Πολιτική

04/03/2021 - 16:13

Με επικοινωνιακές συναντήσεις δεν λύνονται τα προβλήματα κύριε Πρωθυπουργέ - Η πραγματικότητα και τα δεδομένα σας διαψεύδουν

Έναν χρόνο μετά την προσπάθεια της Κυβέρνησης να επιβάλει με τα ΜΑΤ, και με απίστευτη βία στα νησιά μας, τη δημιουργία των «υπερφυλακών»- Κλειστών Κέντρων Κράτησης, χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί με τους Δημάρχους Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής Σάμου για να δώσει μια επικοινωνιακή εικόνα επιτυχημένης διαχείρισης του ζητήματος και σύμπλευσης των κυβερνητικών επιλογών με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας.

Πέρα από κάθε πραγματικότητα εμφανίζεται μια επικοινωνιακή επιτυχία της Κυβέρνησης στη διαχείριση του ζητήματος που δυστυχώς η αλήθεια και τα δεδομένα τη διαψεύδουν οικτρά. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε στις 7/7/2019, 13.584 πρόσφυγες και μετανάστες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο και την 1/3/2021 παρόλη τη μείωση των ροών, την πανδημία και τις  δηλώσεις της Κυβέρνησης για την επιτυχημένη διαχείριση, φιλοξενούνται στα 3 νησιά 14.256 πρόσφυγες και μετανάστες.

Αντίθετα με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για τη προσωρινή παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία υπερδομών που θα εγκλωβίσουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτά, εξάπτοντας την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν ότι καλούνται να υποστηρίξουν μια αδιέξοδη πολιτική που καθιστά τα νησιά φυλακές ανθρώπινων ψυχών. Πολιτική που διαιωνίζει τα προβλήματα και προκαλεί την κοινωνία.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης, απεγκλωβίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά, με τη δημιουργία μικρών ανοικτών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης, χωρίς μόνιμη παραμονή στα νησιά αλλά με αναλογική κατανομή τους σε όλη τη χώρα.      

Ο Μιχάλης Μπάκας, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και Συντονιστής του Χαρτοφυλακίου Μετανάστευσης & Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε, «Η πραγματικότητα δυστυχώς διαψεύδει τα επικοινωνιακά τρικ της Κυβέρνησης, που με τη συνδρομή των 3 Δημάρχων που εκλέχθηκαν με τη στήριξη της, προσπαθεί να εμφανίσει μια «μαγική» εικόνα επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά μας. Αντί να κρύβει το πρόβλημα στα νησιά, η κυβέρνηση πρέπει να προσχωρήσει στην ανάπτυξη ενός οργανωμένου συστήματος διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, εξασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις διεθνείς μας υποχρεώσεις, το δικαίωμα στο άσυλο και την παροχή αξιοπρεπούς διαβίωσης σε πρόσφυγες και μετανάστες, αφουγκραζόμενη παράλληλα τις τοπικές κοινωνίες των νησιών που έχουν χάσει πλέον κάθε αντοχή, μετά από τόσα χρόνια. Είναι αναγκαία η κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, όπως έχουν ζητήσει άλλωστε και η Δήμαρχοι μέσω της ΚΕΔΕ. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες σε τοπικό, εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, σε συνεργασία και με τη διαρκή υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, του οποίου είμαστε μέλη».

 

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Ασύλου

Μοιράσου το άρθρο!