιά, την επιχειρηματικότητα, τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές και το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έδωσε το παρόν σε ένα panel αναφορικά με τα νέα εργαλεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα μικρά νησιά στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής στον νησιωτικό χώρο (ν. 4770/2021) και συγκεκριμένα για τον ρόλο του κράτους στη νησιωτική διακυβέρνηση και στα εργαλεία χρηματοδότησης και τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Νησιωτικής Πολιτικής της ΓΓΑΙΝΠ. Από τον Γενικό Γραμματέα παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης για τη χρηματοδότηση κρίσιμων νησιωτικών υποδομών αλλά και της δημόσιας θαλάσσιας συγκοινωνίας με πόρους του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 545 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη επταετία με έμφαση στις νησιωτικές λιμενικές υποδομές και στην ανανέωση του στόλου των μικρών νησιωτικών θαλασσίων συγκοινωνιών.

Κλείνοντας το συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης δήλωσε: «Θα κριθούμε από το έργο μας στα μικρά νησιά. Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον νησιωτικό χώρο αποτελεί την πρώτη ολιστική προσέγγιση του κράτους για τους νησιώτες μας και η εφαρμογή της αποδίδει ήδη καρπούς. Η εφαρμογή της και τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο ΝΕΑΡΧΟΣ, το Μητρώο Φορέων Θαλάσσιας Οικονομίας και το Πρόγραμμα Νησιωτικής Επιχειρηματικότητας, που σταδιακά τίθενται σε ισχύ πρόκειται να δώσουν λύσεις σε έργα και μελέτες για τον νησιωτικό χώρο και να αντιμετωπίσουν το χρόνιο πρόβλημα της προσβασιμότητας και συνδεσιμότητας.».

Μοιράσου το άρθρο!