Πολιτική

09/07/2011 - 18:57

Με video κλήσεις «απάντησε» το Facebook στην Google

Η«μάχη» της κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ Facebook και Google δείχνει να εντείνεται. Μέσα σε δέκα ημέρες το Google+, η νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης της Google, έχει καταφέρει να δημιουργήσει αίσθηση και οι προσκλήσεις να πωλούνται έναντι 50 δολαρίων στο eBay. Η απάντηση του Facebook ήταν απλή: Συνεργασία με το Skype και παροχή της δυνατότητας για video κλήσεις απευθείας μέσα από το περιβάλλον της πιο δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.

Οι φήμες περί επικείμενης συνεργασίας μεταξύ Facebook και Skype είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν στις αρχές της εβδομάδας για να επιβεβαιωθούν την περασμένη Τετάρτη όταν και παρουσιάστηκε η νέα υπηρεσία video κλήσεων του Facebook, η οποία είναι άμεσα διαθέσιμη. Παρατηρητές της αγοράς υποστηρίζουν πως η συγκεκριμένη υπηρεσία δεν πρόκειται να επηρεάσει τους χρήστες που σπεύδουν να δοκιμάσουν το Google+, από την άλλη πλευρά, όμως, το τελευταίο δεν είναι πλέον η μόνη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης με video κλήσεις. Σημειωτέον πως το Google+ προσφέρει ομαδικές video συζητήσεις, κάτι που δεν έχει ακόμη το Facebook, αν και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του τελευταίου, δεν απέκλεισε να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στο προσεχές μέλλον.

Απέφυγε το σχόλιο Ερωτώμενος την άποψη του για το Google+, ο κ. Ζούκερμπεργκ απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει. Τόνισε, όμως, ότι πιστεύει πως στα επόμενα πέντε χρόνια πολλές εταιρείες θα αρχίσουν να ενσωματώνουν εφαρμογές μέσα στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι που κάνει, άλλωστε, και η Google που ουσιαστικά δημιουργεί -μέσα στο Google+- ένα περιβάλλον όπου είναι ενταγμένες όλες οι υπηρεσίες που διαθέτει.

Η συνεργασία με το Facebook αναμένεται να αποτελέσει ισχυρή ώθηση για τo Skype. Το Facebook έχει φθάσει, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Ζούκερμπεγκ, τα 750 εκατ. χρήστες. Ενδεχομένως ο αριθμός των πραγματικά ενεργών χρηστών να είναι μικρότερος, σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 170 εκατ. χρήστες του Skype.

Ο ρόλος της Microsoft Η τελευταία, ως γνωστόν, βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της εξαγοράς της από τη Microsoft έναντι του ποσού των 8,5 δισ. δολαρίων. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Microsoft είναι μέτοχος στο Facebook με ένα ποσοστό που είναι περίπου στο 1,5%, το οποίο μπορεί να φαντάζει μεν μικρό, αλλά από την άλλη πλευρά είναι αρκετό για να είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών. Και ενδεχομένως, σύμφωνα με κάποια σενάρια, να ήταν αυτός ο λόγος που το Facebook επέλεξε το Skype και όχι κάποια άλλη υπηρεσία video κλήσεων για να συνεργαστεί. Ενδεχομένως να ακούγεται ως σενάριο «συνωμοσίας» αλλά είναι πολύ πιθανό να διαμορφώνεται ένα μπλοκ από Facebook και Microsoft με προφανή στόχο να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη Google, η οποία επεκτείνεται διαρκώς. Και από την άλλη, η Google, η οποία θεωρεί τη Microsoft ως το βασικό ανταγωνιστή της, να αποφάσισε πριν από 7 μήνες, όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα, να ξαναδοκιμάσει το χώρο της κοινωνικής δικτύωσης για να αποφύγει να βρεθεί εκτός παιχνιδιού μεσοπρόθεσμα λόγω της συνεχούς ανοδικής πορείας του Facebook και γενικότερα της αύξησης της δημοτικότητας των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

πηγη: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Μοιράσου το άρθρο!