Μαργαρίτης Σχοινάς: Ιστορική η Συμφωνία για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Σημαντικές οι προοπτικές της Ελλάδας την επόμενη δεκαετία
"Μεγάλη και ιστορική μέρα", χαρακτήρισε τη σημερινή, αναφερόμενος στη νεα πρόταση της Κομισιόν για το νέο «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο», ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας απόψε στο συνέδριο "Ελλάδα μετά (;) την πανδημία τι;", που οργανώνει ο Κύκλος Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου.
"Όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο με το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ευρώπη κάνει βήματα μπροστά για να διορθώσει προβλήματα πρωτοφανή σε έκταση, σε βάθος, σε μέγεθος και ειδικά σε τομείς που οι γνωστοί καταστροφολόγοι προέβλεπαν πως η Ευρώπη δεν θα τα καταφέρει", είπε ο κ. Σχοινάς και τόνισε: "Με την πρόταση που κάνουμε σήμερα, χαράσσουμε τις παραμέτρους ενός συμβιβασμού, ο οποίος στο μεταναστευτικό είναι πολύ δύσκολος γιατί οι προτεραιότητες των κρατών μελών είναι διαφορετικές. Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε τους όρους μιας συμφωνίας επικεντρώνοντας σε αυτά που ξέρουμε πως μπορούν να αποτελέσουν αποδεκτά στοιχεία. Κάνουμε ένα μείγμα πολιτικής το οποίο επανεπιβεβαιώνει την αρχή πως η Ευρώπη θα παραμείνει ένας προορισμός ασύλου, για τους κατατρεγμένους του κόσμου. Αλλά όσοι δεν έχουν λόγο να τεθούν υπό την προστασία του ασύλου της ΕΕ θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες ήρθαν".
Αναφερόμενος στις μεγάλες αλλαγές που επιχειρεί το νέο Σύμφωνο υπογράμμισε, πως "το θέμα της υπευθυνότητας που είναι οι μεγάλες και συνεπείς επιστροφές, οι σχέσεις με τρίτες χώρες οι οποίες θα μπορούν και να κρατήσουν τον κόσμο τους εκεί αλλά και να μας βοηθήσουν στην ομαλότερη διαχείριση των συνόρων, η πολύ πιο ασφαλής και αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, που αποδείχθηκε στον Έβρο ότι είναι δυνατή.
"Το 2016", συνέχισε, έγινε μια πρόταση "καρδιάς". Ζητήσαμε την αλληλεγγύη χωρίς να κτίσουμε την υπευθυνότητα και οδηγηθήκαμε σε ένα προαποφασισμένο αποτέλεσμα αποτυχίας γιατί η ένταση ανάμεσα στις χώρες υποδοχής και προορισμού, δηλητηρίασε τις προοπτικές.
Σήμερα φτιάχνουμε ένα σύστημα αλληλεγγύης, η οποία θα είναι μόνιμη, αποτελεσματική και εξασφαλισμένη. Είναι ένα σύστημα πρακτικό, ρεαλιστικό που ελπίζουμε ότι θα δουλέψει και που βοηθάει πάρα πολύ. Στο νέο σύστημα όλοι έχουν κάτι να περιμένουν. Η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, έχουν μια ιδιαίτερη τυπολογία αλληλεγγύης για περιπτώσεις διάσωσης στη θάλασσα. Στην Ελλάδα έχουμε για πρώτη φορά ένα μηχανισμό κρίσης για περιπτώσεις που έχουμε ζήσει, όπως αυτή του Έβρου. Οι χώρες του Βίζεγκραντ δεν έχουν βέβαια την υποχρεωτική μετεγκατάσταση, που ήταν η κόκκινη γραμμή τους αλλά έχουν την υποχρέωση συνεισφοράς στο σύστημα αλληλεγγύης. Οι χώρες υποδοχής έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα στις πολιτικές τους".
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιές πρέπει να είναι σήμερα οι επιλογές της Ελλάδος σε σχέση με την Ευρώπη, ο κ. Σχοινάς είπε ότι το πιο σημαντικό για την Ελλάδα είναι ότι το 80% του ελληνικού χρέους, το οποίο χαρακτήρισε υψηλό, "είναι στα χέρια της Ε.Ε., στα χέρια δηλαδή της ευρωπαϊκής οικογένειας. "Αυτό αποτελεί και την βασική άγκυρα της χώρας", ανέφερε χαρακτηριστικά. Μετά τις εκκεντρικότητες του πρώτου εξαμήνου του 2015, το πολιτικό σύστημα της χώρας αγκύστρωσε την άγκυρα της χώρας στην Ευρώπη. Είναι πολύ σημαντικό, ότι και η Αριστερά στην Ελλάδα, η οποία ήταν το τελευταίο κομμάτι του πολιτικού εύρους το οποίο έμενε έξω από την υπευθυνότητα ανέλαβε αυτή την ευθύνη της σύνδεσης με την Ευρώπη, ανέλαβε να απορροφήσει κάποιους κραδασμούς και τώρα απομένει μια υλοποίηση των πολύ σημαντικών δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει την τελευταία δεκαετία που δεν είναι και τόσο δύσκολο".
Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της χώρας την επόμενη δεκαετία. "Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις δίδυμες μεταβάσεις, στην πράσινη και στην ψηφιακή. Θα έχουμε πρωτοφανείς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να ασχοληθούμε με θέματα όπως η εκπαίδευση, οι δεξιότητες, η αγορά εργασίας, στο μεταναστευτικό ξεκινάει η διαδικασία μας ευρωπαϊκής ασπίδας που απλώνεται για να μας καλύψει και στα γεωπολιτικά οι Τούρκοι βρήκαν απέναντί τους ένα τείχος διεθνούς δυτικής και ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Μετά από όσα όλα περάσαμε έχουμε μια περίοδο πιο ομαλή πιο βατή και με περισσότερες συμμαχίες και φίλιες δυνάμεις δίπλα μας", κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
ΑΠΕ - ΜΠΕ