Πολιτική

26/04/2020 - 10:32

Με Κατερίνα Νοτοπούλου η τηλεδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου με εκπροσώπους φορέων του τουρισμού

Σύσκεψη του τομέα Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 25 Απριλίου με θέμα την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις του Νομού Λέσβου από την σοβαρή κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας. Καταγράφηκαν επίσης και οι προτάσεις των φορέων των νησιών για την επόμενη μέρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αρμόδια τομεάρχης βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου, ο βουλευτής του νομού Γιάννης Μπουρνούς, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Πάλλης, ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου Στρατής Ζαφείρης, η δημοτική Σύμβουλος Μυτιλήνης Εριφύλη Χιωτέλλη. Επίσης συμμετείχαν οι συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών Λέσβου Σταύρος Καραβασίλης και Λήμνου Ανδρέας Ρουμελιώτη.

Από μέρους των φορέων συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου Δημήτρης Βατής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Λέσβου Γιάννης Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων Λήμνου Δημήτρης Σφενδίλης και ο Αντιπρόεδρος των επαγγελματιών εστίασης Λήμνου Βασίλης Πιαντές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των φορέων ανέδειξαν πολλά ζητήματα της εξαιρετικά δύσκολης φετινής τουριστικής περιόδου. Ζητήματα όπως η άμεση πρόβλεψη για υγειονομικό πρωτόκολλο κανόνων λειτουργίας προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος εφαρμογής του από τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν. Η ανησυχία για την συσσώρευση υποχρεώσεων και πληρωμών, λόγω παύσης πληρωμών από τουριστικές εταιρίες, επιχειρηματικών δανείων  κτλ.  Ο αυστηρότερος έλεγχος των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων.

Κατατέθηκαν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η παράταση για όλους τους επόμενους μήνες μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση (αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, επιδότηση μέρους επαγγελματικού ενοικίου, καταβολή μισθών εργαζομένων). Και προτάσεις στη κατεύθυνση εμβάθυνσης και ενίσχυσης του σημερινού πλαισίου στήριξης, με μέτρα που θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους, την απευθείας ενίσχυσή τους με επιδοτήσεις, την επιδότηση ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, την αναπροσαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ με ειδική πρόβλεψη για τα νησιά που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.

Επίσης, ζητήθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Περιφερειακή Αρχή, καθώς δεν έχει παρθεί ακόμα οποιαδήποτε πρωτοβουλία στη  κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων που πλήττονται άμεσα. 

Στους φορείς τέθηκαν υπόψη οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στα πλαίσια του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι» για ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας με διατήρηση θέσεων και σχέσεων εργασίας, την χορήγηση ρευστότητας στις  επιχειρήσεων και διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Μεταξύ των άλλων και η πρόταση για εφαρμογή του Μεταφορικού ισοδύναμου για όλους με παράλληλη ενίσχυση προγραμμάτων εσωτερικού τουρισμού, για να κρατηθούν όσο το δυνατόν γίνεται όρθιες οι οικονομίες των νησιών. 

 

Μοιράσου το άρθρο!