Πολιτική

23/11/2018 - 05:23

Με επιτυχία η ημερίδα της ΟΝΝΕΔ Λέσβου για Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities)

Η ΟΝΝΕΔ Λέσβου τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: «Δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιών για Έξυπνες Πόλεις (Smart Cities), με τη συμμετοχή των πολιτών» στο ξενοδοχείο Ηλιοτρόπιο.
Ο Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing Director της εταιρίας τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy (www.crowdpolicy.com), παρουσίασε τις προκλήσεις που δημιουργούνται από τη μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στις πόλεις, τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν σε μια πόλη για να γίνει "έξυπνη" καθώς και τη μεθοδολογία συμμετοχικής ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και εφαρμογών. Ο κ. Ψαλλίδας παρουσίασε επίσης τις πρωτοβουλίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την καινοτομία, τις έξυπνες πόλεις και την προώθηση της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και έκανε εκτενή αναφορά στον 2o μαραθώνιο καινοτομίας της ΚΕΔΕ που διοργανώθηκε τον Ιούλιο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και στην έναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου καινοτομίας της ΚΕΔΕ https://citychallenge.gr/ .

Ο Χρήστος Καλλονιάτης Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τοποθετήθηκε σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της Ιδιωτικότητας στις Έξυπνες Πόλεις, εστιάζοντας στην παρουσίαση των απαιτούμενων υποδομών που απαιτούνται από τους Ο.Τ.Α για να την ανάπτυξη και συντήρηση έξυπνων υπηρεσιών. Παράλληλα ανέπτυξε τις προκλήσεις αναφορικά με την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικότητας που οι οργανισμοί και ειδικά οι Ο.Τ.Α θα κληθούν να λάβουν υπόψη τους τόσο σε οργανωτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο. Τέλος, ο κ. Καλλονιάτης παρουσίασε την πρόοδο ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και υλοποιείται από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με επισπεύδον εργαστήριο το ερευνητικό εργαστήριο «Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογές Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες» σχετικά με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη έξυπνων συσκευών.
Ο Δημήτρης Καβρουδάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μίλησε σχετικά με τις Έξυπνες Πόλεις και πως από τα Δεδομένα μπορούμε να περάσουμε στη “Γνώση” με σκοπό τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό και υπέρ-τοπικό επίπεδο. Αφού παρουσίασε θεμελιώδεις αρχές της εποχής του “διαδικτύου των πραγμάτων” (Internet Of Things), περιέγραψε επτά καινοτόμα ερευνητικά έργα που έχουν υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τμήμα Γεωγραφίας σχετικά με το νησί της Λέσβου. Πιο συγκεκριμένα μίλησε για (1) Έξυπνες διαδρομές, (2) Αποδοτικό τρόπο εκκένωσης πληθυσμού, (3) χρήση μη-επανδρωμένων πλατφορμών στην Έρευνα-Διάσωση, (4) Γεωγραφική ανάλυση οδικών ατυχημάτων, (5) Έξυπνα συστήματα μεταφορών καθώς και (6) Γεωγραφική ανάλυση σχολικών διαδρομών. Τέλος, παρουσίασε την ερευνητική επάρκεια και πρωτοπορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων σχετικά με τις Έξυπνες πόλεις και τις Έξυπνες εφαρμογές.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Βουλευτής Λέσβου της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος τόνισε της προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων αλλά και την ευκαιρία εκσυγχρονισμού τους, με την συμβολή των σύγχρονων τεχνολογιών και της καινοτομίας.

Μοιράσου το άρθρο!