Μαθητές στη Μυτιλήνη φτιάχνουν ρομπότ !!
13/02/2011 ώρα 12:00
Το δικό τους ρομπότ φτιάχνουν μαθητές από τη Μυτιλήνη! Στον θαυμαστό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής εισβάλλουν δυναμικά περίπου σαράντα παιδιά που φοιτούν στο 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης. Οι νεαροί επιστήμονες, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, της Φυσικής Γιώργου Κοντέλλη και της Πληροφορικής Ευριπίδη Χατζηπαρασκευά, ετοιμάζουν ένα ρομπότ που θα διαχωρίζει υλικά προς ανακύκλωση και θα διαγωνιστούν στον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα. Ηδη όμως κάποιοι μαθητές καταπλήσσουν με τις δημιουργίες τους, έχοντας φτιάξει ένα ρομπότ που μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να λύσει τον κύβο του Rubik!
Οπως είπε ο κ. Κοντέλλης: «Η βασική αποστολή του ρομπότ θα είναι να ξεχωρίσει οκτώ διαφορετικά υλικά προς ανακύκλωση, ανάλογα με το χρώμα και το μέγεθος, ενώ θα ληφθεί υπόψη η πρωτοτυπία, καθώς και ο χρόνος που θα διαρκέσει η προσπάθεια.
Ωστόσο δεν αρχίσαμε να φτιάχνουμε ρομπότ με αφορμή τον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι. Μετά το ψηφιακό παιχνίδι Φυσικής “Γαλιλαίος” στον διαγωνισμό της Microsoft το 2008 και την περυσινή συμμετοχή του σχολείου μας -ως μοναδική ελληνική υποψηφιότητα- στον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, σκέφτηκα να κάνουμε κάτι δημιουργικό και φέτος, αυτή τη φορά με ρομπότ. Αρχίσαμε από το μηδέν, αφού το αντικείμενο είναι παντελώς άγνωστο. Τα μαθήματα γίνονται εκτός ωρών διδασκαλίας και διαρκούν μία με δύο ώρες».
Ο κ. Κοντέλλης έκανε λόγο για απίστευτο ενθουσιασμό και μεγάλη ανταπόκριση από την πλευρά των μαθητών, οι οποίοι προσπαθούν να μάθουν όσα περισσότερα μπορούν για τη ρομποτική αλλά και για το θέμα του διαγωνισμού.
Οπως είπε, μετά την ιδέα-πρόκληση που έριξε στο… θρανίο, υπήρξαν μαθητές όπως ο 17χρονος Θησέας Βιολάντης και ο 16χρονος Ηλίας Θεοδωρίδης που ανέλαβαν αρχικά να διερευνήσουν το άγνωστο μέχρι τότε πεδίο της ρομποτικής και να ενημερώσουν σχετικά τους υπόλοιπους συμμαθητές τους. Μάλιστα προμηθεύτηκαν με δικά τους χρήματα ένα εκπαιδευτικό πακέτο κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ και με τις δικές τους προτροπές αλλά και την πρόοδο που είχαν στη ρομποτική ακολούθησαν και οι υπόλοιποι μαθητές.
Ο κ. Κοντέλλης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη βοήθεια που έχουν από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τα μέλη του οποίου φρόντισαν να τους αγοράσουν ένα σετ για εκπαιδευτική ρομποτική: «Απευθυνθήκαμε και στην πόλη για χορηγούς. Λόγω της οικονομικής κρίσης βέβαια κάποιοι ήταν αρκετά κουμπωμένοι και δεν τους παρεξηγούμε γι’ αυτό, αλλά το θετικό ήταν ότι βρήκαμε και ορισμένους οι οποίοι μας πήραν ακόμα ένα σετ».
Πηγή: Εφημερίδα ESPRESSΟ