Πολιτική

06/08/2021 - 14:29

Με την ελπίδα να μην πλημμυρίσει ποτέ ξανά η Καλλονή....

Υποβολή πρότασης για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλλονής // Τι δηλώνουν Βέρρος - Ζαφείρης

Τις βάσεις για την αποπεράτωση του πλέον σημαντικού έργου για τη Δυτική Λέσβο βάζει η δημοτική αρχή, μέσα από μεθοδική δουλειά που ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα και αρχίζει πια να αποδίδει καρπούς.

Από τη διαδικασία ωρίμανσης έργων και δη εκείνων που είναι ζωτικής σημασίας, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλλε σήμερα την πρόταση για χρηματοδότηση της μελέτης για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που αφορά στο λεκανοπέδιο της Καλλονής και η ημέρα θεωρείται ορόσημο. Καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο έργο που υπερβαίνει τις δυνατότητες ωρίμανσης, προώθησης και αποπεράτωσής του από έναν δήμο και θα δώσει αποφασιστική λύση σε ένα μόνιμο ζήτημα τα τελευταία τουλάχιστον 40 χρόνια για τους κατοίκους.  

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στις 770.000 ευρώ ενώ το ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 10 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Στρατή Ζαφείρη, η μελέτη δύναται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 προκειμένου να δημιουργηθούν πλήρως οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του έργου. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, πρότεινε από πέρυσι για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 ΠΕΠ Β. Αιγαίου, την εκπόνηση μιας  ολοκληρωμένης μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας του λεκανοπεδίου Καλλονής και γενικότερα του Δήμου Δυτικής Λέσβου σε περιοχές όπου παρουσιάζονται σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα είτε σε καλλιέργειες και οικισμούς, είτε σε γέφυρες διασταύρωσης με το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού. Σήμερα βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να καταθέτει την πρόταση αυτή. 

φδ

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος δήλωσε για την εξέλιξη αυτή: 

«Από μικρό παιδί που ήμουν άκουγα τη συζήτηση για την αναγκαιότητα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Καλλονή. Η θητεία μου στον Δήμο αυτό, ως πρώτου Δημάρχου της Δυτικής Λέσβου, δεν θα μπορούσε να μην συνδυαστεί με την ουσιαστική προσπάθεια να γίνει αυτή η προσδοκία πραγματικότητα. Η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα εδώ και δεκαετίες, αλλά πλέον νομίζω ότι το εμπεδώνει και ο πλέον αδαής πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε σα να μην έχει αλλάξει κάτι. Είναι πρώτιστη υποχρέωσή μας, πρώτων ημών των αυτοδιοικητικών του πρώτου βαθμού να διεκδικήσουμε λύσεις και έργα σαν και αυτά. Και αυτό κάνουμε, έχοντας μάλιστα έτοιμη αντίστοιχη πρόταση και για την περιοχή της Ερεσού και της Πεδής».

 

γ

Ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Στρατής Ζαφείρης σχολίασε:

«Μετά από κοπιώδη δουλειά, φτάσαμε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να διεκδικούμε σήμερα χρηματοδότηση για τη μελέτη του πιο σημαντικού έργου για τη περιοχή του λεκανοπεδίου της Καλλονής. Είναι ένα αντικείμενο σύνθετο, για το οποίο ο Δήμος συνεργάστηκε με εξειδικευμένους επιστήμονες προκειμένου να δώσει σάρκα και οστά σε μία προοπτική που μέχρι τώρα έμενε μόνο σε επίπεδο διαπίστωσης της αναγκαιότητάς της να γίνει έργο. Ασφαλώς από το σχέδιο της δημοτικής αρχής εντάσσεται γενικότερα η προστασία της Δυτικής Λέσβου και όχι μόνο του λεκανοπεδίου από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Η αρχή όμως γίνεται με την Καλλονή και είμαστε υπερήφανοι που σήμερα βάζουμε τις βάσεις για την κατασκευή ενός τόσο σημαντικού έργου». 

Μοιράσου το άρθρο!